TEKMA

Zadnji test v iskanju udarne enajsterice

Objavljeno 03. junij 2016 13.15 | Posodobljeno 03. junij 2016 13.15 | Piše: Rok Tamše

Selektor Srečko Katanec bo preizkusil še zadnje adute pred boji za mundial 2018.

Kevin Kampl se razvija v bodočega liderja slovenske reprezentance.

Slovenski nogometaši se zavzeto pripravljajo na prijateljsko tekmo s Turčijo, ki bo v nedeljo ob 20.15 v ljubljanskih Stožicah. Zanimivo bo videti, za kakšno udarno enajsterico se bo odločil selektor Srečko Katanec, potem ko je zasedba v sistemu 4-3-3, ki jo je v ponedeljek poslal na igrišče v Malmöju, večji del tekme prikazovala agresivno in všečno igro ter proti Švedski iztržila remi 0:0.

V vratih bo verjetno stal kar prvi čuvaj mreže Jan Oblak, ki je bil na prvi tekmi odsoten zaradi nastopa v finalu lige prvakov, zelo dobro pa ga je zamenjal Vid Belec. V obrambni vrsti ne gre pričakovati sprememb, Nejc Skubic, Aljaž Struna, Luka Krajnc in Bojan Jokić se spet zdijo najverjetnejša izbira, čeprav bi lahko izkušenega Jokića v prvi postavi zamenjal Andraž Struna. Posebno intrigantno je, ali bo Katanec v zvezni vrsti ob Kevinu Kamplu in Reneju Krhinu od prve minute morebiti zaupal Mihi Zajcu, potem ko je na Švedskem dobil priložnost njegov klubski soigralec iz Olimpije in debitant Rok Kronaveter. V napadalni trojki bi lahko videli Benjamina Verbiča, ki je zaradi klubskih obveznosti manjkal v Skandinaviji, Josipa Iličića ter Romana Bezjaka ali Roberta Berića. Bezjak je proti vikingom igral 81 minut, Berić pa 60. Drugi potrebuje več igre, saj se vrača po poškodbi, zato bi mu znal Katanec spet nameniti mesto v udarni enajsterici.

Obračun s Turki, ki se bodo na bližnjem evropskem prvenstvu v Franciji v skupini D pomerili s Španijo, Češko in Hrvaško, je generalka za slovensko vrsto pred septembrskim začetkom kvalifikacij za SP 2018, ko se bo v gosteh pomerila z Litvo, preostale tekmice pa bodo Slovaška, Anglija, Malta in Škotska.
 

Slovenija na 57. mestu

Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši junijski lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v primerjavi z majsko razpredelnico pridobila štiri mesta in je na 57. mestu. Pred začetkom južnoameriškega in evropskega prvenstva vodi Argentina, druga je Belgija. Anglija je izpadla iz prve deseterice, preskočila jo je Avstrija. Med tekmeci Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 je najvišje Anglija, ki je z desetega mesta zdrsnila na 11., osem mest je pridobila Slovaška (24.), Škotska je 43., Litva 127. in Malta 166. Naslednja lestvica bo objavljena 14. julija.

 

Deli s prijatelji