VEČNI DERBI

Zahovič mojstrsko odločil veliki derbi, tragični junak je Stojićev adut Cretu

Objavljeno 27. februar 2017 10.35 | Posodobljeno 27. februar 2017 10.36 | Piše: Rok Tamše

V 22. krogu nogometne Prve lige Telekom Slovenije je Maribor pred 12.000 gledalci v Ljudskem vrtu premagal Olimpijo z golom Luke Zahoviča. Vodilni vijolični imajo zdaj tri točke prednosti pred zmaji iz glavnega mesta, do konca prvenstva je še 14 tekem.

MARIBOR – V spektakularnem ozračju hrama slovenskega nogometa, ki ga je pripravilo 12.000 obiskovalcev, od tega 1100 privržencev Olimpije, na večnem derbiju nismo videli vsega tistega, kar so napovedovali v taborih Maribora in Olimpije. Toda gostitelji so vendarle zmagali in zdaj imajo na vrhu prvoligaške razpredelnice prednost treh točk pred Olimpijo. Od treh derbijev v tej sezoni so vijolični dobili dva, na prvem v Ljudskem vrtu pa je bil izid neodločen. Očitno tako zahtevna preizkušnja nobeni strani ni prišla povsem prav že na startu spomladanskega prvenstva. Tu gre bolj razumeti Ljubljančane, ki so dodobra spremenili zasedbo, v prvi postavi je bilo pet novincev (Dino Štiglec, Branko Ilić, Alexandru Cretu, Kingsley Boateng in Nathan Oduwa) in dva povratnika po poškodbi (Nejc Vidmar in Nemanja Mitrović). Nespremenjeni Mariborčani glede na jesenski del so prvi polčas odigrali v krču, nesproščeni in posledično nekonkretni. Olimpija je bila v prvem delu podjetnejša, hitrejša, agresivnejša in nevarnejša. Domači vratar Jasmin Handanović je odlično posredoval pri nevarnih strelih Danijela Miškića in predvsem Cretuja, ki ga je dodobra namučil. Na drugi strani vijolični niso sestavili niti strela v okvir vrat.

Handa je vijol'čni bojevnik 2016

image

Foto: Marko Pigac

Vratar Maribora Jasmin Handanović je vijol'čni bojevnik za leto 2016, saj je zbral največ glasov na spletni strani mariborskega kluba in na klubskem profilu na facebooku ter med imetniki sezonskih vstopnic. Privrženci vijoličnih pri odločitvi upoštevajo odnos do dresa, navijačev in kluba na splošno.


Radomlje zabetonirane na dnu

Izidi 22. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Radomlje : Aluminij 0:3 (300 gledalcev; Josip Zeba 58., Derrick Mensah 71., Matic Vrbanec 81.), Rudar : Domžale 1:1 (400 gledalcev; Dominik Glavina 90.; Jure Balkovec 48.), Maribor : Olimpija 1:0 (12.000 gledalcev; Luka Zahovič 51.), Krško : Gorica 1:2 (1000 gledalcev; Ibrahim Arafat 82.; Miran Burgić 44.-11m, Rok Grudina 88.), Koper : Celje (večerna tekma). Vrstni red strelcev: Dominik Glavina (Rudar) in Luka Zahovič (Maribor) po 11 golov, John Mary (Rudar), Dalibor Volaš (Celje), Miran Burgić (Gorica), Slobodan Vuk, Marko Alvir (oba ex-Domžale) po 8,... Pari 23. kroga: Celje – Radomlje (v soboto, 4. marca, ob 15. uri), Domžale – Koper (v soboto, 4. marca, ob 17. uri), Gorica – Maribor (v soboto, 4. marca, ob 20.15), Aluminij – Krško (v nedeljo, 5. marca, ob 15. uri), Olimpija – Rudar (v nedeljo, 5. marca, ob 16.55). 

