1. SNL

Vijolični so ohranili mir pred sofijskim peklom

Objavljeno 19. julij 2016 11.15 | Posodobljeno 19. julij 2016 11.15 | Piše: R. T.

Slovenski nogometni prvoligaši so zadržano odprli 26. sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Vezist Maribora Dare Vršič je zagrenil življenje nogometašem Luke Koper, ki ga niso mogli zaustaviti. Foto Marko Pigac

Slovenski nogometni podprvak Maribor je v 1. krogu Prve lige Telekom Slovenije srečno in spretno izkoristil nepazljivost obrambe Luke Koper v sodnikovem podaljšku tekme, tako da je Dare Vršič po lepi podaji Mitje Vilerja s spodkopavanjem žoge premagal gostujočega vratarja Vasjo Simčiča. Vijolični so si s to zmago zagotovili tudi mir pred četrtkovim evropskim obračunom z Levskim iz Sofije. »Ko sem vmes vprašal sodnika, koliko je še do konca tekme, sem že imel pomisleke, ali bo ostalo dovolj časa. Toda verjeli smo, da bomo imeli še kakšno priložnost, in na koncu dočakali eksplozijo čustev. Vesel sem, da sem lahko pomagal ekipi. Da je zmaga ostala doma in da gremo na pot v boljšem stanju, kot bi odšli, če bi ostalo 0:0. Vemo, kaj nas čaka. Gremo v povratno tekmo povsem osredotočeni, verjamem pa, da bomo v teh dneh z dodatnimi analizami in delom na treningih temeljito pripravljeni prišli v Sofijo,« je dejal 31-letni vezist Vršič, ki je v igro vstopil v 62. minuti, ko je zamenjal Aleksa Pihlerja. »Ne smemo pozabiti, da je ekipa nekoliko spremenjena, pomlajena vstopila v novo sezono. Mlajši se prvič spopadajo s pritiskom, ki ga prinaša igranje v vijoličnem. Vemo, kakšni so cilji Maribora, in mlajše igralce je, razumljivo, treba opogumiti ter dvigniti. Skozi takšne tekme jih bomo starejši pomagali dvigovati, ko bo to potrebno. Za uvod v prvenstvo se nam je izšlo po željah. Koprčani se niso prišli branit, imeli so kakšno priložnost, a smo zasluženo zmagali,« je še dejal Vršič.

Domžalčani so na uvodu v državno prvenstvo odigrali derbi s sosedi iz Radomelj, ki so se vrnili v prvoligaško druščino. Trener rumeno-modrih Luka Elsner je po četrtkovi evropski preizkušnji v Belorusiji, kjer so njegovi vrarovanci iztržili remi proti Šahtarju iz Soligorskega, pošteno zarotiral igralce, priložnost je dal kar celotni deseterici svežih fantov. Ti so upravičili njegovo zaupanje in brez večjih težav zmagali z 2:0. »Zelo pomembno je, da nimamo le številen, ampak predvsem kakovosten kader. Izjemno sem vesel, da v skladu z našim načrtom v ekipo vključujemo domače mlade fante. Ti ne dobivajo le priložnosti za igro, ampak jim lahko zaupamo pomembne vloge. Jan Repas in Žan Žužek sta danes naše zaupanje upravičila. Ta tekma je prinesla številne pozitivne stvari,« je dejal Elsner, ki je zdaj s svojimi fanti povsem osredotočen pa povratno tekmo 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo: »Tukaj opozarjam, da smo osredotočeni le na četrtek. Marsikdo že pogleduje najmanj še en teden naprej, mi pa smo z mislimi zelo čvrsto le pri tej tekmi. Zavedamo se, da bomo morali za zmago krvaveti in trpeti vse do zadnjega sodnikovega piska. Pokazati moramo enotnost in veliko željo, če želimo napredovati. Igramo na visoki ravni, saj gre za evropsko ligo, na drugi strani pa smo samozavestni in polni želje. Če bomo dali vse od sebe in se borili kot levi, bomo uspešni, saj mislim, da smo boljša ekipa.« V primeru napredovanja Domžalčane čaka fantastična nagrada v 3. krogu kvalifikacij – dvoboj z angleškim West Hamom, ki ga vodi nekdanji selektor hrvaške reprezentance Slaven Bilić.

Gorica je pred svojim občinstvom prav tako opravila z novincem v ligi Aluminijem iz Kidričevega, čeprav ni šlo povsem gladko. »Prvih 20 minut smo bili mrtvi, čeprav smo vedeli, da je Aluminij iz drugega plana nevaren. Nismo bili dosledni, lahko bi se znašli v zaostanku. Potem smo se zbrali, dvignili raven igre in bili boljši tekmec. Vesel sem zaradi zmage in tudi dveh zadetkov. Lahko bi dosegli še kakšnega. Seveda nas čaka še veliko dela. Želim si bolj preproste igre, preveč je nepotrebnih podaj, žoga gre prepočasi. Moramo stremeti k temu, da dosežemo čim več golov. Vsak šteje,« je opozoril trener Goričanov Miran Srebrnič.

Domžale dobile sosedski derbi

Vsi izidi 1. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Rudar : Krško 1:1 (500 gledalcev; Dominik Glavina 16.; Filip Dangubić 74.), Olimpija : Celje 1:0 (1000 gledalcev; Etien Velikonja 6.), Gorica : Aluminij 2:0 (600 gledalcev; Sandi Arčon 31., Tine Kavčič 50.; v 90. minuti je bil izključen Marko Roškar pri Aluminiju), Domžale : Radomlje 2:0 (1000 gledalcev; Slobodan Vuk 4.; Juninho 56.), Maribor : Luka Koper 1:0 (2000 gledalcev; Dare Vršič 90.+3). Pari 2. kroga: Celje – Gorica (v petek, 22. 7. ob 18. uri), Koper – Aluminij (v soboto, 23. 7. ob 18.15), Radomlje – Olimpija (v soboto, 23. 7. ob 20.15), Krško – Domžale (v nedeljo, 24. 7. ob 18.15), Maribor – Rudar (v nedeljo, 24. 7. ob 20.15). 

 

Zdaj pa Evropa

Trije slovenski klubi bodo ta teden odigrali povratne tekme v evropskem tekmovanju. V sredo ob 20.15 bo Olimpija v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov gostovala v Žilini na Slovaškem, kjer bo Trenčin branil prednost 4:3 iz prve tekme v Ljubljani. V četrtek bomo spremljali dve tekmi slovenskih predstavnikov. Maribor bo ob 19. uri gostoval pri Levskemu v Sofiji, potem ko je v prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo doma remiziral z bolgarskim klubom (0:0). Domžale pa so si v tem tekmovanju priigrale odlično izhodišče pred povratno tekmo v četrtek ob 20.30 ob Kamniški Bistrici. V Belorusiji so proti Šahtarju iz Soligorska iztržile remi 1:1 in imajo lepe možnosti za napredovanje v 3. krog, kjer jih čaka obračun z angleškim prvoligašem West Hamom iz Londona.

Deli s prijatelji