PRESTOPNI ROKI

Za Kampla 10 milijonov, za Stojanovića pol manj

Objavljeno 19. december 2014 08.18 | Posodobljeno 19. december 2014 08.18 | Piše: Rok Tamše

Govorice, ugibanja in špekulacije pred januarskim prestopnim rokom za nogometaše. Slovenski kapitalec bo reprezentant Kevin Kampl, ki se iz Avstrije odpravlja v Nemčijo.

Kevin Kampl po porazu s Salzburgom v boju za ligo prvakov hoče zmago z reprezentanco.

Najbolj vroče slovensko nogometno ime v januarskem prestopnem roku bo zagotovo igralec Red Bull Salzburga Kevin Kampl. Štiriindvajsetletni vezist je že pred časom sporočil, da bo prihodnje leto zagotovo zapustil Mozartovo mesto, a še ni bilo jasno, ali se bo to zgodilo januarja ali šele po koncu sezone. Zdaj je znano, da bo v Nemčiji rojeni Slovenec klub zamenjal že takoj po novem letu. Država je znana – Nemčija, ne pa tudi novi delodajalec. Prvi v vrsti interesentov je nemški drugoligaš Red Bull Leipzig, a le zato, ker ima istega pokrovitelja kot Salzburg, s katerim ima Kampl sicer veljavno pogodbo do julija 2019. Zaradi poslovnih interesov so slovenskega reprezentanta poskušali usmeriti proti temu klubu, seveda če bi se uvrstil v elitno bundesligo. Toda Kampl, ki je v glasovanju avstrijskih prvoligaških trenerjev za najboljšega nogometaša Avstrije 2014 zasedel tretje mesto (lani je bil drugi), se je temu že odločno uprl, saj ga zanima korak naprej, torej da kariero nadaljuje pri enem izmed velikanov nemškega nogometa. Po ugibanjih medijev sta za mladeniča, doma iz Solingena, najbolj zagreta Borussia Dortmund in Bayer Leverkusen. Pri drugem je Kampl začel svojo nogometno pot, tako da mu srce verjetno močneje bije za farmacevte, nadvse težko pa bi bilo zavrniti tudi povabilo tako mogočnega kluba, kot je dortmundska Borussia.

Kam bo šel Iličić?

Spomnimo, da je letos januarja Kampl angleškim novinarjem povedal, da obožuje slog igre londonskega Arsenala ter da sanja, da bi nekega dne oblekel dres topničarjev, ki jih vodi francoski strokovnjak Arsène Wenger. Pred nekaj tedni so se na Otoku spet pojavili zapisi o Kamplu, češ da se zanj najresneje zanima trener Tottenhama Mauricio Pochettino. Ta namerava okrepiti svojo zvezno vrsto, ko pa je Kampla med drugim videl igrati v evropski ligi proti škotskemu velikanu Celticu, je dvignil palec. Morda bo s ponudbo celo bolj velikodušen kot Nemci in tako dosegel dogovor s slovenskim asom in avstrijskim prvakom. Neuradno bodo na Solnograškem za Kampla zahtevali 10 milijonov evrov odškodnine, če bo potencialnih kupcev še več, pa lahko ta občutno zraste.

Med drugimi slovenskimi reprezentanti, ki igrajo na tujem, je prestop že opravil Zlatan Ljubijankić (Omiya Ardija – Urawa Red Diamonds), ki ostaja na Japonskem. Januarja se najverjetneje seli tudi Josip Iličić, ki se je sprl z navijači Fiorentine, zato je postal nezaželen med vijoličnimi. Zanj se resno zanima Torino pa tudi angleški prvoligaš Aston Villa. Na domači sceni so v ospredju igralci Maribora, po praznikih bo pod Kalvarijo zelo živahno. Za 19-letnega branilca Petra Stojanovića vijolični pričakujejo rekordno odškodnino, okrog pet milijonov evrov. Pred tremi dnevi je interes za mladeniča pokazal bundesligaš Wolfsburg. V izložbi so tudi Željko Filipović, Mitja Viler, Aleš Mertelj...

Nogometašem odsvetujejo Srbijo

Mednarodni sindikat nogometašev (FIFPro) je svojim članom priporočil, naj si ne iščejo dela v Srbiji. Po mnenju sindikata je ta država za igranje nogometa precej tvegana, predvsem zaradi nerednih izplačil in težav z nasilnimi navijači. »Neradi to počnemo, toda naše delo je zaščita igralcev. Nekateri niso dobili plač več mesecev, tako da imajo že resne finančne težave. Klubi so na meji bankrota,« je svarilo igralcem utemeljil generalni sekretar FIFPro Theo van Seggelen. Kot najbolj skrajen primer so izpostavili klub iz Kragujevca. Radnički 1923 svojih nogometašev že mesece ni plačal, tako da so nekateri ostali tudi brez strehe nad glavo, ker niso mogli plačati najemnine. Za nameček so igralcem, ki niso več želeli igrati brez plačila, začeli groziti še huligani, tako da se je sedem igralcev odločilo, da klub zapustijo brez zaostalih izplačil. Po podatkih predsednika srbskega sindikata nogometašev Mirka Poledice je med približno 500 poklicnimi igralci v tej državi vsaj 115 takšnih, ki plač ne dobivajo redno. Težav nimajo le igralci; kar polovica klubov prve srbske lige je v tako hudi denarni stiski, da ne zmorejo plačevati niti stroškov za elektriko ali ogrevanje.

Deli s prijatelji