DRŽAVNO PRVENSTVO

Vijolični so se spet mučili, v Kranju je zmagal dež

Objavljeno 24. marec 2014 10.18 | Posodobljeno 24. marec 2014 10.18 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora so v prvenstvenem obračunu s Krko v prvem polčasu spet testirali živce svojih navijačev.

Ivan Firer, v rdečem dresu, je goriški obrambi povzročil kar nekaj preglavic. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Minuli konec tedna je na lestvici nogometnega razburjenja spet prednjačilo dogajanje v štajerski prestolnici. V 23. krogu državnega prvenstva je novomeška Krka v Ljudskem vrtu v izdihljajih prvega polčasa senzacionalno povedla in vijoličnim napovedala novo dramo po porazu na večnem derbiju v Ljubljani. Ne glede na zapravljeno enajstmetrovko kapetana Marcosa Tavaresa in prejeti zadetek je trener Ante Šimundža ob odmoru v slačilnici umiril fante ter jih motiviral za napad na zmago. Mariborčanom je to v celoti uspelo, v nizu priložnosti so dosegli tri gole. Tavares se je odkupil s tresenjem mreže v zadnjih sekundah tekme za končnih 3:1. Brazilec s slovenskim državljanstvom je v vijoličnem dresu zabil že 116 golov, zdaj ga loči le še eden od dosežka, ki ga je postavil legendarni Branko Horjak. »Imel sem tri, štiri priložnosti in na koncu v zadnji sekundi zabil gol. Napadalec živi za trenutek, ko zatrese mrežo, ob situacijah, ko ne gre po načrtih, moramo ostati mirni, saj se zgodi tudi takšen dan. Hvala bogu, da mi je pomagal. In hvala navijačem. Med tekmo so me spodbujali in seveda mi je to prineslo le še dodatno energijo, da ne obupam pri poskusih,« je dejal Tavares, ki je v tej sezoni DP doslej dosegel 10 zadetkov.

Miroljubno
v Novi Gorici

Derbi tega kroga je bil v Novi Gorici, kjer pa sta obe ekipi povsem upravičili sloves najboljših obrambnih zasedb v ligi. Spremljali smo taktično zrelo predstavo na obeh straneh, niti Goričani niti Velenjčani niso hoteli preveč tvegati, zato sploh nismo videli zrelih priložnosti za zadetek. Oboji so na razmočenem igrišču in v rahlem dežju poskušali predvsem s streli z razdalje, a vratarja nista imela težjega dela. »Seveda smo hoteli zmagati, saj bi s tem nadaljevali niz dobrih rezultatov. Toda na drugi strani je bila kakovostna ekipa z odličnimi igralci na sredini igrišča, Črnčičem, Radujkom in Rotmanom. Žoga jim res lepo teče. V napadu nismo bili dovolj konkretni, več bi morali igrati po tleh, saj smo jim tako povzročali težave. Proti Rudarju naša ustvarjalnost v igri ni bila ravno najboljša, saj nas je nasprotnik dobro onemogočal,« je bil iskren trener Goričanov Luigi Apolloni. Tudi Amedej Vetrih je imel veliko dela z velenjskimi vezisti na sredini igrišča: »Pričakovali smo takšno tekmo, zavedali smo se, da bodo odločale malenkosti. Zadovoljni smo z izidom, čeprav bi se spodobilo, da bi pred domačim občinstvom zmagali. Toda Rudar ima zelo kakovostno moštvo, dobri so tako v obrambi kot tudi v napadu, težko jih je prebiti. Upam, da bomo manjkajoče točke nadoknadili drugje.« Tudi kapetan Gorice Alen Jogan je opozoril: »Rezultat je pravičen, obe ekipi sta prikazali borbeno igro na zahtevnem igrišču. Morda ni bila najbolj gledljiva, a smo tudi s tem izidom zadovoljni. Proti Rudarju ne moreš kar brezglavo napadati.«

Rudar in Gorica se bosta že v sredo v Velenju pomerila v prvi polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja. Morda je tudi zato ta neodločen izid večja spodbuda za knape. »To je za nas velika točka v gosteh. Oboji smo igrali dobro, borili smo se po svojih močeh. Mi smo se osredotočili na svojo igro, poznamo njihove pomanjkljivosti in vemo, da se lahko z njimi nadigravamo. Po njihovem začetnem pristisku smo našli svojo igro. Tako bomo igrali tudi v prihodnje,« je povedal Rudarjev napadalec Ivan Firer, ki je bil vso tekmo izjemno aktiven. Tokrat je njegovo moštvo zaradi poškodb in kazni pogrešalo kar tri branilce. »Res je, igrali smo oslabljeni, toda vsak, ki je nadomestil manjkajoče, je dobro opravil svoj posel. Vsak upošteva trenerjeva navodila, saj se vsi borimo za svoje mesto v moštvu,« je še dodal Firer.

