NOGOMETNI UP

Zahovič med tulipane za 700.000 evrov

Objavljeno 07. avgust 2015 11.25 | Posodobljeno 07. avgust 2015 11.27 | Piše: M. U., M. P.

Mariborski nogometni up se iz Ljudskega vrta seli na Nizozemsko.

Mladi Zaho od vijolic k tulipanom. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Iz Ljudskega vrta odhaja Zahovič. Sicer ne športni direktor nogometašev Maribora Zlatko Zahovič, temveč njegov sin Luka, napadalec slovenskih nogometnih prvakov. Postal je namreč član nizozemskega prvoligaša Heerenveena. »Kluba sta sklenila dogovor in prestop je končan. Pogodba je za tri leta z možnostjo podaljšanja še za dve leti,« so zapisali na spletni strani vijoličnih. Podrobnosti o odškodnini niso navedli, a naj bi mariborski nogometni klub na račun prejel 700.000 evrov nadomestila. Devetnajstletni Luka se bo novim soigralcem priključil nemudoma, saj Heerenveen, v zadnji sezoni prvenstva tulipanov je osvojil sedmo mesto, novo ligaško tekmovanje na Nizozemskem začenja že ta konec tedna. Natančneje, že drevi sprejema moštvo De Graafschapa.

Luka Zahovič, član slovenske reprezentance do 21 let, je zadnjo tekmo za vijolične odigral 1. avgusta, ko so nogometaši Maribora v 3. krogu Prve lige Telekom Slovenije s 4:1 premagali Krško. Tedaj se ni vpisal med strelce, zadnji zadetek za prvaka pa je dosegel na prvi tekmi uvodnega kroga slovenske lige, ko sta se Maribor in Zavrč z 1:1 razšla brez zmagovalca. Bilo je 17. julija, izid je izenačil v 39. minuti.

Huntelaar

Nogometno vrsto Heerenveena sicer vadi in vodi kanadski Nizozemec Dwight Lodeweges, v sezoni pa so bili 1999/2000 Super Frizijci, kakor jih tudi imenujejo, nizozemski podprvaki. Na stadionu Abe Lenstra v moštvu igrajo tudi Nigerijci, Belgijci, Norvežani, Švedi, Danci in Turki. Zanimivo pa je, da so za Heerenveen od znanih nogometašev nekoč igrali tudi hrvaški reprezentant Danijel Pranjić, Danec Jon Dahl Tomasson, Islandec Alfreð Finnbogason, Bonaventure Kalou iz Slonokoščene obale, Američan Michael Bradley, grški as Georgios Samaras, Ruud van Nistelrooy in predvsem zdajšnji Schalkejev napadalec Klaas-Jan Huntelaar. Heerenveen je torej odskočna deska za mlade kakovostne nogometaše, ki ob uspešnih igrah lahko upajo na prestop v večji klub, in tako bo tudi pri Luki Zahoviču. 

V Luko Koper bo priplul vijolični Titanik

Nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije bodo danes in jutri odigrali tekme 4. ligaškega kroga. Derbi bo v Kopru, kjer se bosta udarila Luka Koper, zadnji pokalni prvak, in državni prvak Maribor. Če se pošalimo, v Luko Koper bo priplul vijolični Titanik, ki je v kvalifikacijah za ligo prvakov trčil v kazahstansko ledeno goro. »Lestvica (Luka Koper je predzadnja, op. p.) ni merodajna. Smo dobra ekipa in to bomo tudi dokazali. Verjamem, da že proti Mariboru, ko pričakujemo tudi podporo s tribun,« napoveduje primorski vratar Vasja Simčič. Podpora s tribun je potrebna, a res je tudi, da je podražitev vstopnic za tekme na Bonifiki prišla v nepravem času. Na zadnjem obračunu proti Celju je bilo zaradi podražitve čutiti precej negodovanja koprskih gledalcev. Mariborski napadalec Jean-Philippe Mendy, ta je proti Krškemu zadel prvič v sezoni, pa pravi: »Maribor je Maribor. Vedno moramo igrati na visoki ravni, imamo zelo dobre nogometaše. To je treba dokazovati in prikazovati na vsaki tekmi. V Kopru nas že nestrpno čakajo, igrali bodo s posebnim navdihom. Želijo naš skalp, a jim tega ne nameravamo dovoliti. Vsak si želi ustaviti prvaka, naša naloga pa je še naprej zmagovati in potrjevati, kdo je Maribor.« Pari 4. kroga Prve lige Telekom Slovenije: Celje : Gorica, Zavrč : Krka (oboje danes ob 18.30), Luka Koper : Maribor (drevi ob 20.15), Domžale : Rudar (jutri ob 18.30), Krško : Olimpija (jutri ob 20.15).

 

Deli s prijatelji