NEKDANJI REPREZENTANT

Za dušo v Avstrijo 
k prijatelju Jožetu

Objavljeno 29. september 2013 09.15 | Posodobljeno 29. september 2013 09.15 | Piše: Drago Perko

Nekdanji slovenski reprezentant Mile Ačimović je po treh letih in dveh pozdravljenih poškodbah spet opravil nekaj treningov.

Mile Ačimović se veseli vsakega treninga. Foto: Tomi Lombar/Delo

Kot strela z jasnega je udarilo, ko je šel Mile Ačimović iz Olimpije, položaj športnega direktorja je prepustil sposobnejšim. Ljubljenca bežigrajskih tribun lep čas ni bilo na spregled, zdaj pa je jasno, da se nekdanji reprezentant vrača na zelenico. »Zaželel sem si nogometa,« prizna Mile, ki je moral čez noč z igrišča – poškodovano koleno in rama sta botrovala prehitremu pokoju, nogometu pa je rekel adijo skoraj natanko pred tremi leti, 15. septembra 2010.

Prelogar ga je nagovoril

Vsa ta leta ga je trener Jože Prelogar, ki uspešno vodi zasedbo SAK Celovec, nagovarjal, naj pride na trening in spet zaigra. »Dolgo je trajalo, večkrat sem rekel ne, zdaj pa sem se odločil, da pridem,« razkrije 36-letni Ačimović, za katerim je danes že pet treningov z zasedbo iz Celovca, ki brca v regionalni ligi. »Hotel je, da sem poleg, da pomagam, da se od mene učijo,« razkrije, kaj Jože pričakuje od Mileta. V SAK ob vseh golobradih fantih igrata še dva znanca s slovenskih zelenic – Goran Jolić in Darijo Biščan.

Z Dekijem na trening

»Dvakrat na teden treniram, da se malce prepotim in preverim, ali sem kaj pozabil,« nadaljuje in prizna, da je pogrešal ta prvinski nogomet. »Zaradi poškodbe nisem smel niti zmogel, zdaj je drugače.« Ali bo zaigral za Celovčane, še ne ve. »Pustimo času čas. Tu sem, da se malce premigam,« ostaja skrivnosten, a vesel, ker so vse te njegove obveznosti brez dodatnega pritiska. »Na trening grem kar z družino; jaz oddelam svoje, oni pa gredo po trgovinah, za nameček je Celovec še blizu,« nadaljuje nekdanji član Železničarja, Olimpije, Crvene zvezde, Tottenhama, Lilla, Al-Ittihada in dunajske Austrie. Pred dnevi je vse zbrane navdušil v Celovcu, saj je z njim na trening prišel nekdanji as Interja Dejan Stanković - Deki, sicer mož Miletove sestre. »Malce sva se želela razmigati,« pove Mile, ki se rad vrača v Avstrijo tudi zavoljo organiziranosti klubske scene. »Vedel sem, da so klubi zelo urejeni, Dejana pa je vse skupaj presenetilo.«

Verjame v zmago

Ačimović s precejšnjo pozornostjo spremlja tudi slovensko reprezentanco, za katero je zbral 74 nastopov, dosegel pa 13 zadetkov. Prepričan je, da lahko pred Katančevo četo orožje položijo tudi Norvežani. »Še enkrat se je pokazalo, da je bila vrnitev Srečka Katanca prava poteza, nikoli ni kalkuliral, še manj pa ločeval tekme na pomembne in manj pomembne. Zanj so vse enake, s takim pristopom pa nam lahko uspe tudi proti Norveški,« sklene Ačimović.

Deli s prijatelji