PODVIG

Zahovič: Cvetimo jeseni, spomladi bomo dozoreli

Objavljeno 13. december 2013 13.33 | Posodobljeno 13. december 2013 13.43 | Piše: STA, R. T.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič po zgodovinskem uspehu, uvrstitvi v drugi del evropske nogometne lige.

MARIBOR – Nogometašem Maribora je sinoči uspela zgodovinska zmaga. Ne samo da so doma v šestem, zadnjem krogu skupinskega dela evropske lige premagali Wigan, prvič so se namreč uvrstili v spomladanski del tega drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi. Pomagal jim je tudi Rubin iz Kazana, ki je v gosteh premagal belgijski Zulte Waregem.

Mariborčanom je sinoči uspelo to, česar si nihče ni upal napovedovati. Prvič se jim je uspelo prebiti iz skupinskega dela evropske lige, prvič bodo prezimili v tem tekmovanju. Klub je naredil točno to, kar je moral, po načrtih se je razpletlo tudi na drugi tekmi, veselje po tekmi je bilo zato nepopisno.

Uspešna pot od leta 2007

»Zelo mirno sem doživljal ključne trenutke tekme, saj sem vedel, da se to preprosto mora zgoditi. Danes je rojstni dan NK Maribor, danes je vijolična zmaga, zdaj bo tudi zima vijolična,« je po uspehu mirno razložil športni direktor Zlatko Zahovič. Tvorec velikih uspehov ekipe v zadnjih letih je na hitro prehodil obdobje šestih let, odkar je dejaven v klubu: »To je točno to, kar je v glavah po zadnjem v žvižgu. Klub je šel po dolgi poti od leta 2007, šel od velikega finančnega minusa, od petega mesta v prvenstvu, do prvega pokala, superpokala, državnega naslova, evropske lige, to je vse, kar gre zdaj skozi glavo.«

Uspehe pripisuje dolgoletnemu načrtnemu delu, ne pozablja pa, da so za uspeh v največji meri zaslužni igralci. »Mislim, pa naj mi drugi klubi ne zamerijo, da mi malo več analiziramo svoje in nasprotnikove igre. Vedeli smo, da bo Rubin zmagal, če bomo le mi naredili svoje. Res se ti mora vse poklopiti, čestitam fantom, strokovnemu vodstvu in vsem v klubu. To ni samo dosežek za zgodovino, še mi ne verjamemo povsem, kaj šele ostali,« je povedal Zahovič.

Zaslužek 1,2 milijona evrov

Milijoni ga ne skrbijo. Sinočnji preboj v spomladanski del je vreden milijon evrov, zmaga nad Wiganom 200.000 evrov, Maribor je prestal stresni test. »Bolj kot finančna injekcija je tukaj pomemben ugled, koeficient, prestiž, ne samo Maribora, ampak celotnega slovenskega nogometa. Zdaj moramo biti previdni, brez nekih emocij, nadaljevati moramo načrtno delo, sploh kar se financ tiče. Tveganja se ob denarju prehitro pojavijo. Delati moramo naprej, igralci namesto dve uri po tri ure, mi ne samo 24 ur na dan, pač pa 25,« je povedal športni direktor, ki je Maribor dokončno potrdil kot nogometno mesto.

Vijolice cvetijo spomladi

Nekoč je veljalo, da vijolice cvetijo spomladi, zdaj cvetijo že jeseni in pozimi. »S temi uspehi smo nekdanji rek spremenili, zdaj bomo spomladi dozoreli. Potrebnega bo veliko dela, spomladi bomo dozoreli, saj zdaj cvetimo že jeseni. Moštvo je pripravljeno, imamo okrepitve, pišemo zgodovino, uspelo nam je nekaj fantastičnega, treba je čestitati tistim, ki so najbolj pomembni, to je igralcem,« je dejal Zahovič.

»Zavedati se moramo tega, da ima stroka vedno prav, igral bo tisti, ki ga bo določila stroka. Zdaj smo dobili potrdilo o tem. Ante je zelo perspektiven trener, ki dela načrtno. Ne dela samo za sedanjost, ampak tudi za prihodnost. Tisti, ki dela samo za sedanjost, dela samo zase, ne za ekipo. Vsako leto vidimo napredek, ta bo v prihodnje še večji, tudi pričakovanja nas in javnosti. Delo, delo, načrtno delo, brez nekih velikih finančnih vložkov, ki bi lahko ogrozili naš obstoj. Rezultati bodo šli vedno v plus in minus, to je naša pot. Letvico smo postavili zelo visoko, a na koncu bomo torto še zmeraj odpirali mi,« je zaključil Zahovič.
 

Deli s prijatelji