NOGOMETNI POKAL

Za zmaje tekma sezone, Maribor išče pot iz krize

Objavljeno 02. april 2014 13.33 | Posodobljeno 02. april 2014 13.33 | Piše: Rok Tamše, Marko Pigac

V povratnih polfinalnih tekmah nogometnega pokala bo zelo vroče v Ljubljani in Novi Gorici.

V Stožicah se bosta Martin Milec, levo, in Damjan Trifković borila za uvrstitev v pokalni finale. Foto: Tadej Regent

LJUBLJANA – Prihaja prvi trenutek resnice za največja tekmeca na slovenski nogometni sceni. Popoldne ob 17.30 v Stožicah bo padel odgovor na eno od dveh vprašanj. Je Maribor v takšni rezultatski krizi, da si ne more priigrati niti pokalnega finala oziroma ali bo Olimpija zapečatila svojo klavrno sezono z izpadom iz pokalnega tekmovanja, kjer je še edino imela upanje, da se uvrsti v evropsko tekmovanje v prihodnji sezoni? Vijolični po vrsti spodrsljajev v državnem prvenstvu poskušajo strniti vrste, čeprav bodo danes manjkali bolni vezist Dare Vršič, poškodovani napadalec Jean-Philippe Mendy in kaznovani branilec Petar Stojanović. Olimpija se prav tako muči v boju za prvenstvene točke, v tekmi sezone še ne bo poškodovanega napadalca Andraža Šporarja, se pa po skrajšani kazni na podlagi klubske pritožbe vrača Dejan Djermanović, v zeleno-beli začetni postavi pa bo tudi vezist Nik Omladič, ki je premagal poškodbo. To bo že četrti derbi med Olimpijo in Mariborom v mesecu dni, dvakrat so zmagali Štajerci, enkrat pa Olimpija. Tokrat bodo zmaji lovili zaostanek 0:1 iz prve tekme (gol je zabil Goran Cvijanović), po odsluženi kazni treh tekem brez navijačev zdaj računajo na izdatno podporo s tribun.

Vijolični se ne bodo branili

»Imamo aktiven rezultat. Pričakujem dobro in odprto igro. Dali bomo vse od sebe, saj je to za nas tekma sezone. Gremo na zmago!« je bil kratek in jedrnat 34-letni napadalec Olimpije Aleksandar Rodić. Njegov šef Milorad Kosanović poskuša še v drugo najti formulo za uspeh proti državnemu in pokalnemu prvaku, a priznava, da bo to zelo težko. »Maribor je najboljša ekipa v državi, ima usklajeno moštvo in ima igro. Njihova igra nam je lahko všeč ali ne, ampak jo imajo in se tudi po tem razlikujejo od drugih slovenskih moštev. Samo gol zaostanka nam daje upanje, da se lahko uvrstimo v finale. Za kaj takšnega bomo potrebovali precej energije, truda, želje, igralci bodo morali biti resni, tekaško razpoloženi in skoncentrirani v igri,« je srbski trener nanizal recept za preboj v finale. Trener Maribora Ante Šimundža že nestrpno čaka na eksplozijo napadalcev, ki so v mučnem obdobju: »V Ljubljano odhajamo po skupno zmago. Imamo prednost, a je ne bomo branili. Vemo, da bo težka tekma in da bo nasprotnik motiviran. Vemo pa tudi, zakaj gremo tja in kaj tekma prinaša.« Tudi branilec Aleksander Rajčević je odločen: »Želimo priti v finale, želimo osvojiti pokal. Imamo gol prednosti, a tudi dovolj izkušenj, da prednost obdržimo, čeprav je ne nameravamo braniti. Gremo na zmago. Vse moramo narediti, da ne dobimo zadetka. Verjamem, da imamo to kakovost. Ob tem pa verjamem, da bomo vsaj enega tudi zabili.«

Kakšno darilo za Misuraco?

V Novi Gorici so na pol poti do finala po zadetku Gianvita Misurace v sodnikovem podaljšku tekme v Velenju. Seveda posel za Goričane še ni opravljen, Rudar je homogena in čvrsta ekipa, ki zna odločno napasti. Kaj drugega rudarjem ob 15. uri tudi ne preostane. »Normalno je, da po zmagi na prvi tekmi vsi pričakujejo napredovanje v finale, vendar se zavedamo, da nas čaka še ena trda tekma, kajti Rudar je dobra ekipa, ki vedno igra do konca. Ne glede na prednost bomo igrali kot na prvi tekmi. Branjenje rezultata ne pride v poštev. Poskušali bomo igrati svojo igro in čim prej zadeti,« napoveduje napadalec Misuraca, ki danes praznuje 24. rojstni dan.

 

Deli s prijatelji