PRVA LIGA

Vijolični Titanik je trčil ob koprsko ledeno goro

Objavljeno 10. avgust 2015 10.10 | Posodobljeno 09. avgust 2015 21.29 | Piše: D. P.

Po štirih odigranih krogih se na lestvici najbolje držijo Novogoričani, v hrbet jim gledata Maribor in Olimpija.

Zmaji so Krškemu prizadejali prvi domači poraz. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

No, prvoligaško nogometno tekmovanje v Sloveniji se je letos začelo zelo presenetljivo. Vodi Gorica, Maribor po evropskem polomu šepa tudi doma, lanski podprvak iz Celja pa je trenutno celo na zadnjem mestu razpredelnice z desetimi klubi. Obetata se nam torej še vroča ostanek poletja in nogometna jesen.

Luka Koper : Maribor 2:1

Naziv derbi 4. kroga Prve lige Telekom Slovenije je pripadel dvoboju med Luko Koprom in Mariborom, odločitev o zmagovalcu pa je padla v drugem polčasu. Podjetneje so ga začele vijolice, ki so povedle prek Dareta Vršiča. Dve minuti pozneje so gostitelji poravnali prek Jake Štromajerja, ki je izkoristil dve zaporedni napaki mariborske obrambe in na privlačen način matiral Jasmina Handanovića. Za tri koprske točke je gol prispeval še Goran Galešić. Tekma bi se lahko končala tudi drugače. V 80. minuti je domači vratar Vasja Simčič obranil Vršičev strel. »Verjeli smo v naše sposobnosti in tudi v zmago proti Mariboru. Menim, da smo odigrali dobro tekmo in zasluženo zmagali. Resda si nismo priigrali nešteto priložnosti, a smo bili pri realizaciji neusmiljeni,« je po zmagi dejal Jaka Štromajer, ki je poleg gola prispeval še podajo za zmagoviti zadetek. »To je bil čuden poraz. Tekmo smo imeli popolnoma pod našim nadzorom. Vse smo imeli v svojih rokah, imeli smo vodstvo, a dve individualni napaki sta nas stali tri točke,« je trener Maribora Ante Šimundža lahko le nemočno iskal razloge za poraz. S to zmago so Primorci končali črni niz – kar devet zaporednih krogov so bili brez zmage. Mariborčanom so prizadejali že drugi poraz v tej sezoni, prvič so se veseli v superpokalu.

Celje : Gorica 2:3

Na vrhu prvenstvene lestvice so Novogoričani, ki so se iz Celja vrnili s tretjo letošnjo zmago, domači celjski grofje pa so še edina ekipa v ligi, ki v novi sezoni še ni okusila slasti zmage. Moštvo trenerja Mirana Srebrniča je vnovič dokazalo, da je neugoden tekmec za celjsko vrsto – proti njej je izgubilo le eno od zadnjih šestnajstih prvenstvenih tekem. Ekipi sta se izmenjali v vodstvu, povedli pa so domačini prek novinca Erica De Souse, ki je žogo prejel na robu kazenskega prostora, potegnil v desno in s strelom po tleh ugnal Grego Sorčana. Po golih Blessinga Elekeja in Amela Džuzdanovića so Primorci v 69. minuti vodili. A je bilo veselja kratkega daha – Alen Jogan je žogo poslal v lastno mrežo za izenačenje na 2:2. Zadnje minute so vnovič pripadle gostom. Džuzdanović je najprej v 88. minuti zadel prečko, v sodnikovem podaljšku so bile goriške vrtnice nagrajene za svoj trud. »S točkovnim izkupičkom v prvih štirih krogih ne moremo biti zadovoljni, tako da bomo morali v prihodnjih tekmah pokazati svoj karakter in se čim hitreje dvigniti na želeno raven,« je nov poraz obžaloval Danijel Miškić, sicer po poškodbi povratnik v celjski dres. »Tekma je bila za gledalce zelo lepa, videli so dober nogomet. Če pogledamo ves njen potek, lahko rečemo, da je naša zmaga povsem zaslužena,« se je novih treh točk razveselil goriški trener Srebrnič.

Zavrč : Krka 0:1

V Zavrču že osem tekem čakajo na prvenstveno zmago, tokrat pa so doživeli prvi poraz v novi sezoni. Prizadejala jim ga je Krka, ki se je na Dolenjsko zaradi mladega reprezentanta Lea Ejupa vrnila s polnim izkupičkom. V 76. minuti je igralec Krke s kakšnih 30 metrov dosegel pravi evrogol. Gostitelji so bili sila neučinkoviti. V 36. minuti je slabo meril Dejan Glavica, v 60. minuti je Lovro Cvek zatresel prečko, žoga pa ni in ni hotela v novomeška vrata. »Pričakovali smo takšno tekmo. Verjeli smo, da bomo zabili gol, kar bi nam olajšalo nadaljevanje. Potem pa smo zadetek dobili iz prvega pravega strela Krke,« je bil ob porazu razočaran domači trener Ivica Solomun. »Nogomet je nepredvidljiva igra. Igraš bolje, pa ostaneš brez točk. Tokrat nismo bili pravi, to ni bila naša igra. A na koncu sem lahko zadovoljen z rezultatom,« se je trener Krke Andrej Kastrevec zavedal, da so imeli Dolenjci tokrat obilo sreče, ta pa spremlja pogumne.