Knapi brez kalkulacij in krča

Mladi strateg Rudarja Jernej Javornik je poudaril, da so v severno Primorsko prišli po zmago, vendar: »Morda smo tekmo začeli preveč spoštljivo. Nekaj akcij bi lahko lepše zaključili. Ker je vložek velik, sta bili obe ekipi nekoliko v krču. Na žalost danes nismo bili dovolj konkretni ali razpoloženi. Vseeno pa smo pokazali karakter, da se znamo dobro braniti, dobro boriti.« Ob odsotnosti nekaterih igralcev se vidi, da imajo Velenjčani kar dolgo klop. »Zame so vsi igralci, ki so v kadru, člani prve ekipe. Na to jih tudi ves čas navajam, vsakemu verjamem. Konec koncev je Rusmin Dedič v prvi ligi odigral že več kot 200 tekem, Senad Jahić je bil še pred kratkim v udarni zasedbi. Tako zame menjave niso predstavljale večje spremembe.«

V obeh ekipah so bili z mislimi tudi pri bližnjih pokalnih obračunih. Je bilo zaradi tega kaj preračunljivosti v igri? »Ne, jaz nikoli ne kalkuliram. To se vedno pokaže kot negativno. Mi hočemo vsako tekmo dobiti, tako se tudi pripravljamo. Torej nismo ničesar skrivali, igrali smo svojo igro.« Rudar skozi prvenstvo in pokalno tekmovanje lovi uvrstitev v evropsko tekmovanje. »Na začetku sezone sem igralcem rekel, da gremo v šampionat. Postavili smo si visoke cilje, kar je normalno za športnike. A nočemo prehitevati stvari, gremo od tekme do tekme. Nočemo preračunavati, kaj nam prinaša prvenstvo oziroma pokal. Osredotočamo se na vsako tekmo posebej, na vsaki hočemo dati vse od sebe, zmagati,« je pojasnil Javornik, ki v prvi vrsti od svojih varovancev pričakuje, da uživajo v igri, da težijo k posesti žoge, a tudi to, da so še bolj konkretni kot Barcelona. »Krasi nas ekipni duh, ozračje imamo dobro. To je seveda tudi odsev dobrih rezultatov. Pomembno je, da ničesar ne delamo v krču. Saj veste, če si v krču, še ženske ne moreš osvojiti,« je bil slikovit 39-letni Javornik. Očitno ga knapi povsem dobro razumejo.

 

Dve tekmi brez golov, ena preložena

Izidi 23. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Celje : Olimpija 0:0 (950 gledalcev), Domžale : Zavrč 3:0 (800 gledalcev; Saša Aleksander Živec 14., Zeni Husmani 73., Žan Majer 81.), Maribor : Krka 3:1 (2500 gledalcev; Goran Cvijanović 47., Jean-Philippe Mendy 79., Marcos Tavares 90.; Žiga Kastrevec 44.; Matko Obradović je obranil kazenski strel Tavaresa v 39. minuti), Gorica : Rudar 0:0 (500 gledalcev), Triglav : Luka Koper (preloženo zaradi poplavljenega igrišča). Vrstni red: Maribor 45 točk, Gorica 40, Luka Koper (tekma manj) 40, Rudar 39, Zavrč 36, Domžale 32, Olimpija 30, Celje 23, Krka 18, Triglav (tekma manj) 16.

 

Kdo v pokalni finale?

V sredo, 26. marca, sta na sporedu prvi polfinalni tekmi za pokal Slovenije. V Ljudskem vrtu se bosta udarila Maribor in Olimpija, na stadionu Ob jezeru v Velenju pa Rudar in Gorica. Povratni tekmi bosta 2. aprila. Finalna tekma bo šele 21. maja. Naslov pokalnega prvaka brani Maribor.

 

Deli s prijatelji