ZA LAS

Vijolični so spet trpeli, a se po evropsko izvlekli

Objavljeno 16. julij 2015 12.23 | Posodobljeno 16. julij 2015 12.24 | Piše: Rok Tamše

V Mariboru zadovoljni z minimalno zmago proti Astani, a previdni pred gostovanjem.

Vijolični bojevniki čestitajo Marku Šulerju za zmagoviti gol. Foto: Marko Pigac

Da, to je bil evropski Maribor, kakršnega je napovedal trener Ante Šimundža. Toda ta ocena si zasluži tudi popravek: forma Maribora še ni na pravi evropski ravni, a so vijolični s svojimi izkušnjami in taktično zrelostjo z minimalno zmago le razveselili svoje navijače. Na počitniško-dopustniški torek se jih je v Ljudskem vrtu zbralo zavidljivih 10.458, tako so na najboljši možni način pomagali svojim ljubljencem, da trpljenje v obračunu z neugodno Astano iz Kazahstana pretvorijo v zmagoslavje. To jim vzbuja velike upe pred povratno tekmo na azijskih tleh; ta bo v sredo, 22. julija, ob 16. uri po slovenskem času (po lokalnem času ob 20. uri), Mariborčani pa se bodo v Astano podali že v ponedeljek opoldne.

Junaka torkovega večera pod Kalvarijo sta bila nekdanji reprezentančni branilec Marko Šuler in vratar Jasmin Handanović. Prvi je zabil zmagoviti gol z glavo po predložku Dareta Vršiča iz kota že v 5. minuti in odigral maestralno v zadnji liniji, drugi je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Odlično je posredoval po najnevarnejših akcijah in strelih Patricka Twumasija, Buržana Džolčijeva in Juniorja Kabanga, medtem ko je zgolj s pogledom spremljal, kako visoko prek vrat je žogo iz neposredne bližine poslal Georgij Žukov. Na drugi strani so si Mariborčani priigrali manj konkretnih priložnosti za drugi zadetek. Najlepšo je v 88. minuti zapravil pregovorno do zadnjega diha požrtvovalni kapetan Marcos Tavares, ki je žogo poslal tik nad prečko. Naj spomnimo, Šuler je star 32, Handanović pa 37 let. Štejejo torej kakovost in izkušnje, sploh na zahtevni evropski sceni, vse drugo lahko pozabite.

»Za nami je zahtevna tekma, zavedali smo se kakovosti tekmeca. Dosegli smo zmago brez prejetega zadetka, kar je bila naša želja, in dosegli smo cilj. Taktično smo igrali zrelo, imeli smo nekaj priložnosti, morda bi lahko kdaj odreagirali bolje, a je minimalna zmaga zelo pozitivna. Vedeli smo, da bomo igrali proti ekipi, ki je v tekmovalnem ritmu, za njimi je že 22. tekma sezone. Tukaj so v prednosti in v ničemer nas niso presenetili. Vemo, da nas do Astane čaka dolga pot in da bomo tam igrali na umetni travi. Naredili bomo vse, da se čim prej prilagodimo tamkajšnjim razmeram. Ne bomo branili prednosti, ampak gremo tudi tja doseč gol,« je dejal trener slovenskega prvaka Ante Šimundža, ki verjame, da bo njegovo moštvo do povratne tekme še zraslo, tudi s pomočjo jutrišnje uvodne prvenstvene tekme proti Zavrču v Ljudskem vrtu.

Šimundžo lahko skrbi skromnejša forma zveznih igralcev Agima Ibraimija, Dareta Vršiča in Aleša Mertlja, ki zmorejo in morajo prispevati več. Mertlja je celo nameraval zamenjati, a je namesto njega z igrišča odšel lažje poškodovani novinec, Izraelec Marwan Kabha, ki se je v vlogi defenzivnega vezista in s predrznostjo v napadalnih akcijah izkazal za dodano vrednost. »Že v pripravljalnih tekmah je pokazal, da bo okrepitev na sredini igrišča, to pa je tokrat spet potrdil,« je zadovoljen Šimundža. Škripalo je tudi v vijoličnem napadu, kjer je bil v konici povsem odrezan Dalibor Volaš, za Tavaresa pa je skrbel slovensko-srbski dvojec Branko Ilić-Nemanja Maksimović. »Igrali so disciplinirano in nam niso dovolili razviti igre. Po prejetem zadetku so se celo predramili in bili nevarnejši. Imamo pozitiven rezultat. Zmagali smo in nismo prejeli gola, tam pa bo zelo težko,« je prepričan Volaš, ki se bo z vijolično ekspedicijo v Astano podal že v ponedeljek opoldne.

Stojilov se ne zanaša na umetno travo

Trener Astane Bolgar Stanimir Stojilov je deloval zadovoljen po minimalnem porazu: »Igrali smo dobro in disciplinirano. Naredili smo eno napako pri prejetem golu, ko so domači izvajali kot. Ohranili smo možnosti pred povratno tekmo, a nam bo izjemno težko, saj v Mariboru nismo dosegli gola. Prednosti igrati na umetni travi ne bo, ker je ta zelo podobna pravi. Maribor je igral v svojem slogu. Zapravili smo dve ali tri priložnosti za gol, ker nismo imeli izkušenj. Pričakujem, da bodo Mariborčani na drugi tekmi igrali zaprto in čakali priložnosti iz protinapada.« Zanimivo, da je tokrat šele v izdihljajih tekem v igro poslal najnevarnejšega napadalca Foxija Kethevoamo. Slovenskemu reprezentančnemu branilcu Branku Iliću, ki je Astano okrepil šele prejšnji teden, je namenil vlogo desnega bočnega branilca. »Vem, da je v tej vlogi že igral, ima izkušnje, mi pa smo deficitarni na tem položaju,« je pojasnil Stojilov. Nekdanji član Domžal in mladi srbski reprezentant, vezist Nemanja Maksimović, je v dresu Astane dobro opravljal obrambne naloge, manj ga je bilo videti v napadalnih akcijah. 

Deli s prijatelji