PRIPRAVE

Z Matejo Zver bo nogometašem na Islandiji lažje

Objavljeno 07. junij 2013 13.00 | Posodobljeno 07. junij 2013 13.00 | Piše: Drago Perko

Najboljša slovenska nogometašica navdušuje v državnem prvenstvu Islandije, kjer brca za ekipo Thor/KA.

Mateja Zver se je odlično znašla na severu (foto: osebni arhiv).

REYKJAVIK – Islandci imajo radi nogomet, tako moški kot ženski. V teh dneh je v ospredju članska moška vrsta, ki se bori za preboj na svetovno prvenstvo na vročo brazilsko Copacabano. V slovenski skupini zasedajo visoko drugo mesto, Slovence pa prav danes gostijo v Dimnem zalivu, kot se v slovenskem prevodu sliši Reykjavik. »Tu vlada prava nogometna mrzlica. Do 31. maja so prodali že več kot 6000 vstopnic na stadionu, ki sprejme 9800 ljudi, danes bo zagotovo razprodan,« začne 25-letna Mateja Zver, najboljša slovenska nogometašica, ki si dober mesec in pol že služi denar prav islandskem klubu Thor.

Nogometna vročica na tem koncu Evrope ni obšla niti nje. Pravi, da se domačini še kako zavedajo, kako pomembna je za njih drevišnja tekma, zato so tudi vstopnice, ki stanejo med šest in 25 evri, šle za med: »Slovencev niti malo ne podcenjujejo. Vedo, da ne bo lahka tekma. Moje islandske soigralke so suvereno prepričane, da bo zmaga ostala doma, jaz pa pravim, da bodo zmagali Katančevi!« Mateja bo na dan tekme poletela v prestolnico, ki je 400 kilometrov proč od Akureyrija, kjer Pomurka biva, trenira in igra. »V Reykjaviku imam tudi prijateljico iz Srbije, skupaj si bova ogledali tekmo.«

Slovence je pričakalo tipično islandsko vreme. »Napovedan je celo dež, okoli 10 ali 12 stopinj bo. Hladno bo in upam, da ne bo pihal veter. Tukaj se vreme zna spremeniti v dveh minutah.« Že v nedeljo se nadaljuje državno prvenstvo, Zverova in soigralke pa v 7. krogu gostujejo v Hafnarfjörðurju, Thor/KA je v tem hipu na 6. mestu, Zverova pa je doslej dosegla tri zadetke. »Letos nam ne gre ravno v ligi, saj smo startale malo slabše, vendar so svoje prispevale tudi poškodbe in upam, da bo šlo na boljše in da bomo kmalu kompletne,« nadaljuje Mateja, ki so jo letos snubili tudi Rusi in Nemci. Odločila se je za Islandijo, kjer je že uspešno nastopala med letoma 2008 in 2011. Argument za vrnitev je bilo tudi dejstvo, da je Thor/KA aktualni državni in superpokalni prvak. Sezona se je začela pred dobrim mesecem, Mateja – je ena od petih tujk (poleg Srbkinje, Američank in Španke) – pa ostaja na Islandiji do 7. oktobra. Tam se počuti dobro, pričakalo jo je klubsko stanovanje, na voljo ima avto. »Zdaj mi je dosti lažje, kot mi je bilo na začetku, ko ne veš, kam greš in kaj te čaka. Tukaj so me sprejeli dobro in so zelo prijazni do mene,« pohvali okolje in Islandce. Poleg lastnega treninga skrbi tudi za tehnične treninge pri mlajših selekcijah. »Cilj je, da bi spet osvojile prvenstvo, pokalno lovoriko in da bi se po ugodnem žrebu uvrstile v tretji krog lige prvakinj,« razkrije ambicije Mateja, ki na Islandiji najbolj pogreša nečakinjo.

Deli s prijatelji