NK MARIBOR

Vijolično darilo Čačiću: Vse najboljše in odpoved

Objavljeno 30. september 2013 09.28 | Posodobljeno 29. september 2013 21.58 | Piše: Rok Tamše

Trener nogometašev Maribora Ante Čačić je za 60. rojstni dan po nizu porazov dobil odpoved.

Ante Čačić ni imel več ničesar ponuditi Zlatku Zahoviču in Mariboru. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – »Zaradi izrednih razmer trener Ante Čačić ne bo na voljo za izjavo. K vam bosta prišla kapetan in njegov namestnik,« je bilo sporočilo iz vijoličnega tabora takoj po sobotni tekmi med Luko Koper in Mariborom, ki so jo z 2 : 1 dobili Primorci. Čeprav je športni direktor Zlatko Zahovič malo prej mimogrede omenil, da bo treba vse skupaj prespati, je bilo jasno, da so hrvaškemu trenerju na klopi Maribora štete ure. Še pred nedeljskim kosilom so iz Ljudskega vrta sporočili: »Sporazumno smo sprejeli odločitev, da prekinemo sodelovanje. Ante Čačić ni več trener NK Maribor, zahvaljujemo se mu za dosedanje delo in želimo vso srečo na nadaljnji poti. Rezultatska kriza se je poglobila in morali smo se odzvati, saj potrebujemo nov zagon, novo energijo pred nadaljevanjem sezone.« Izpod Kalvarije so še dodali, da bo novi trener znan v najkrajšem možnem času, ekipo bo do takrat vodil pomočnik trenerja Saša Gajser.

Krka prerojena z Bracovićem

Novinec v prvoligaški druščini, novomeška Krka, je pod vodstvom novega trenerja Sandija Bracovića dosegla drugo zaporedno zmago. Po Gorici je padla še Olimpija. Izidi 12. kroga: Krka – Olimpija 1 : 0 (400 gledalcev; Jaka Ihbeisheh 28.), Domžale – Gorica 1 : 1 (400 gledalcev; Stanley Parker 54.; Tine Kavčič 29.), Rudar – Celje 1 : 0 (400 gledalcev; Ivan Firer 77.; rdeča kartona Miha Korošec in trener Miloš Rus v 52. minuti pri Celju), Zavrč – Triglav 2 : 1 (500 gledalcev; Dino Kresinger 11., Josip Fuček 86.; Davor Bubanja 89.), Luka Koper – Maribor 2 : 1 (1500 gledalcev; Mitja Lotrič 14., Urban Žibert 27.; Marcos Tavares 90.). Vrstni red: Maribor (tekma manj) in Zavrč po 23 točk, Luka Koper 21, Rudar (tekma manj) 20, Gorica 19, Domžale in Olimpija (tekma manj) po 16, Celje 11, Krka (tekma manj) 10, Triglav 4.

Gospod Poraženec

Strokovnjak iz Zagreba je prav na 60. rojstni dan dobil res neprijazno vijolično darilo, čeprav ga bo verjetno vsaj nekoliko potolažila odpravnina, predvidoma v višini nekaj mesečnih plač, če upoštevamo, da je bil Zahovič spreten pogajalec ob podpisu pogodbe. Športni direktor slovenskega prvaka je po nenadnem odhodu Darka Milaniča h graškemu Sturmu dejal, da bo na klop prvaka pripeljal trenerja zmagovalca. 5. junija so v LV ustoličili Čačića, ki je prve, a še nedolžne dvome navijačev Maribora vzbudil s porazom 0 : 7 na junijski prijateljski tekmi z nemškim drugoligašem Kaiserslauternom.

