POD VPRAŠAJEM

Vstaja v Braziliji ogrozila nogomet

Objavljeno 22. junij 2013 13.13 | Posodobljeno 22. junij 2013 13.13 | Piše: Marko Uršič

Zaradi množičnih protestov naj bi bilo nadaljevanje pokala konfederacij vprašljivo.

Protestnik drži dres nogometne reprezentance Brazilije, na katerem piše: Manj žoge, več šole. Foto: Reueters

Ljudstva so na ulicah. Tako je v Turčiji ... pa tudi Braziliji. Tam se žogajo na nogometnem pokalu konfederacij, prihodnje leto bodo gostili svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa še olimpijske igre. V četrtek zvečer je 1,25 milijona ljudi odšlo na ulice v več kot sto brazilskih mestih v okviru dvotedenskih protestov. Ti so največji v dveh desetletjih, začeli pa so se zaradi povišanja cen javnega prevoza v dveh največjih mestih, Riu de Janeiru in São Paulu. Toda Mednarodna nogometna zveza ne kani odpovedati nadaljnjega sporeda konfederacijskega pokala, čeprav tako namigujejo brazilski mediji. Ti še poročajo, da bo Fifa od brazilske vlade zahtevala odškodnino, če bo tekmovanje res prekinjeno. Eno od osmih sodelujočih moštev namreč pritiska na svoje funkcionarje z zahtevo, da zapustijo Brazilijo, saj so zaskrbljeni za domače, ki so si prišli ogledat tekme. Fifa po drugih podatkih izbrane nogometne vrste prepričuje, naj dokončajo turnir. A realno življenje je nekaj drugega. V Riu de Janeiru je tristotisočglava množica demonstrirala proti inflaciji, visokim davkom, korupciji, visokim stroškom življenja in slabim javnim storitvam, policija pa je, ko so protestniki nanje začeli metati kamenje, uporabila solzivec, sprej s poprom in streljala z gumijastimi kroglami. Ljudstvo v portugalsko govoreči državi pa protestira z razlogom; brazilska vlada je v nogometno SP in olimpijado v Riu investirala kar 26 milijard dolarjev proračunskega denarja, javnega, seveda davčnega.

Napadli tudi Fifo

V Salvadorju, ko je Urugvaj igral z Nigerijo, so demonstranti napadli dve vozili uslužbencev Fife, tem so zato svetovali naj zunaj hotela ne nosijo oblačil z oznakami Mednarodne nogometne zveze. Ljudska vstaja je prestrašila Fifo in reprezentance, za organizatorje pa je vse nočna mora. Za 30. junij, ko bo finalna tekma pokala konfederacij na Maracani, je napovedan velik protestni shod z zaključkom pri slovitem stadionu. V četrtek je na protestih v deželi s 194 milijoni prebivalcev in sedmi največji gospodarski sili na svetu umrl 18-letni demonstrant, zadel ga je jezni avtomobilist, brazilska levousmerjena predsednica Dilma Rousseff pa je včeraj sklicala izredno sejo kabineta. Vlada je proteste sicer poskušala preprečiti s sporočilom, da se cena mestnega avtobusnega prevoza in podzemske železnice v Riu in São Paulu ne bo povišala, a ni pomagalo. Vstajniki zahtevajo tudi več državnega denarja za izobrazbo, zdravstvo in stanovanjsko problematiko.

Urugvaj kot zadnji na poti v polfinale

Medtem ko sta se na nogometnem pokalu konfederacij v skupina A osemmoštvenega tekmovanja Brazilija in Italija že uvrstili v polfinale, je jasno, da je po dveh zmagah, v četrtek je ugnala Tahiti z 10 : 0, to uspelo tudi Španiji v skupini B. Če bo Urugvaj po zmagi nad Nigerijo z 2 : 1 v nedeljo ugnal še simpatične Tahitijce, bo zelo blizu polfinalni tekmi, saj je težko pričakovati, da bi Nigerijci premagali svetovne in evropske prvake Špance. Pa tudi če jim to uspe, mora Urugvaj Tahiti ugnati z več kot petimi zadetki razlike, kot je to uspelo Afričanom.

Deli s prijatelji