1. SNL

Vstajenje murašev, hat-trick Tavaresa

Objavljeno 19. november 2012 09.34 | Posodobljeno 19. november 2012 09.34 | Piše: Rok Tamše

V 19. krogu 1. slovenske nogometne lige po dolgem času spet zmaga Mure 05.

Kapetan Maribora Marcos Tavares je zasedel vrh lestvice strelcev v 1. SNL (foto: Marko Pigac).

Po treh zaporednih porazih so nogometaši Mure 05 v 19. krogu prve slovenske lige le dočakali zmago. In to ne kakršne koli, temveč so mrežo velenjskega Rudarja dodobra napolnili s štirimi zadetki. Tri točke nimajo zgolj statistične vrednosti, saj so črno-beli, potem ko so v klub prišli nizozemski investitorji, ki še lovijo stik s slovensko realnostjo, prejšnji teden skoraj ostali še brez trenerja Oliverja Bogatinova. Upravni odbor je mladega strokovnjaka podprl in prepričal v nadaljnje sodelovanje, to pa je očitno pripomoglo k temu, da so Prekmurci strnili vrste tudi na igrišču in se znesli nad nič hudega slutečimi knapi.

Sobočani so še vedno na dnu lestvice, toda Gorici in Rudarju so se približali na pet točk razlike. Ob tem imajo do konca jesenskega dela na sporedu še tri tekme, tudi preloženo iz 15. kroga z Aluminijem v gosteh. Sicer pa v 20. krogu gostujejo pri Gorici, v zadnjem jesenskem krogu pa se bodo doma udarili z Mariborom. Obračun s prvakom bi lahko spet privabil večjo množico sicer zvestih navijačev moštva iz Fazanerije, slabi rezultati v zadnjem obdobju ter velika negotovost ob prihodu Nizozemcev v upravni odbor prekmurskega ponosa pa so opravili svoje. Tako si je včerajšnjo tekmo z Rudarjem ogledalo zgolj 300 gledalcev.

Maribor ekspres

Prvaki iz štajerske metropole so se pred 400 gledalci sprehodili po goriškem športnem parku. V prvem polčasu so bili modro-beli še dostojen tekmec, v nadaljevanju pa so vijolični stopili na plin in še enkrat potrdili, da so razred zase v domačem prvenstvu. Do visoke zmage s 6:1 jim je izdatno pomagal kapetan Marcos Tavares, ki je v drugem polčasu zabil tri gole (dva je prispeval Agim Ibraimi in enega Goran Cvijanović) in zdaj na lestvici strelcev 1. SNL vodi skupaj z Enisom Đurkovićem iz Triglava; oba sta dosegla po devet zadetkov. Mariborčani so svojo prednost pred Olimpijo povečali na šest točk, ob tem pa imajo še dve tekmi manj. Po koncu jesenskega dela se jim torej obeta še prepričljivejše vodstvo na razpredelnici.

Toda bolj kot to vijolične trenutno zanima četrtkova tekma v ligi Evropa, ko bodo gostovali pri Panathinaikosu v Atenah. Zeleno-bele so doma premagali s 3:0, zdaj pa še vedno računajo na napredovanje v drugi krog evropskega tekmovanja. »Naloga je preprosta ali zapletena, kakor koli pogledamo. Jasno je, da bomo morali biti odlični, saj toliko prostora kot tokrat zagotovo ne bomo imeli. Igramo proti bistveno boljšemu moštvu, vendar smo kakovostni, imamo veliko željo, veliko priložnost in v Atene gremo po zmago,« je napovedal trener Darko Milanič.

Olimpijin
 sindrom Domžale

Ljubljanska Olimpija je še drugič v tej sezoni na domačem stadionu klonila pred sosedi iz Domžal, in to z identičnim izidom 1:2. Tokrat so imeli zmaji vse v svojih rokah, potem ko so povedli prek izjemno razpoloženega osemnajstletnika Andraža Šporarja. Lepe akcije in zrele priložnosti pred vrati domžalskega vratarja Nejca Vidmarja so se vrstile, Šporar je stresel še prečko, toda žoga ni hotela v mrežo. Pri tem velja poudariti, da je Olimpijin trener Andrej Razdrh v obrambo postavil Kenana Bajrića, ki bo šele konec decembra dopolnil 18 let. V to sta ga prisilili poškodbi Antonia Delameje Mlinarja in Mitje Kovačevića. Na vprašanje, kaj je novega s statusom Bobana Jovića, ki je moral izpustiti že šest tekem, ker ne želi podpisati nove pogodbe z Olimpijo, je Razdrh na kratko odvrnil: »Nisem prava oseba za to vprašanje.«

Domžalska vrsta, ki jo vodi Stevo Mojsilović, se ni preveč ozirala na moč zeleno-belih, temveč je v drugem polčasu z veliko teka in nepopustljivosti žogi dvakrat poiskala pot do mreže. Strelca sta bila Slobodan Vuk in Rudi Požeg Vancaš. »Mi stavimo na tek, disciplino in borbenost celotnega moštva. Šele takrat, ko predstavimo vse to, lahko računamo, da se bo na tekmi pokazala kakovost posameznika. Tokrat se je to zgodilo. Zagotavljam vam, da lahko moji fantje še več tečejo,« je ponosno razložil Mojsilović. Obetavno igro njegovih mladcev je videlo zgolj 500 gledalcev.

Lestvica po 19 krogih v 1. SNL

Izidi 19. kroga v 1. slovenski nogometni ligi: Gorica – Maribor 1 : 6 (1 : 1; 400 gledalcev), Celje – Triglav 1 : 2 (1 : 1; 350 gledalcev), Olimpija – Domžale 1 : 2 (1 : 0; 500 gledalcev), Mura 05 – Rudar Velenje 4 : 0 (2 : 0; 300 gledalcev), Aluminij – Luka Koper 1 : 1 (1 : 0; 300 gledalcev). Vrstni red: Maribor (dve tekmi manj) 41 točk, Olimpija 35, Luka Koper 32, Domžale (tekma manj) 31, Celje 25, Triglav (tekma manj) 21, Aluminij (tekma manj) 20, Rudar (dve tekmi manj) 19, Gorica 19, Mura 05 (tekma manj) 14.

Deli s prijatelji