KVALIFIKACIJE

Wayne Rooney težko zadene proti Sloveniji

Objavljeno 12. junij 2015 09.34 | Posodobljeno 12. junij 2015 09.35 | Piše: Rok Tamše

Nogometna javnost z nestrpnostjo pričakuje stožiški spektakel Slovenija – Anglija.

Wayne Rooney zaradi kazni ne bo igral na prvih dveh tekmah prvenstva.

Slovenski nogometni reprezentanti se na Gorenjskem v miru pripravljajo na nedeljsko tekmo z Anglijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Selektor Srečko Katanec je v zadnjih dneh pred obračunom na programu pustil le popoldanske treninge v Kranju, danes pa bo izbrance odpeljal na zelenico stadiona v Stožicah. Ker ni nobenih resnejših zdravstvenih težav, vsi pa delajo zelo prizadevno, ima Srečko Nacionale sladke skrbi s sestavo udarne enajsterice. Vsaj na treh položajih se je dodatno zaostrila konkurenca; Robert Berić diha za ovratnik Milivoju Novakoviću v konici napada, Josip Iličić je glede na formo v prednosti pred Valterjem Birso na desnem boku, povratnik po rehabilitaciji Bojan Jokić pa si hoče povrniti položaj standardnega levega bočnega branilca, kjer ga je v dozdajšnjih petih kvalifikacijskih tekmah zelo dobro zamenjal Andraž Struna. Katanec ima fante tokrat dolgo na kupu, zato toliko bolje pozna vse detajle pri posameznikih. Verjetno bo sestavil naslednjo začetno enajsterico (4-2-3-1): Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Struna; Kurtić, Mertelj; Iličić, Kampl, Kirm; Novaković.

Po treh zmagah (Švica, Litva, San Marino) in dveh porazih (Estonija, Anglija) je Slovenija na drugem mestu v skupini E po točkah izenačena s Švico (9), Angleži so na vrhu z maksimalnim izkupičkom (15). Idealen scenarij bi bil, da bi ob vsaj slovenski točki Švicarji v nedeljo doživeli spodrsljaj v Litvi, a je to težko pričakovati. V prijateljskem dvoboju so v sredo brez posebnega naprezanja opravili z Liechtensteinom s 3:0 (dva gola Blerima Džemailija in eden Xherdana Shaqirija).

Toda misli Slovencev so kajpada stoodstotno osredotočene na dvoboj z Angleži, ki so bili jeseni na Wembleyju boljši s 3:1. Da so tudi tokrat favoriti, je povsem logično, to pa ne zmanjšuje ambicij Katančeve čete po zmagi. Fantje so dovolj kakovostni in izkušeni, da pripravijo uspešno zgodbo v fantastičnem ozračju razprodanih Stožic. Na roko jim gre lahko tudi dejstvo, da angleška vrsta ni v optimalnem stanju, kar je pokazala tudi njihova preizkušnja z Irsko v Dublinu (0:0). Ostrina silnih kritik zaradi blede, že kar brezkrvne predstave Wayna Rooneyja in druščine je sicer nekoliko otopela, a številni komentatorji niso zadovoljni s trenutno podobo zasedbe selektorja Roya Hodgsona.

Vseeno se angleška javnost tik pred tekmami zna mobilizirati in poenotiti, saj gre vendarle za velik športni ponos pa tudi velik posel. Zdaj vsi fanatično pričakujejo, da bo prvi golgeter Rooney, ki je doslej zabil 47 golov v reprezentančnem dresu, v katerem je odigral 104 tekme, postavil nov strelski rekord. Bobby Charlton je še rekorder z 49, Gary Lineker jih je dosegel 48. Otoški navijači pričakujejo, da bo 29-letni zvezdnik Manchester Uniteda že do jeseni lastnik rekorda s 50 in več zadetki. Toda že v nedeljo od 18. ure naprej bo bil težke bitke s prekaljeno obrambo Slovenije. V treh medsebojnih tekmah (prijateljska 2009. 2:1 in kvalifikacijska lani v Londonu 3:1 ter na SP 2010 v Port Elizabethu 1:0) je Anglija vselej zmagala, Rooney pa je slovensko mrežo zatresel le enkrat (lani).

Angleži bodo okupirali Ljubljano

Angleška reprezentanca bo v Ljubljano prispela jutri, v soboto, zgodaj popoldne, zvečer pa bo opravila trening v Stožicah. Prvi zvezdnik Wayne Rooney in drugi bodo imeli močno podporo s tribun, saj so gostujoči navijači kupili 2500 vstopnic, še več pa jih bo v naše glavno mesto prišlo zgolj na izlet in ogled prenosa tekme v gostinskih lokalih. Na novinarski tribuni bo 60 angleških novinarjev, ob zelenici pa 13 fotografov, tekmo bosta pokrivali dve televizijski hiši. 

Deli s prijatelji