REKORDER

Vnuk dedku prinesel 
bogastvo

Objavljeno 20. oktober 2013 15.16 | Posodobljeno 20. oktober 2013 15.18 | Piše: Marko Uršič

Harry Wilson je ugnal tudi slovitega Garetha Bala, pri 16 letih in 207 dneh je kot najmlajši zaigral v valižanski nogometni reprezentanci, ded pa je na račun stare stave zaslužil kar 125.000 funtov.

Tudi to je nogomet. Harry Wilson je v torek v kvalifikacijski tekmi za svetovno nogometno prvenstvo z Belgijo v Bruslju pri 16 letih in 207 dneh postal najmlajši valižanski reprezentant vseh časov in s tem podrl tudi rekord zvezdnika Garetha Bala, ta je debitiral star 16 let in 315 dni. Wilson proti Makedoniji s klopi ni vstopil v igro, proti Belgiji (končni izid 1 : 1) pa je na igrišče prišel v 87. minuti igre, s tem pa je član Liverpoolovega moštva do 18 let izjemno razveselil tudi svojega dedka. Dvainšestdesetletni Peter Edwards je namreč leta 2000, Harry je bil takrat še dveletni pobič, na stavnici vplačal 50 funtov, da bo njegov vnuk nekoč oblekel dres najboljše vrste Walesa. Že dan po tekmi, ko se je to uresničilo, mu je morala stavnica William Hill izplačati 125.000 funtov bogastva; stavno razmerje je bilo namreč 2500 za vplačani funt.

Nove stave niso dovolili

Presrečni Edwards je v službi, bil je električni vzdrževalec v Angliji, redko je videval celo svojo ženo v Walesu, takoj dal odpoved. Upokojil se je leto pred rokom in zadovoljno pomodroval: »Ni slabo za takšno trapasto stavo.« Zanimivo, Edwards si je tekmo ogledal na pametnem telefonu v svoji prikolici. »Bil sem paničen, zamenjali so že dva igralca. Menil sem, da mu ne bo uspelo, v stresu sem čakal vse do 86. minute. Nato pa sem si nalil še en kozarec vina,« je še dodal. Wilson je za Liverpoolovo akademijo podpisal enoletno pogodbo že kot osemletnik leta 2005, želela sta si ga tudi Manchester United in klub iz njegovega rojstnega mesta Wrexham. Skozi leta se je levokrilni nogometaš, tako kot Realov Bale, izkazal v Liverpoolovih moštvih različnih starostnih kategorij, dedek pa je zdaj tudi napovedal, da bo z delom zaslužka podprl nadaljnjo poklicno pot svojega vnuka. Predvsem ker fant še slabo zasluži, stroški obiska doma v Walesu pa niso nezanemarljivi.

Edwards je še pripomnil, da je stavo vplačal, ko je Harryja že kot malčka opazoval, kako se rad igra z žogo. »Žogo je na preprogi preganjal že, ko niti shodil še ni. To mi je dalo idejo za stavo in upal sem, da se bo tudi uresničila. A nisem vedel, da se bo tako hitro,« je razložil dedek. Edwards je sicer pozneje poskušal še enkrat staviti na vnuka, a so ga v stavnici zavrnili, ker so tudi oni že zapazili dvanajstletnikov žogobrcarski napredek. Zanimivo je, da Harry Wilson še ni zaigral za prvo moštvo slovitega liverpoolskega kluba. Valižanski reprezentant Craig Bellamy, proti Belgiji se je poslovil od izbrane vrste, pa pravi: »Pri šestnajstih je še premlad, da bi zaigral za najboljše moštvo.« A valižanski selektor Chris Coleman odgovarja, da so vedeli, da Angleži že prežijo za velikim talentom. Lahko bi namreč igral tudi zanje, njegova babica je rojena v Chestru. Zdaj, ko je nastopil za izbrano vrsto svoje domovine, pa bo lahko do konca kariere igral le za Wales.

Deli s prijatelji