LIGA PRVAKOV

Wayne Rooney demoliral Bayer samo s podajami

Objavljeno 29. november 2013 17.55 | Posodobljeno 29. november 2013 17.57 | Piše: Rok Tamše

V nogometni ligi prvakov je Manchester United sredi Nemčije Bayerju podaril petardo.

Če že ne trese mrež, Wayne Rooney rad to omogoči soigralcem.

To je bil čudovit nogometni večer na razprodanem stadionu BayArena v Leverkusnu. Manchester United je postregel s popolno predstavo, Bayer je bil nemočen. Tokrat je bil na neobičajen način v ospredju Wayne Rooney, ki je pri zgolj 28 letih živa legenda rdečih vragov in angleškega nogometa. Serijski golgeter, ki v zadnjem obdobju, vsaj kar se tiče zadetkov, živi v senci Nizozemca Robina van Persieja (tokrat je manjkal zaradi poškodbe), se je tokrat pokazal v luči izvrstnega podajalca. Trikrat je za gol zaposlil soigralce, Antonia Valencio, Chrisa Smallinga in Jonnyja Evansa, s svojim predložkom pa je prisilil še domačega branilca in kapetana reprezentance BiH Emirja Spahića, da je zatresel lastno mrežo, še petič pa je mrežo Bayerja zatresel Nani po globinski podaji neuničljivega veterana Ryana Giggsa, ki danes slavi že 40. rojstni dan. Res nenavadno, da prekaljeni golgeter Rooney ob angleški petardi sredi Nemčije ni zabil gola, toda svojo igralsko zrelost in kakovost je potrdil kot asistent.

Bayern edini zbral vseh 15 točk

Na sredinih tekmah 5. kroga nogometne lige prvakov so bili doseženi naslednji izidi – skupina A: Bayer Leverkusen : Manchester United 0 : 5, Šahtar Donjeck : Real Sociedad 4 : 0; vrstni red: Manchester United 11 točk, Bayer 7, Šahtar 8, Real Sociedad 1; skupina B: Real Madrid : Galatasaray 4 : 1, Juventus : København 3 : 1; vrstni red: Real Madrid 13, Juventus 6, Galatasaray 4, København 4; skupina C: Anderlecht : Benfica 2 : 3, PSG : Olimpiakos 2 : 1; vrstni red: PSG 13, Olimpiakos 7, Benfica 7, Anderlecht 1; skupina D: CSKA Moskva : Bayern 1 : 3, Manchester City : Viktoria Plzen 4 : 2; vrstni red: Bayern 15, Manchester City 12, CSKA Moskva 3, Viktoria 0. 

Na tribuni tudi oče

»Mislim, da smo odigrali perfektno tekmo v gosteh. Dobro smo se branili, izvedli nekaj odličnih nasprotnih napadov, igrali smo čvrsto, v visokem ritmu, bili smo kompaktni. Ta predstava v gosteh je takšna, kot si lahko le želiš. Zavedali smo se, da Bayer ne sme doseči prvega zadetka. V tem primeru bi jih poneslo občinstvo. Tako smo mi s prvim zadetkom utišali domače navijače in si pripravili dobro izhodišče za izvrstno nadaljevanje. Zdaj potrebujemo le še točko v dvoboju s Šahtarjem, pa bomo prvi v skupini,« je dejal Rooney, ki za Manchester United igra od leta 2004 (287 tekem, 146 golov), še leto prej je oblekel dres članske reprezentance Anglije (88 tekem, 38 golov).

Na tribuni BayArena je sedel tudi Waynov nogometni oče in do letos trener moštva z Old Trafforda, 71-letni sir Alex Ferguson, ki se je upokojil po neverjetnih 27 letih na čelu rdečih vragov. Nad igro nekdanjih varovancev z Rooneyjem na čelu je bil navdušen, pri enem izmed zadetkov se mu je od navdušenja v grlu zataknila žvečilka, ki jo nenehno silovito žveči vso tekmo. Karizmatični Škot je bil ob odhodu s trenerskega stolčka tisti, ki je za svojega naslednika določil 50-letnega rojaka Davida Moyesa. Ta je prej 11 let vodil Everton, zdaj pa se še vedno nekoliko lovi z novim moštvom, razmerami in pričakovanji, kjer so na dnevnem redu izključno lovorike. A tokrat so ga njegovi fantje počastili s tekmo za pet zvezdic. »Pokazali smo, da nam gre vse bolje. Veliko čudovitih stvari sem videl v naši igri. Res je nekaj posebnega, ko v gosteh dosežeš pet zadetkov. Premagali smo Bayer, ki je drugo moštvo bundeslige za Bayernom. To vam pove, kam spadata naša igra in rezultat,« je bil jedrnat Moyes, ki je 1. julija letos podpisal šestletno pogodbo z angleškim prvakom.

Zmagali že 10. zapored

Evropski prvak Bayern je medtem v Moskvi dosegel še deseto zaporedno zmago v ligi prvakov, kar je rekorden niz, moštvo Pepa Guardiole pa je edino z maksimalnim izkupičkom dosedanjega dela sezone v LP. Po torkovih in sredinih tekmah v vseh osmih skupinah in pred zadnjim krogom predtekmovanja so si napredovanje že zagotovili Chelsea, Barcelona, Atletico Madrid, Bayern, Manchester City, PSG, Real Madrid in Manchester United.

 

 

Deli s prijatelji