V ŠKRIPCIH

Vragi še globoko v labodjem morju

Objavljeno 20. avgust 2014 10.31 | Posodobljeno 19. avgust 2014 19.35 | Piše: Marko Uršič

Manchester United po lanski katastrofalni sezoni še ni splezal na zeleno vejo.

Wayne Rooney zaradi kazni ne bo igral na prvih dveh tekmah prvenstva.

Kaj je povprečni Anglež storil v soboto in nedeljo? Najprej si je privoščil obilen angleški zajtrk, nato s prijatelji spil pinto piva v pubu, pozneje se udobno usedel na stadion in si pogledal tekmo uvodnega kroga otoškega nogometnega prvenstva, nato pa spet zavil v gostilno. In seveda vmes tudi v stavnici položil funte na to, kdo bo v tej sezoni angleški prvak. Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal ali Manchester United? No, po prvih tekmah si slednji, rdeči vragi z Old Trafforda, niso nabrali pozitivnih mnenj; doma so z 1:2 izgubili z valižanskim Swanseajem. Drugi štirje favoriti pa so pobrali tri točke za zmago.

Po trenerskem kraljevanju in uspehih Alexa Fergusona in po lanskosezonski blamaži Davida Moyesa je ManUnited letos startal z novimi trenerskimi možgani in z jasnimi ambicijami vrniti se v vrh premier league. Poraz z labodjim morjem je bil prvi rdečih vragov v uvodni tekmi na domačih tleh v 42 letih, menedžer Louis van Gaal pa po kadrovski čistki svojih varovancev lastnike, ameriško židovsko družino Glazer, moledujoče prosi za sveže zvezdniške okrepitve. Nič kaj skromno protestantsko od klenega Nizozemca, časa za pridobitve ima le še dva tedna, a United ovira tudi dejstvo, da letos žoge, zaradi sedmega mesta v sezoni 2013/14, ne bodo brcali v elitni ligi prvakov. Glazerji so sicer sklenili, da bodo na borzi v New Yorku prodali še 12 milijonov klubskih delnic, pripeljali sveži kapital, merijo na preračunanih 146,5 milijona evrov, in s tem zahtevnemu van Gaalu omogočili novi igralski veter. Tudi po prodaji delnic bo floridska družina Glazer v klubu, še angleškem prvaku leta 2013, še vedno imela 80 odstotkov upravljalnega vpliva oziroma glasov. Sveži kapital v vrage pa je že prišel. Adidas bo od prihodnjega leta dobavljal opremo, desetletni posel je vreden 971,5 milijona evrov, Chrevroletovo ime na dresu pa za sedem let prinaša 418 milijonov. Klubski prihodki do konca junija pa so bili rekordnih 543 milijonov evrov.

Osveževanje pri 20-kratkem šampionu poteka, tudi taktično v postavitvi 3-4-1-2, drugi polčas proti Swanseaju 4-2-3-1, a van Gaal se je na (pre)dolgi predsezonski turneji po ZDA, tam niso izgubili dvoboja, tudi pritoževal, da klubske tržne potrebe, seveda družine Glazer, zavirajo proces stabilizacije moštva. Rdeči vragi potrebujejo nove zvezdnike, tako so si enotni otoški nogometni strokovnjaki, nekdanji Liverpoolov igralec Steve McManaman pa je celo izdavil: »V soboto sem videl najslabši Manchester United v zadnjih dvajsetih letih.« Van Gaal pa je pofilozofiral: »Pred sezono smo si zgradili samozaupanje, ki pa se je s porazom proti Swanseaju sesulo.« To je potrdil novi klubski kapetan Wayne Rooney: »Po dobri predsezoni smo bili morda malce presamozavestni.« Na Old Traffordu za ceno 56 milijonov evrov lovijo Juventusovega Čilenca Artura Vidala, omenja se kolumbijski napadalni čudež Radamel Falcao iz monegaške kneževine, pa argentinski branilec Marcos Rojo in Romin maroški srednji branilec Mehdi Benatia. Za Angela di Mario iz Reala pa imajo vragi bojda pripravljenih preračunano 125 milijonov evrov. 

Deli s prijatelji