ČAGA

Zahovič hoče vijolične prvake v vseh ligah

Objavljeno 01. junij 2015 09.36 | Posodobljeno 31. maj 2015 22.41 | Piše: Rok Tamše, Marko Pigac

Nogometaši Maribora so v družbi navijačev bučno proslavili novo šampionsko zvezdico. Na počitnicah bodo le dva tedna, 22. junija je žreb kvalifikacijskih parov za ligo prvakov.

V Ljudskem vrtu se kar ne morejo naveličati nogometnih čag, ki jim jih pripravljajo vijolični že pet sezon zapored. V tem obdobju so nogometaši Maribora redno slovenski prvaki, izjemno pa so napredovali tudi na evropski sceni, ko so redno igranje v skupinskem delu evropske lige v tej sezoni nadgradili še z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov in impresivnimi tekmami. Na svojem stadionu pod Kalvarijo, ki ga po novem upravičeno imenujejo tudi dom prvakov, so se od sezone poslovili skupaj s pokalnim zmagovalcem Luko Koper, žal pa šampionski ekipi nista počastili 8000 gledalcev še s katerim zadetkom. No, tako in tako je bilo tokrat najbolj pomembno dogajanje pred tekmo in posebno po njej, ko so na balkonu nad južno ploščadjo vijolični dvignili pokal. Z odličnim odojkom in hektolitri piva podprti Štajerci so lahko zažurali na vso moč. »Hvala vam, najboljši navijači na svetu! Brez vas ne bi bili tam, kjer smo. Vsi nas lovijo, a smo skupaj z vami prehitri. Vsa čast!« je dejal direktor kluba Bojan Ban, ki je imel to čast, da ob odsotnosti predsednika Bojana Cotarja nagovori razposajene privržence.

Ti so bili še najbolj glasni, ko so vzklikali imena glavne trojice komandantov vijolične nogometne armade, športnega direktorja Zlatka Zahoviča, trenerja Anteja Šimundže ter kapetana in prvega golgeterja lige Marcosa Tavaresa. Navdušenje se kar ni hotelo poleči, medtem pa je Zahovič ob strani spremljal rajanje svojih varovancev, zalitih s pivom, penino in ovitih v rumeno-vijolični dim. »To je nogomet. Nogomet je nekaj več od vseh drugih športov, je religija. V Mariboru pa je sploh del kulture,« je ponosno govoril glavni avtor štajerske nogometne pravljice, ki vselej razmišlja o naslednjih korakih. »Okrepitev za nas je, da vsi igralci ostanejo v klubu in da so zdravi,« je bil kratek in jedrnat na vprašanja o morebitnih novih obrazih v slačilnici 13-kratnega državnega prvaka. Ko smo ga pobarali, kateri naslov je bil zanj najslajši, je v svojem slogu ustrelil kot iz topa: »Naslednji! Maribor bo vedno videti dobro, a bo skozi sezono vedno trpel, saj zanj ni več lahkih tekem. Vsaka tekma je težja, a mislim, da bomo z vašo in navijaško pomočjo v prihodnji sezoni še boljši, močnejši. Mozaik je sestavljen. Dopolnjujemo le kakovost. Naša nogometna šola je ena najboljših v Evropi. Kadetsko in mladinsko ekipo želim na vrhu, zato jo bomo dodatno okrepili z najboljšimi igralci iz Slovenije. V prihodnji sezoni želimo biti prvaki med člani, z B-ekipo, kadeti in mladinci. V prvem, drugem polčasu in prvi, drugi, tretji in četrti četrtini prvenstva. To so ambicije NK Maribor.« Ob tako odločni napovedi je skorajda zmanjkalo vprašanj. Kaj bo potemtakem preostalo konkurentom?

Vse misli so zdaj v usmerjene k žrebu parov v kvalifikacijah za ligo prvakov, ta bo 22. junija. Mariborčani bodo tekmovanje začeli v 2. predkrogu, kjer bodo eni izmed nosilcev, takšen status bi znali imeti tudi v 3. predkrogu, kar bi jim lahko močno olajšalo nov pohod proti skupinskemu delu LP. To pa je med drugim odvisno tudi od razpleta poljskega prvenstva. »To je zelo pomembno. Vprašanje je, ali si želimo Legio za prvaka, da se mobiliziramo, ali si želimo boljše izhodišče. Doslej smo vedno šli po težji poti,« razmišlja Zahovič. Trener Šimundža si je prav tako dal duška v družbi navijačev. »V tej sezoni je bilo veliko odrekanja in trdega dela. Bila je turbulentna, nabita s čustvi in zelo zahtevna. Z dosežki smo letvico postavili zelo visoko, še vedno pa smo ambiciozni, zagnani in delavni. Ko si enkrat na vrhu, te poskušajo z njega izriniti. Zato je to privilegij. Generalno gledano smo bili najboljši v slovenskem prvenstvu in je naslov zaslužen. Smo ekipa, ki teče maraton in ne sprint. Naš cilj so zmage, zadetki in evropski uspehi. Nogometaši bodo imeli dva tedna počitka, priprave začnemo 15. junija,« je strateg vijoličnih sporočil, da bo odmor zelo kratek. Kako tudi ne, prvi evropski obračun jih čaka že 14. ali 15. julija.

Smejalo se je tudi že legendarnemu kapetanu Marcosu Tavaresu, ki je užival v družbi svoje številne družine in navijačev. Vsak mu je želel stisniti roko, selfiji so padali kot po tekočem traku, Tava je bil na voljo vsem. V 342 tekmah v dresu Maribora je Brazilec s slovenskim potnim listom zabil rekordnih 138 golov in še kar je lačen novih izzivov in zadetkov. »V prvi ligi si želim zadeti 130 zadetkov, se vpisati v zgodovino, napadalci si lahko vedno želimo še več zadetkov,« je govoril s širokim nasmehom na ustih. Zdaj je pri 102 golih v 242 tekmah, slovenske zelenice tepta že osem sezon, v zadnji je nastopil na 34 tekmah.

Krško prvak druge lige

Igralci Krškega so v zadnjem krogu 2. slovenske nogometne lige premagali Aluminij z 1:0 in si v neposrednem dvoboju za naslov prvaka z ekipo iz Kidričevega zagotovili prvo mesto ter mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije v prihodnji sezoni. Edini gol je dosegel David Bučar v 93. minuti. Aluminij čakajo dodatne kvalifikacije z Gorico (3. in 7. junija), ki je devetouvrščeni prvoligaš.

Omoregiejev Hat-trick v Velenju

Rezultati zadnjega, 36. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Gorica : Zavrč 4:0 (350 gledalcev; Amel Džuzdanović 11., 37., Marshal Mfon Johnson 13., Amedej Vetrih 23.), Rudar : Celje 1:3 (500 gledalcev; Senad Jahić 72.; Sunny Omoregie 27., 36., 92.), Olimpija : Domžale 0:2 (400 gledalcev; Slobodan Vuk 28., 53.; rdeči karton za Luko Žinka v 64. minuti pri Olimpiji), Maribor : Luka Koper 0:0 (8000 gledalcev), Radomlje : Krka 0:1 (300 gledalcev; Nikola Žižić 29.). Vrstni red strelcev: Marcos Tavares (Maribor) 17 golov, Benjamin Verbič (Celje) 15, Andraž Šporar (Olimpija) 13. 

Deli s prijatelji