Domžale : Rudar 0:2

Domžalčani so ob 600. tekmi v prvoligaški konkurenci doživeli drugi poraz v sezoni, knapi pa se veselijo prvih treh točk v 25. sezoni elitne slovenske lige. Gostje so povedli v 25. minuti (Luka Prašnikar). Domačim to ni vzelo volje, a do izenačenja niso prišli. Še najbližje temu so bili dvakrat v drugem polčasu. V 50. minuti je Kenan Horić s podajo za hrbet obrambe Rudarja našel Matica Črnica, ki je z lobom žogo poslal v mrežo, toda sodniki so zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Štiri minute pozneje je od daleč sprožil Črnic, Matej Radan je žogo odbil do Žana Majerja, ta je nato slabo zaključil. V 67. minuti je Gaber Dobrovoljc s sedmih metrov zatresel vratnico, Horić pa je nato z glavo žogo poslal mimo vrat. Ob tem naletu so domačini v 75. minuti ostali brez Horića, ki je dobil še drugi rumeni karton. Zmago Rudarja je v 83. minuti potrdil Amer Krcić. »Nad predstavo svojih fantov nisem presenečen, saj smo že od srede naprej podobno sliko kazali na treningih. Dogodki na tekmi so popoln odsev prikazanega na treningih,« je svoje varovance okrcal Luka Elsner, ki je Domžalčane vodil že 70. »Svojim fantom čestitam iz vsega srca. Vesel sem, ker smo dobili te tri točke, ki smo jih izgubili na pretekli tekmi z Zavrčem. Proti Domžalam smo igrali zelo pametno,« je igro svojih mož ocenil trener Rudarja Jernej Javornik.

Krško : Olimpija 0:2

Ljubljanska Olimpija se iz Krškega kot prva vrača s polnim izkupičkom; Krčanom to pot ni pomagalo niti 2500 glasnih navijačev, ki so vnovič pripravili izjemno vzdušje. Ljubljančani, vodil jih je Oliver Bogatinov, ker je Marijan Pušnik kaznovan, so izrabili priložnosti. V prvem polčasu je ob svojem debiju zadel Ricardo Alves Coelho da Silva, v drugem pa še kapetan Andraž Šporar. Tudi gostitelji so imeli svoje priložnosti: najprej Tim Čeh, a je Aleksander Šeliga žogo odbil v kot, po njem je nov poskus Krčanov, natančneje Bojana Đukića, z golove črte odbil Aljaž Krefl. »V prvem polčasu se je poznalo, da smo v začetno enajsterico uvrstili tri nove igralce (Kelhar, Alves in Mimoun), ki so sploh prvič zaigrali skupaj. S kančkom sreče nam je uspelo preživeti uvodnih 30 minut tekme, nato smo srečno zadeli za 0:1 ter v nadaljevanju s spremembo načina igre in svežimi močmi, ki so dobile svojo priložnost, prevzeli vajeti igre v svoje roke,« je po zmagi povedal Bogatinov. »V drugem polčasu se nam je poznala utrujenost, videla pa se je tudi razlika v kakovosti. Svojim fantom nimam kaj očitati,« je pristavil Tomaž Petrovič, ki vodi Krško.

 

Rudarji le prebili točkovno blokado

Gorica je po polnem uspehu v Celju presenetljivo zasedla vrh slovenske nogometne lige, saj je državni prvak Maribor klonil na Obali. Velenjski Rudar je v Domžalah zabeležil prvo zmago in sploh prve točke v novi sezoni. Izidi 4. kroga Prve lige Telekom Slovenije: Luka Koper : Maribor 2:1 (1500 gledalcev; Jaka Štromajer 49., Goran Galešić 86; Dare Vršič 47.), Celje : Gorica 2:3 (650 gledalcev; Eric De Sousa 5., Alen Jogan 74., avt.; Blessing Eleke 19., Amel Džuzdanović 69., Marko Nunič 90.), Zavrč : Krka 0:1 (400 gledalcev, Leo Ejup 76.), Domžale : Rudar 0:2 (700 gledalcev; Luka Prašnikar 25, Amer Krcić 83.; rdeči karton za Domžalčana Kenana Horića v 75. minuti), Krško : Olimpija 0:2 (2500 gledalcev, Ricardo Alves Coelho da Silva 38., Andraž Šporar 63.). Lestvica strelcev: Amel Džuzdanović (Gorica) in Luka Prašnikar (Rudar) po 3, Andraž Šporar (Olimpija), Dejan Glavica (Zavrč), Agim Ibraimi (Maribor), Rok Kronaveter (Olimpija), David Poljanec (Krško), Dare Vršič (Maribor), Jaka Štromajer (Koper) in Ivan Firer (Celje) po 2. Pari 5. kroga so: Gorica – Zavrč (v torek, 11. avgusta, ob 17.30), Rudar – Krško, Krka – Domžale, Olimpija – Luka Koper (vse v sredo, 12. avgusta, ob 17.30), Maribor – Celje (v sredo, 12. avgusta, ob 19.15).

 

Deli s prijatelji