KVALIFIKACIJE

Začetek operacije Estonija, Kampl odganja slabo voljo

Objavljeno 02. september 2014 12.54 | Posodobljeno 01. september 2014 23.39 | Piše: Rok Tamše

Najboljši slovenski nogometaši so začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

Šolarji in dijaki so krenili v hrame učenosti, najboljši slovenski nogometaši pa so se včeraj zbrali v svoji pripravljalni bazi v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju. Pred vhodom je bil parkiran prepoznavni zeleno-modro obarvani avtobus z znanim sloganom Srce bije za Slovenijo. Selektor Srečko Katanec in njegovi izbranci si želijo, da bi enotno, s podporo vseh Slovencev, uspešno prestali kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2016 v Franciji. Čaka jih dolga in naporna pot, ki se bo začela v ponedeljek, 8. septembra, s prvo tekmo proti reprezentanci Estonije v Talinu. V hotelskem preddverju je bilo na vsakem vogalu zaslediti živahen klepet reprezentantov, med njimi so posebni občutki prevevali novinca Damjana Boharja in Mitjo Vilerja, verjetno tudi povratnika po letu dni Dominica Boharja. Kapetan Boštjan Cesar (s 74 nastopi bo kmalu prehitel rekorderja Zlatka Zahoviča, ki jih je zbral 80) je stalnica že vrsto let, pred novim projektom pa je dejal: »Vlada pozitivno ozračje, a je tudi nekaj napetosti, saj je to začetek novega kvalifikacijskega ciklusa. Toda vemo, zakaj smo tukaj, kakšen je motiv in gremo proti izpolnitvi cilja. Poskušali bomo narediti vse, da Slovenijo popeljemo na evropsko prvenstvo. To si želimo in zato smo tudi tukaj.«

Estonci so
dobre stranke

Katančeva četa je včeraj popoldne v Kranju opravila lažji trening, od danes do sobote bodo vadili dvakrat na dan. Redko bo tako veliko časa za priprave na posamično tekmo. »To je zelo pozitivno. Vemo, kaj prinašajo treningi. Običajno smo skupaj kratek čas, zdaj pa se bomo lahko v petih, šestih dneh bolje uigrali. Gremo na težko gostovanje, v Estoniji smo že igrali, tako da vemo, kaj nas čaka. A v prvi vrsti se bomo ukvarjali z lastno igro.« To so proti aktualnemu tekmecu uspešno počeli tudi v preteklosti. Slovenska reprezentanca je namreč doslej trikrat gostovala v Talinu, kjer še ni izgubila. Izbrana vrsta je celo svojo prvo uradno, a prijateljsko tekmo odigrala v gosteh pri Estoniji in iztržila remi 1:1; to je bilo 3. junija 1992. Potem so Slovenci bili ob Baltiku pri Estoncih še dvakrat; v kvalifikacijah za EP 1996 so zmagali s 3:1, v kvalifikacijah za EP 2012 pa z 2:1. Tradicija je torej na strani slovenske reprezentance, ki je sicer skupno doslej odigrala sedem tekem z Estonijo (od tega tri prijateljske), izkupiček pa je: pet zmag, neodločen izid in poraz (ta v kvalifikacijah za EP 2012 ravno na današnji dan leta 2011). Toda saj veste, statistika je kot bikini, najpomembnejše skrije.

Kampl išče zadoščenje

Pri tistem pomembnem, kompaktnosti in borbenosti v igri, pa bo vztrajal šef Katanec. S tem posebnih težav dokazano nima Kevin Kampl, ki je na zbor prišel dodobra poklapan, potem ko se mu s Salzburgom spet ni uspelo uvrstiti v ligo prvakov. Avstrijski prvak je doživel hladen tuš proti švedskemu Malmöju, zato je Kampl prišel na akcijo tudi z namenom, da si popravi razpoloženje v reprezentančnem dresu. »V Sloveniji in reprezentanci bom zdaj lahko vsaj malce očistil glavo po tem velikem razočaranju. Trenutno ozračje v Salzburgu res ni dobro, zato je reprezentančna prekinitev prišla zelo prav. Dve leti smo garali za ligo prvakov, a nam spet ni uspelo. Smo na tleh, a se bomo pobrali. Tudi v evropski ligi lahko pridemo daleč. Upam, da bomo z reprezentanco v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo dobro startali. Imamo ugodno skupino. Res se nam ni treba skrivati, imamo super ekipo. Če bomo počeli vse, kar potrebujemo, imamo lepe možnosti za uvrstitev na euro. Najbolje bi bilo, da bi kar takoj zmagali. Naredili bomo vse, da zmagamo že v Estoniji. Z reprezentanco na velikem turnirju še nisem igral, zato bi bilo to izjemno.« Če ne drugega, je Kampl vesel, da so se v LP uvrstili vsaj Mariborčani. Usoda je hotela, da bo zdaj tudi on igral proti žrtvi vijoličnih, škotskemu Celticu, v skupinskem delu evropske lige, tekmeca Salzburga pa bosta še zagrebški Dinamo in romunska Astra Giurgiu.

 

Tudi tretji lahko gre na euro

Na evropskem prvenstvu 2016 v Franciji bo prvič sodelovalo 24 reprezentanc. Na EP se bodo iz devetih skupin neposredno uvrstile prvo- in drugouvrščene reprezentance in najboljša tretjeuvrščena. Osem preostalih tretjeuvrščenih moštev čakajo dodatne kvalifikacije. V skupini E, kjer igra Slovenija, bodo vse tekme 1. kroga v ponedeljek, 8. septembra, ob 20.45. V Baslu se bosta pomerili Švica in Anglija, v Serravalleju pa San Marino in Litva. Tekme drugega kroga bodo 9. oktobra. V kvalifikacijah bodo igralni dnevi od četrtka do torka. Če bo reprezentanca igrala dve tekmi v enem terminu, bo igrala v ritmu četrtek/nedelja, petek/ponedeljek ali sobota/torek.

 

Deli s prijatelji