LIGA PRVAKOV

Vijolični so fino sklatili prevzetni planet Chelsea

Objavljeno 07. november 2014 09.25 | Posodobljeno 07. november 2014 09.25 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak je poskrbel za podvig s pomočjo glasnih navijačev.

Trener Chelseaja Jose mourinho in Zlatko Zahovič sta stara znana iz Portugalske. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Maribor je osvojil še tretjo točko v skupinskem delu lige prvakov, a je padel na zadnje mesto v skupini G. V drugi del LP vodita prvi dve mesti, tretje pa je vstopnica za šestnajstino finala evropske lige, torej se bodo morali vijolični potruditi na preostalih tekmah (25. novembra proti Sportingu v gosteh in 10 decembra proti Schalkeju doma), da bi morebiti prvič zmagali. Si predstavljate, da bi o takšnih stavkih razmišljali konec avgusta, ko si je slovenski prvak priigral mesto med elito evropske nogometne scene?

Zdaj v lov na Sporting

V drugi tekmi skupine G je Sporting v Lizboni premagal Schalke s 4:2 (Naby Sarr 26., Jefferson 52., Nani 72. in Islam Slimani 90.; Slimani 17.-ag, Dennis Aogo 88.). Vrstni red: Chelsea 8 točk, Schalke 5, Sporting 4, Maribor 3. Preostali razpleti sredinih tekem v LP – skupina E: Bayern : Roma 2:0, Manchester City : CSKA Moskva 1:2; vrstni red: Bayern 12 točk, Roma 4, CSKA 4, Manchester City 2; skupina F: Ajax : Barcelona 0:2, Paris St. Germain : Apoel Nikozija 1:0, vrstni red: PSG 10 točk, Barcelona 9, Ajax 2, Apoel 1; skupina H: Athletic Bilbao : Porto 0:2, Šahtar Donjeck : Bate Borisov 5:0, vrstni red: Porto 10, Šahtar 8, Bate Borisov 3, Atheltic Bilbao 1. Po 4. krogu predtekmovanja so si nastop v osmini finala že zagotovili Real Madrid in Borussia Dortmund (že v torek) ter Bayern, Porto, PSG in Barcelona. 

In če bi bilo 2:0?

Toda izidi ne lažejo; Maribor je v kratkem času izničil tezo, da je Chelsea moštvo z drugega planeta. V prekrasnem ozračju Ljudskega vrta je v 4. krogu LP z angleškim klubom remiziral (1:1). Ne pozabimo, da so Štajerci tri tedne prej od londonskega kluba v gosteh prejeli kar šest golov. »Izjemna tekma. Videli smo fantastičen spektakel, ki sta ga priredili obe ekipi. Mislim, da smo odigrali fantastično tekmo. Dokazali smo, da smo konkurenčni v skupinskem delu lige prvakov, tudi v tekmah z najmočnejšimi ekipami. Mislim, da je izid dokaj realen,« je dejal trener Ante Šimundža, ki je skupaj s športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem poskrbel za pravšnjo taktiko.

Po začetnem totalnem presingu modrih, ki pa niso bili najbolj učinkoviti v konici napada, se je vse obrnilo v prid vijoličnim. Ne samo da so vzpostavili ravnotežje. Sintayehu Sallalich v kazenskem prostoru Chelseaja ni našel poti v mrežo za žogo, saj jo je tik pred golovo črto odbil kapetan gostov John Terry. Mariborčani so postali pogumnejši in odločnejši, brez golov ob odmoru je bil logičen razplet. Že v 50. minuti je Maribor povedel, ko je Agim Ibraimi osamljen pričakal predložek Mitje Vilerja ter s prefinjenim strelom proti bolj oddaljeni vratnici premagal Petra Čecha. »Chelsea je bil favorit, zato menim, da smo mi njim vzeli točko, ne oni nam. Vedeli smo, da so nevarni, a prva tekma ni pokazala realne slike. Oni so iz vsake priložnosti dali gol, danes pa je bila sreča na naši strani. Celo življenje je sreča, če daš vse od sebe, te to nagradi. Garali smo, soigralci so me podpirali, čeprav sem prehlajen in bolan treniram že tri dni, sem zdržal do konca,« je kašljajoč novinarjem razlagal Ibraimi.

Mourinho
 grajal sodnike

Milijonarji karizmatičnega trenerja Joseja Mourinha so se po prejetem zadetku prebudili, nizali priložnost za priložnostjo. V enem od nasprotnih napadov je Luka Zahovič zgrešil prazna vrata iz neposredne bližine ter onemogočil svojemu moštvu, da bi se resneje spogledovalo s tremi točkami. Po udarcu iz kota je namreč v 73. minuti izenačil Nemanja Matić, juriš Mourinhove čete pa ni pojenjal. Točko Mariborčanov je tako reševal Jasmin Handanović, ki je najprej z Edenom Hazardom opravil v položaju ena na ena, potem pa mu je v 85. minuti obranil še enajstmetrovko, ki jo je zakrivil Mitja Viler. »V drugem polčasu smo igrali zelo dobro, toda Maribor je dosegel zadetek. Zaradi tega nam je bilo težko, a po prejetem golu smo igrali izjemno. Ustvarjalno, hitro, dinamično, priigrali smo si veliko priložnosti za zadetek. Glede na to smo zaslužili zmago, toda pošteno je, da pohvalimo trud Maribora. Na igrišču so dali vse od sebe, borili so se, da osvojijo točko. Mi smo dosegli dva zadetka, dva zelo dobra zadetka. Drugega je sodnik razveljavil. Tokrat sodniki niso imeli dobrega večera. To pač moramo sprejeti. Pohvalimo lahko tudi fantastično ozračje na stadionu. Ljudje so pokazali veliko entuziazma, bil je fantastičen večer,« je bil iskren razočarani Mourinho, ki pa ni pozabil omeniti, da je imel Maribor odlično razpoloženega vratarja.

Šestintridesetletni Handanović je še drugič v tej sezoni uvrščen v moštvo kroga. »Kot ekipa smo dokazali, da smo si zaslužili točko, hkrati pa smo nagradili navijače za izjemno vzdušje. Tekma je bila napeta, zdaj vem, kako se počutijo v Angliji. Obe ekipi sta danes imeli svoje priložnosti, upam, da so gledalci uživali. Malo mi je žal za tri točke, ki bi jih lahko vzeli, a tudi remi nas je zadovoljil. Imeli smo svoje priložnosti, vse je bilo v naših rokah, a hkrati je bilo treba biti previden, saj lahko takšna ekipa, kot je Chelsea, vsako najmanjšo nepazljivost hitro izkoristi,« je trezne glave komentiral priljubljeni Handa, ki je v štirih tekmah zbral 28 obramb.

Messi ujel Raula

V skupini F je Barcelona v Amsterdamu slavila z 2:0, junak dvoboja pa je bil argentinski superzvezdnik Lionel Messi, saj je z dvema doseženima goloma v 36. in 76. minuti na večni lestvici strelcev v ligi prvakov ujel že upokojenega Španca Raula. Oba sta v ligi prvakov dosegla po 71 golov, Messijev veliki tekmec iz madridskega Reala, Cristiano Ronaldo, pa je doslej zabil enega manj.

 

Deli s prijatelji