DRŽAVNO PRVENSTVO

Zahovič rešil Maribor, Rudar potrebuje strelca

Objavljeno 28. julij 2014 11.36 | Posodobljeno 28. julij 2014 11.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: rudar Maribor

Iz Rudarja odhajajo najboljši, s čimer se polni blagajna, a je nujna tudi kakšna okrepitev.

Drugi krog državnega prvenstva nogometašev v Prvi ligi Telekom Slovenije je zasenčilo gostovanje angleškega nogometnega velikana Chelseaja v Ljubljani. Predsedniku Olimpije Izetu Rastoderju se je včeraj smejalo, saj je bilo na stadionu v Stožicah ozračje, kot bi si ga želel na vsaki tekmi zeleno-belih. A do takšnega dosežka je še zelo dolga in trnova pot. O tem bi znali več povedati serijski državni prvaki iz Maribora, ki so se na startu nove sezone znašli v precejšnjih težavah, a jih zaradi izkušenj, znanja in discipline za zdaj še uspešno premagujejo. Zadnjo oviro je na prvenstveni tekmi predstavljal novinec v prvoligaški konkurenci Kalcer Radomlje. Ta je v Ljudskem vrtu kombiniranemu vijoličnemu moštvu pripravil težko preizkušnjo, saj je bil izid do 85. minute izenačen (1:1). Dva tisoč gledalcev je spremljalo neuspešne strelske vaje napadalcev Marcosa Tavaresa in Nusmirja Fajića, ko pa je v igro vstopil rezervist Luka Zahovič, je bila povsem drugačna pesem. Sin športnega direktorja Zlatka Zahoviča je v končnici tekme v razmiku treh minut zabil dva gola za zanesljivo zmago, nepopustljivi gostje so v sodnikovem podaljšku le še ublažili poraz na 3:2 (2000 gledalcev; strelci Jure Balkovec 21./avtogol, Zahovič 85., 88.; Jani Zavrl 19., Dušan Stoiljković 90.).

Kriza vijoličnih napadalcev

Trener Maribora Ante Šimundža je zaradi sredine prve tekme 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti izraelskemu Maccabiju iz Tel Aviva odpočil nekatere ključne igralce. Počivali so Aleksandar Rajčević, Marko Šuler, Amir Dervišević, Željko Filipović in Agim Ibraimi. Od prve minute so zaigrali novinec Welle Ndiaye, Damjan Vuklišević, Dejan Trajkovski, Damjan Bohar in Dino Hotić. Šimundža je domneval, da se bo proti Radomljam končno odprlo udarnima napadalcema, a se to ni zgodilo. Tavares je sicer zadel okvir vrat z bele točke, Fajić pa iz igre, tresenje mreže pa je zanju postalo pravo prekletstvo. Tako je do svojih minut uveljavitve z dvema zadetkoma prišel najmlajši, 18-letni Zahovič. Toda od najstnika je bržčas težko pričakovati, da bi nosil vso golgetersko breme že v bližnjem, nadvse pomembnem evropskem dvoboju z Maccabijem. »Luka je prišel v igro z željo, da doseže zadetek, in to se mu je tudi uresničilo. Zadel je celo dvakrat. To je nagrada za njegov trud in energijo, ki jo je prinesel v tekmo. Veseli me, da ima veliko željo in ambicioznost, kar potrjuje tudi pri vsakdanjem delu,« je mladega varovanca pohvalil Šimundža, ki pa je manj zadovoljen z vedenjem Gorana Cvijanovića in Matica Črnica. V zadnjem obdobju sta oba spremljala tekme s tribune, zaradi kršenja klubskih pravil sta zdaj celo premeščena v ekipo B.

Težko brez Eterovića

Mirnega spanca nima niti trener velenjskega Rudarja Jernej Javornik, saj je njegovo moštvo doživelo še drugi zaporedni poraz, tokrat na domačem stadionu proti Zavrču z O:2 (300 gledalcev; strelca Matija Smrekar v 56. in Toni Datković v 79. minuti). Vse prej kot spodbuda je bil odhod prvega strelca Mateja Eterovića tik pred tekmo. Hrvaški napadalec bo kariero nadaljeval v iranskem Paykanu, to pa je odhod že tretjega ključnega igralca letos, potem ko sta rudarje zapustila tudi novopečeni reprezentant, vezist Rajko Rotman, in še prej napadalec Elvis Bratanović. Rudar je bil lani z igro, pristopom in rezultati hit sezone, do zadnjega se je boril za drugo mesto, naposled pa osvojil tretje mesto in mesto na evropskem tekmovanju. Morda je tudi nedavni evropski obračun, ki ga je šele po kazenskih strelih dobil albanski Laci, nekoliko pokvaril ritem Velenjčanom, da bi se bolje pripravili na začetek boja za prvenstvene točke. V nadaljevanju sezone lahko te izkušnje obrnejo sebi v prid, vsekakor pa bodo v Šaleški dolini po odhodih ključnih igralcev in boljši situaciji v blagajni morali tudi investirati nekaj denarja vsaj za dobrega napadalca.


Celjani privabili nova talenta

Nogometnemu klubu Celje sta se v minulih dneh pridružila obetavna napadalca Adnan Bašić in Nik Fasvald. Oba novinca sta sicer že nekaj tednov trenirala pod vodstvom Simona Rožmana, kjer sta prikazala razkošen talent. Sedemnajstletni Bašić prihaja iz BiH, natančneje iz mostarskega Veleža, in je v domovini član reprezentance U-19. Osemnajstletni Fasvald pa je v Celje prišel iz Nogometne šole Robert Koren Dravograd. Občasni član nekaterih mlajših reprezentančnih selekcij bo v prihajajoči sezoni kot posojeni igralec izkušnje nabiral pri drugoligašu iz Šmartnega ob Paki.

 

Deli s prijatelji