V drugem polčasu so se dvignili igralci Maribora, že v 51. minuti je padla odločitev o zmagovalcu. Luka Zahovič je v kazenskem prostoru Olimpije izkoristil neodločnost in nespretnost Cretuja, mu odvzel žogo, mojstrsko preigral še izkušenega štoperja Branka Ilića in poslal žogo za hrbet Vidmarja. »Poskušali smo biti najbolj optimalni, zelo sem zadovoljen, imeli smo nadzor nad igro. Morda je v prvem polčasu malo zmanjkalo, lahko bi kak napad bolje izkoristili. Drugače pa nasprotniku nismo veliko dovolili, dobro se je izteklo, to je le prva tekma, ki je specifika, kar smo občutili bolj kot nasprotnik, zato sem zadovoljen z igro. V polčasu smo fante opozorili, da smo lahko bolj sproščeni pri sprejemih. Želeli smo biti vztrajni, nasprotnik je bil v težavah, ko smo pritiskali na zadnjo linijo. Vsekakor sem zadovoljen, da je bil Luka Zahovič na pravem mestu in da smo zmagali,« je dejal trener Maribora Darko Milanič. Po zadetku so Štajerci res močno pritisnili, dve lepi priložnosti je zapravil Dare Vršič. Strateg Olimpije Luka Elsner je medtem opravil tri zamenjave (Boateng-Daniel Avramovski, Leon Benko-Blessing Eleke in Ricardo Alves-Jakob Novak), njegovi varovanci pa so postali spet nevarni šele v zadnjih petnajstih minutah tekme. Bolj sramežljivo je poskusil Eleke, v sodnikovem podaljšku pa je dobro z glavo streljal Mitrović, vendar je tudi takrat Handanović žogo spretno ukrotil. »Na elitni ravni, na kakršni je bila ta tekma, in pri takšnem vzdušju se kaznujejo male stvari, poznajo majhne napake. Storili smo eno, ki nam je vzela možnost, da odnesemo točke iz Ljudskega vrta, saj mislim, da smo si z igro vsaj eno zaslužili. Ne smeš si dovoliti, da prideš v tak položaj. Maribor dobro stoji, ima dobro igro in bil je teh nekaj odstotkov boljši ter si zaslužil zmago. Nezadovoljen pa sem s tem, kako smo nastopili zadnjih osem minut, se prepustili paniki in vrgli stran te zadnje minute tekme. Danes smo bili videti kot ekipa, ki že dlje skupaj igra, a moment v tekmi je spremenil potek igre,« je ocenil šef zmajev Elsner. Novinci Olimpije so tokrat nakazali, da bi lahko v nadaljevanju prvenstva ponudili veliko, tako hitrost, agresivnost kot tudi zadetke. Toda spomin na sobotni večer v Ljudskem vrtu kruto razkriva: usodno napako je storil Alexandru Cretu – okrepitev, ki jo podpredsednik in športni direktor Olimpije Ranko Stojić kuje v nebo. Resda je romunski vezist veliko pokazal v igri, toda nogomet se igra za gole, rezultat. In hudič se skriva v podrobnostih...

Otroka zaslepila pilota

V Ljudskem vrtu je bilo več pretepov med navijači in kar precej pirotehnike, zaradi česar je glavni sodnik Damir Skomina dvakrat za krajši čas prekinil tekmo. Skupil jo je 22-letni domači navijač, ki ga je po eksploziji pirotehničnega sredstva zadel delček plastičnega stola v desno oko. Ostal je na zdravljenju v UKC Maribor, stopnja njegove poškodbe še ni znana. Policisti so trem navijačem Olimpije zasegli pirotehnične izdelke, enega mladoletnika so pridržali, ker se je nedostojno vedel in pretepal. Enemu navijaču Olimpije so organi pregona zasegli plastično vrečko z belim prahom, vrečko s posušenimi rastlinskimi delci in ročno zvito cigareto, za kar sumijo, da so prepovedane droge. Policisti so na tekmi izsledili tudi 33-letnega Mariborčana, navijača Viol, ki ima veljaven ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi. Še pred tekmo, ob 19.30, sta otroka, stara 8 in 14 let, z lasersko lučjo svetila v helikopter slovenske policije. S tem sta nepremišljeno zaslepila pilota in kopilota, ki sta uporabljala naprave za nočno letenje, kar bi lahko imelo za posadko usodne posledice. 



 

 

 

 

Deli s prijatelji