Vseeno so imeli vijolični lep uvod v sezono z osvojitvijo superpokala po gladki zmagi nad Olimpijo s 3 : 0. Tudi start v državno prvenstvo je bil pričakovan, s šestimi zaporednimi zmagami. Na evropski sceni pa so se že videle razpoke v Čačićevem mozaiku: na sedmih tekmah je Maribor premagal le malteško Birkirkaro na domačem terenu, dosegel tri neodločene izide (z Birkirkaro v gosteh in s ciprskim Apoelom dvakrat) ter v kvalifikacijah za ligo prvakov proti češki Viktorii iz Plzna sramežljivo položil orožje z dvema porazoma (1 : 3 in 0 : 1).

Prihaja novi Ante?

Vse to so Mariborčani pometli pod uvrstitev v evropsko ligo in vodilni položaj na prvoligaški lestvici. A zapletlo se je tudi tu, ob tem pa je bil boleč še prvi krog v evropski ligi, ko je Rubin iz Kazana v štajerski prestolnici zmagal kar s 5 : 2. V zadnjih sedmih tekmah je Čačić dobil le eno (Domžale), remiziral na dveh (Gorica, Rudar) in doživel štiri poraze (Viktoria Plzen, Rubin Kazan, Zavrč, Luka Koper). Na treh frontah (prva liga, superpokal, evropsko tekmovanje) je z Mariborom dosegel devet zmag, petkrat je izgubil, pet tekem pa se je končalo z neodločenim izidom.

Napoved konca Čačićevega obdobja v Mariboru je pomenila že tožba igralcev pri Zahoviču na začetku črnega septembra, češ da se trener do njih vede arogantno in podcenjevalno, in vse to brez prave podlage. S tem je bilo ozračje v slačilnici zastrupljeno, čeprav je Zahovič z odločnim nastopom v javnosti dal jasno vedeti, da morajo vsi brez izgovorov slediti ambicijam kluba. Čačić je sicer postal bolj kooperativen in začel spremljati tekmece v slovenski ligi, na tekmah je nosil klubsko obleko, a mu to ni kaj dosti pomagalo. Izkazal se je kot slaba izbira, ki je požel zgolj nekaj sadov minulega dela, Mariboru pa je dal bolj malo.

S kom naprej? Morda je že na vrsti Ante Šimundža, nekdanji golgeter vijoličnih, zdaj trener drugoligaša Aluminija. Morda bo Zahovič zgolj kot »gasilca« povabil Bojana Prašnikarja, lahko pa da bo na klop do nadaljnjega sedel kar sam. Maribor potrebuje zmagovalca, Srečko Katanec in Matjaž Kek pa sta, žal, zasedena.
 

Čačić: Nimam razloga za grenkobo

»Po (ne)prespani noči smo prišli do skupne odločitve, da sodelovanja ne bomo nadaljevali. Ekipa je zašla v rezultatsko krizo, ne moremo si zatiskati oči. Sklenjen je dogovor, da se razidemo, klub pa poskuša rešiti zadeve z novo osebo na klopi. Maribor vedno stremi k boljšim dosežkom, višjim ciljem. Klubu želim vse najboljše na nadaljnji poti, nimam razloga za grenkobo. Zahvaljujem se igralcem za korektno sodelovanje, v klubu sem bil obkrožen s prijetnim ozračjem, veliko profesionalnosti. Po tem, kar sem spoznal, me ne preseneča, da je Maribor postal tako uspešen klub. Srečen sem in ponosen na to obdobje mojega delovanja. Nikdar ne bom pozabil navijačev, ki so moštvu ves čas stali ob strani. Uspelo nam je doseči namen z uvrstitvijo v ligo Europa, ohranjena je stanovitnost, osvojili smo superpokal, ekipa je na prvem mestu prvenstvene razpredelnice. Ko pa se zabrede v rezultatsko krizo, se moramo vsi vprašati, kolikšna je odgovornost posameznika. In to je poteza za boljši jutri kluba, ki je nad vsemi nami,« je ob slovesu od Maribora sporočil zdaj že nekdanji trener Ante Čačić.

 

 

Deli s prijatelji