SLOVO OD REPREZENTANCE

Z novim naslovom upokojili Messija

Objavljeno 28. junij 2016 09.50 | Posodobljeno 28. junij 2016 09.51 | Piše: D. P.

Lionel Messi tekmo sklenil v solzah, v dresu reprezentance nič več.

Pri 29 letih se je Messi odločil, da bo končal nastopanje v dresu Argentine, za katero je zbral 113 nastopov. Foto: AFP

Medtem ko evropsko prvenstvo prehaja v sklepno fazo, pa se je sklenilo že 45. južnoameriško prvenstvo po vrsti. Ko berete tele vrstice, se veselje v Čilu še ni poleglo, saj se veselijo svoje druge zaporedne lovorike. V finalu so bili po streljanju enajstmetrovk s 4:2 boljši od Argentine, ki je še drugič zapored sklenila tekmovanje na drugem mestu. Tudi lani jo je v solze pahnil Čile, ki je naslov osvojil šele drugič v zgodovini. Argentina je pri 14 lovorikah, a je prav tolikokrat tudi izgubila, zadnjič je zmagala daljnega leta 1993! Rekord po osvojenih južnoameriških naslovih je še vedno v lasti Urugvaja, ki jih ima 15.

Messi prek vrat

Če bi morali ocenjevati, potem velja, da je bil prvi polčas finala boljši kot drugi. Prednjačili so Argentinci. Po komaj 17 sekundah je nevarno meril nogometaš Interja Enver Banega, žoga pa je šla za nekaj centimetrov mimo vrat Čila. V nadaljevanju velja omeniti še strela Gonzala Higuaina in Nicolasa Otamendija. Prvih 45 minut sta zaznamovali tudi izključitvi – Čilenec Marcelo Diaz (28. minuta) in Argentinec Marcos Rojo (42.) sta morala z rdečim kartonom v slačilnico, v drugem delu pa se rezultat in razmerje moči na terenu nista spremenila. V podaljšku so bili blizu gola Čilenci. Z glavo je poizkusil Bravo, tekla je 99. minuta, Sergio Agüero pa je obranil argentinsko mrežo. S slepimi naboji ni šlo, o prvaku so odločali kazenski streli. Za Čile so zadeli Nicolas Castillo, Charles Aranguiz, Jean Beausejour in Francisco Silva, medtem ko je Arturo Vidal zgrešil. Na drugi strani je takisto v prvi seriji Lionel Messi meril prek vrat, Lucas Biglia pa ni zmogel premagati čilskega čuvaja mreže, dovolj za zmago Čila

4:2. »To je krasen trenutek, vse naše delo, žrtvovane ure in dnevi, vse to je bilo nagrajeno,« je bil po tekmi navdušen Arturo Erasmo Vidal Pardo, ki je zapravil uvodno enajstmetrovko.

Slaba tolažba

»Konec je. Tako sem se odločil. Moja reprezentančna era je končana. Bolj kot komur koli je meni hudo in žal, da nam ni uspelo do naslova. Da nisem bil v stanju, da kaj osvojim z Argentino,« je po tekmi žaloval Messi, ki je objavil, da končuje reprezentančno kariero. Na tem prvenstvu se je zavihtel na prvo mesto na večni lestvici strelcev argentinske vrste, a mu je 55 golov slaba uteha ob novem porazu. 

Glavne nagrade Čilu

Še nekaj številk in statistike: tekmovanje je potekalo med 3. in 26. junijem. Sodelovalo je 16 držav, igralo se je v desetih mestih. Odigrali so 32 tekem, dosegli pa 91 golov. Obračune si je ogledalo 1,483.855 gledalcev. Prvi strelec turnirja je postal Čilenec Eduardo Vargas (6 golov), za najboljšega igralca je bil izbran njegov rojak Alexis Sanchez, vratarska lovorika je šla v roke Claudia Brava (Čile). Argentini je v uteho lovorika za fair play.

 

Deli s prijatelji