SUPERPOKAL

Zahovič: Astana ima denar, toda mi smo NK Maribor

Objavljeno 04. julij 2015 10.21 | Posodobljeno 04. julij 2015 10.21 | Piše: Marko Pigac

Slovenski nogometni prvak v pričakovanju jutrišnje tekme za superpokal z Luko Koper.

Strategi vijoličnih, z leve: Ante Šimundža, Zlatko Zahovič in Marko Borko. Foto: Marko Pigac

Za slovenskim nogometnim prvakom je glavni del priprav na novo sezono, ki jo bodo odprli že jutri, v nedeljo, ob 20. uri v Kopru. Na stadionu Bonifika bodo v dvoboju s pokalnim zmagovalcem Luko Koper napadli svojo peto superpokalno lovoriko. Večjih kadrovskih rošad v Ljudskem vrtu ni bilo niti jih ne pričakujejo. Posebno ne v obdobju, ko se bodo poskušali dokopati do uvrstitve v skupinski del lige prvakov ali vsaj evropske lige. Prvo tekmo v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Astani iz Kazahstana bodo odigrali 14. julija na domačem terenu. »Do Astane zagotovo ne bo odhodov igralcev. Je pa kadrovanje zaključeno. Morebitni odhodi samo zahtevajo eventuelne popravke. Želel bi si iste obraze in enake uspehe. Res pa je, da ni slabo za igralce, da se med sabo vprašajo, kako so dobri,« je športni direktor Zlatko Zahovič spet prefrigano zbodel igralce, ki so na dveh prijateljskih tekmah pošteno zaspali in doživeli poraza proti romunski Astri (0:3) in avstrijskemu Sturmu (2:5), nato pa pristop, vtis in učinkovitost le popravili na zadnjih dveh testih s slovaškim Ružomberokom (2:0) in srbskim Radom (4:1). Strateg Ante Šimundža nima razlogov za pretirano eksperimentiranje, vijolični sistem igre in jedro ekipe ostajata ista. Konkurenco sta zaostrila le dva novinca, izraelski vezist Marwan Kabha in italijanski branilec Abel Gigli. Pod Kalvarijo z velikim pričakovanjem spremljajo razvoj svojih mladih upov. »Tisti, ki napredujejo, se priključujejo prvi ekipi. To je stvar, ki izjemno dobro funkcionira. Fantje, ki kažejo napredek, so dokazali, da si to želijo,« je zadovoljen trener Ante Šimundža.

Kot rečeno zdaj sledi obračun za prvo lovoriko v novi sezoni na razgreti Obali. Kakšen pomen sploh ima ta trofeja za serijske državne prvake v času, ko vse moči mobilizirajo za bitke na evropski sceni? »Enak kot prijateljska tekma. Ko jo izgubiš, nima veljave, ko jo dobiš, pa je nekaj povsem drugega,« je bil iskren Zahovič, ki je s sodelavci in igralci včeraj gostil sedmo silo v gostilni ob ribnikih. Priprave v Prekmurju in pod Pohorjem so minile brez posebnih pretresov, delo pod taktirko kondicijskega trenerja Marka Borka je zdaj še temeljitejše. Vijolični se lahko pohvalijo z novo tehnologijo, s katero spremljajo gibanje igralcev na treningih in tekmah. Zdaj se torej natančno ve, kdo koliko in s kakšno intenzivnostjo teče. V Ljudskem vrtu zatrjujejo, da so njihovi igralci v tem elementu enakovredni tekmecem iz uglednih evropskih klubov.

Tudi v novi sezoni bodo to dokazovali na mednarodni sceni, kjer se je na premieri sezone od slovenskih predstavnikov za zdaj izkazala le Luka Koper, Celje in Domžale pač ne (glej sosednjo stran, op. p.). »Čestital bi Kopru, upam, da še ni vse izgubljeno za Celje in Domžale, o drugih pa...« je Zahovič dvignil roke in skomignil z rameni. Navijači Maribora verjamejo, da takšne geste ne bo kazal po obračunu z Astano, ki jo pozorno spremljajo in analizirajo. »Da bi dobili širšo sliko, čeprav o Astani vemo skoraj vse, Miran Pavlin in Saša Gajser potujeta v Kazahstan, kjer igrajo tekme domačega prvenstva. Sta pa v četrtek v kvalifikacijah za evropsko ligo nastopala kazahstanska udeleženca, eden je dobil Crveno zvezdo v Beogradu (Kairat z 2:0, op. p.), drugi pa je izgubil z Estonci (Aktobe 0:1, op. p.). Klub in strokovno vodstvo bosta naredila vse, potem pa je od igralcev odvisno, kaj in kako bodo dali klubu in svoji karieri,« Zahovič visoko dviga letvico pričakovanj in opozarja: »V primerjavi z Astano imamo le rezultate boljše, v vsem drugem pa nas prekašajo. Saj imajo tudi stadion za 166 milijonov evrov, ker imajo denar. A mi smo NK Maribor.« Tu ni treba ničesar dodati.

 

Deli s prijatelji