KVALIFIKACIJE

Vijolični so še v igri, čaka jih škotski pekel

Objavljeno 22. avgust 2014 12.33 | Posodobljeno 21. avgust 2014 22.11 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora in Celtica optimisti po izidu 1:1 v Ljudskem vrtu.

Damjan Bohar je Celticu zabil gol, še kakšnega pa vijolični potrebujejo tudi v Glasgowu. Foto: Marko Pigac

Ni kaj, dobro past je nogometašem Maribora pripravil strateg Celtica Ronny Deila. Od začetnega sodnikovega žvižga v Ljudskem vrtu je škotski prvak pred 11.200 gledalci krenil v ofenzivo po bočnih položajih, vijolični so bili zbiti v svojem šestnajstmetrskem prostoru. Zato tudi zadetek gostov že v 6. minuti, ko je mrežo Maribora po obrambi Jasmina Handanovića zatresel Callum McGregor. Še sreča, da je po lepi globinski podaji Željka Filipovića po sredini igrišča žogo dobro sprejel Damjan Bohar in že v 14. minuti postavil končni izid prve tekme play-offa za ligo prvakov (1:1). In to kljub temu da je bila domača obramba do odmora na težkih preizkušnjah zaradi številnih predložkov, na katere so prežali Celticovi visoki igralci. Enkrat je z golove črte žogo odbil Filipović, drugič je po silovitem strelu v glavo zadela kar njihovega Stefana Johansena, vse drugo je obranil tokrat odlični Handanović.

»Mislim, da bi morali več zadrževati žogo v svojih nogah in igrati. Po bokih smo imeli dovolj prostora, kar se je videlo v drugem polčasu. To bomo popravili do naslednje tekme. Naredili bomo vse za uvrstitev v skupinski del lige prvakov,« je dejal strelec Bohar, šibko točko vijoličnih pa je komentiral tudi poveljnik obrambe Marko Šuler: »Mislim, da smo šli v tekmo preveč spoštljivo. Celtic se je postavil drugače kot običajno. Zato smo se preveč pomaknili v obrambo, lahko pa bi naredili kaj več. Prejeli smo prepoceni zadetek. Že po petih minutah sem kričal, da se postavimo višje in zapremo boke, a nam ni uspelo najbolje. V drugem polčasu se je videlo, da so ranljivi, ko smo jih stisnili na njihovi polovici. V Glasgowu bo peklensko ozračje, a tako bi bilo ob vsakem izidu. Celtic me ni prepričal, lahko ga premagamo tudi na njihovem terenu.«

Neučinkoviti napadalci

Pred torkovo povratno tekmo na Celtic Parku, ki sprejme 60.000 obiskovalcev, Mariborčanom največ upanja vliva igra v drugem delu, ko so vzpostavili ravnotežje v igri ter nekajkrat dobro namučili obrambo zeleno-belih. Dosti pove tudi to, da sta bila osrednja moža tekme na obeh straneh vratarja – Handanović in Craig Gordon. »Še smo živi, imamo aktiven rezultat. V prvem polčasu je bil Celtic malenkost konkretnejši, v drugem polčasu pa smo prišli na njihovo polovico in dominirali. Neodločen izid je najbolj realen,« je menil trener Maribora Ante Šimundža, s čimer se je strinjal tudi njegov kolega Deila: »Moji igralci so bili fantastični vseh 90 minut. Delovali smo kot ekipa, ustvarili smo si še nekaj priložnosti. Maribor je igral dobro, organizirano in kompaktno. Povratna tekma bo zelo težka. Zaradi zadetka v gosteh smo v prednosti, igrali bomo pred svojimi navijači, to bomo poskušali izkoristiti. Maribor bo igral enako, čakal bo na priložnosti v nasprotnih napadih.«

Vijolični bodo morali v Glasgowu v vsakem primeru doseči vsaj en zadetek. V LP bi se uvrstili z zmago ali neodločenim izidom 2:2, 3:3... Vsekakor Šimundža računa tudi s tem, da ob Agimu Ibraimiju glavni ustvarjalni vezist Dare Vršič ne more ponoviti tako skromne predstave, kot jo je pokazal v LV. Po petih tekmah na evropski sceni je še vedno osrednja skrb pod Kalvarijo neučinkovitost glavnih napadalcev. Marcos Tavares, Nusmir Fajić in Jean-Philippe Mendy namreč še sploh niso zabili gola. Od omenjenih je denimo v dosedanjih petih krogih slovenskega prvenstva en zadetek dosegel le Tavares, Fajić pa je prispeval gol v tekmi za superpokal. Pod črto: Maribor je zmožen igrati precej bolje, takšno izvedbo pa za uvrstitev v sanjsko ligo prvakov potrebuje že v torek. Sicer bo pod Pohorjem to jesen na programu skupinski del evropske lige.

 

Kampl z zadetkom prednosti na Švedsko

V končnici lige prvakov za uvrstitev v skupinski del tekmovanja so bili v uvodnih tekmah doseženi še naslednji izidi: Aalborg : Apoel 1:1, Slovan Bratislava : Bate Borisov 1:1, Steaua : Ludogorec 1:0 (slovenski reprezentant Roman Bezjak je bil pri Bolgarih na klopi), Salzburg : Malmö 2:1 (Kevin Kampl je za avstrijski klub igral vso tekmo), Bešiktaš : Arsenal 0:0, København : Bayer Leverkusen 2:3, Napoli : Athletic Bilbao 1:1, Standard Liège : Zenit 0:1 (Martin Milec za Belgijce ni igral) in Lille : Porto 0:1.

 

Deli s prijatelji