PRVA LIGA

Vijolični po evropskem flopu že nabrušeni za domačo sceno

Objavljeno 27. julij 2015 12.49 | Posodobljeno 27. julij 2015 12.51 | Piše: Rok Tamše

V 2. krogu nogometne Prve Lige Telekom Slovenije je Maribor po veliki borbi dobil derbi v Domžalah.

Željko Filipović, levo, in Juninho sta imela ostre dvoboje na sredini igrišča. Foto: Leon Vidic/Delo

V derbiju 2. kroga Prve lige Telekom Slovenije smo videli dva obraza igre Domžal in Maribora. V prvem polčasu so bili boljši gostje iz štajerske metropole, v drugem pa gostitelji. Toda vijolični so v svojih vrstah imeli strelca Marcosa Tavaresa, ki je z natančnim strelom po tleh s kakšnih 20 metrov premagal domačega vratarja Nejca Vidmarja, kar je bilo dovolj za zmago. Domžalčani so sicer v nadaljevanju lovili izenačenje, za pol ure povsem zbili Mariborčane v njihov kazenski prostor, a Jasmina Handanovića le niso premagali. Na drugi strani bi lahko Marwan Kabha v 70. minuti prvakom zagotovil mirnejši zaključek tekme, a mu je v položaju ena na ena Skubic obranil strel. »Odigrali smo zelo dobro tekmo, zasluženo smo osvojili vse tri točke. Skozi celotno tekmo smo bili boljši nasprotnik. Dejstvo je, da so Domžale v drugem polčasu pritisnile, ker smo mi bili utrujeni od sredine težke tekme z Astano in dolgega potovanja domov,« je ocenil trener Maribora Ante Šimundža, ki je moral v drugem polčasu zamenjati poškodovana Aleksandra Rajčevića (kolenske vezi) in Tavaresa (stegenska mišica).

Domači strateg Luka Elsner je v prvem polčasu bentil nad svojimi igralci, ki so kot za stavo izgubljali žogo predvsem na sredini igrišča. V drugem delu je njegovo moštvo pokazalo precej boljšo igro. »Zmanjkalo nam je ravno toliko, da nismo osvojili vsaj točke, popustila nam je zbranost v končnici, Maribor pa nam niti ni ponudil kaj preveč prostora. Dejstvo je, da smo se v prvih 35 minutah konstanto branili in nepremišljeno vračali žoge nasprotniku. Maribor ima preveč kakovosti, da bi lahko proti njim tako zdržali ves čas,« je bil realen Elsner.

Šimundža: Ekipa bo še napredovala

V taboru Maribora je bilo pred derbijem v Domžalah precej negotovosti, saj so po zgodnjem izpadu v kvalifikacijah za ligo prvakov navijači ugibali, kako se bo na evropski neuspeh odzvalo moštvo. »Odziv ekipe je bil odličen. Fantje so pokazali, da imajo velik karakter, da so še vedno ambiciozni, čeprav se je eno poglavje zaključilo, začeli pa smo novo, za katero verjamem, da bo zelo uspešno. Videlo se je, da ta ekipa ve, za kaj gre,« se je Šimundža s svojimi varovanci osredotočil na tekmovanje na domači sceni.

O morebitni izgubi zaupanja v določene igralce, potencialnih kadrovskih menjavah ter statusu Daliborja Volaša in Aleša Mejača, ki sta bila prekomandirana v B-moštvo, pa je pojasnil: »Ta ekipa nikoli ni izgubila mojega zaupanja. V to ekipo sem vedno verjel, v fante, ki so danes tukaj, v tiste, ki so poškodovani in so del te ekipe, ter v vse tiste mlade in nadarjene, ki šele prihajajo v prvo moštvo. Vse okrog kadrovanja je stvar kluba, športnega direktorja. Želimo si igrati v čim boljši zasedbi. Tudi fantom sem dejal, da je to ekipa, ki še lahko napreduje, in to ne glede na to, kaj si o nas mislijo nekateri.« Šimundža nam je zatem le še potrdil, da sta Volaš in Mejač zanj preteklost in da nanju ne računa več. Vijolični bodo očitno hitro strnili svoje vrste in se povsem osredotočili na poskus popolne dominacije tako v slovenskem prvenstvu kot v pokalnem tekmovanju. Cilj je dvojna krona, hkrati pa bo glavni ideolog iz Ljudskega vrta Zlatko Zahovič že snoval zasedbo za nove evropske uspehe. »Za nami so štiri uspešne sezone v Evropi. Seveda je težko preklopiti samo na slovensko prvenstvo. Če bi rekli, da nam bo zdaj v DP lažje, ne bi spoštovali domače lige. Ta nam je le prioriteta, saj prek državnega prvenstva prihajamo na evropsko sceno. Zdaj se soočamo z drugačnim ritmom tekem, spremenili bomo tudi trenažni proces. Temu se moramo zdaj prilagoditi. Nismo tako prepotentni, da bi rekli, da nam bo zdaj lažje,« je Šimundža še enkrat potrdil pomembnost in zahtevnost Prve lige Telekom Slovenije.


Olimpija neučinkovita v Zavrču

Gorica si je proti Rudarju priigrala pomembne tri točke, potem ko so jo nekateri pred začetkom sezone označili za enega glavnih kandidatov za izpad. Olimpija je v Zavrču dominirala precejšnji del tekme, okvir vrat sta v prvem polčasu zadela Ezekiel Henty in Rok Kronaveter. »Ko potegnem črto, sta pristop in volja na želeni ravni, učinkovitost pa bo prišla s še boljšo uigranostjo moštva,« je dejal trener Olimpije Marijan Pušnik. Izidi 2. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Gorica : Rudar 2:1 (300 gledalcev; Dino Martinović 42., Amel Džuzdanović 69.; Luka Prašnikar 71.), Zavrč : Olimpija 0:0 (900 gledalcev), Domžale : Maribor 0:1 (2200 gledalcev; Marcos Tavares 23.), Krško – Luka Koper, Celje – Krka (obe tekmi v nedeljo zvečer). Pari 3. kroga so: Maribor – Krško, Rudar – Zavrč (obe v soboto, 1. avgusta, ob 18.30), Olimpija – Domžale (v soboto, 1. avgusta, ob 20.15), Krka – Gorica (v nedeljo, 2. avgusta, ob 18.30), Luka Koper – Celje (v nedeljo, 2. avgusta, ob 20.15).

 

Deli s prijatelji