PRVA LIGA

Vijolični ogreti za derbi, v Celju start razprodaje

Objavljeno 28. april 2015 11.50 | Posodobljeno 28. april 2015 11.51 | Piše: R. T.

V nogometni Prvi ligi Telekom Slovenije pospešen ritem tekem, jutri tudi Maribor - Olimpija.

Benjamin Verbič v tej sezoni kot za šalo trese mreže nasprotnikov in podaja za zadetke. Foto: Tadej Regent/Dečp

Nogometaši Maribora so se pred prvim delom prazničnih dni proti zadnjeuvrščenim Radomljam strelsko nabildali s pol ducata golov. Ker sta medtem najbližja zasledovalca Domžale in Celje igrala neodločeno v medsebojnem obračunu, so vijolični povečali razliko na vodilnem položaju na šest oziroma sedem točk. Česa boljšega si Štajerci niso mogli zaželeti pred jutrišnjim večnim derbijem z Olimpijo v Ljudskem vrtu. Blestel je povratnik Dalibor Volaš, ki je zabil dva gola in še za dva podal. »Kot sem rekel že ob prihodu, res sem vesel, da sem nazaj, da dosegam zadetke. Ekipa me je dobro sprejela in upam, da se bomo še dolgo skupaj imeli lepo. Vsi trije napadalci, ki smo tokrat dobili priložnost, smo zabili gole, si podajali, naredili svoje. In v tem slogu želimo nadaljevati. Nihče ne razmišlja samo o zadetkih. Če nekdo poda za gol, se mu bo vrnilo, obrestovalo. Če ne že na isti tekmi, pa na eni od prihodnjih. Pomembno je, da smo ekipa. Naš cilj je enak: da smo prvi,« je odločen Volaš, ki nestrpno pričakuje nov spektakel z Olimpijo: »Lepo bi bilo zaigrati pred polnim Ljudskim vrtom. Jaz že dolgo nisem in upam, da bodo v sredo prišli na stadion številni gledalci, da bomo uživali v tekmi in kar je najbolj pomembno, da bi osvojili nove tri točke med pohodom proti naslovu prvaka.«


Tri tekme brez zadetkov

Vsi izidi 29. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Radomlje : Maribor 1:6 (250 gledalcev; Goran Vuk 67.; Luka Zahovič 12., Marcos Tavares 15., 86., Mitja Viler 26., Dalibor Volaš 80., 90.), Zavrč : Rudar 0:0 (300 gledalcev), Olimpija : Luka Koper 0:0 (400 gledalcev), Gorica : Krka 3:0 (300 gledalcev; Vykintas Slivka 9., Luka Majcen 44., Giuseppe Ruggiero 66.; rdeči karton za Denisa Mojstrovića v 48. minuti pri Krki), Celje : Domžale 0:0 (400 gledalcev; rdeča kartona za Kenana Horića v 35. minuti in Rudija Požega Vancaša v 79. minuti pri Domžalah). Lestvica strelcev: Marcos Tavares 15 golov, Luka Zahovič (oba Maribor) in Benjamin Verbič (Celje) po 12. Pari 30. kroga jutri, v sredo 29. aprila: Maribor - Olimpija, Krka - Celje (obe ob 17. uri), Rudar - Radomlje (ob 18. uri), Domžale - Zavrč, Luka Koper - Gorica (obe ob 20. uri).
 

V derbi pa bodo šli s slabo popotnico zmaji, ki so že drugič zapored tekmo končali z ničlo v rubriki doseženi zadetki. Olimpija tako ni naredila koraka naprej glede na tekmeca pred njima (Domžale in Celje), je pa vsaj ostala pri enakem zaostanku na četrtem mestu. Zeleno-beli šepajo v realizaciji, z dvema neodločenima izidoma proti Krki in Luki Koper so že izničili zmago proti Domžalam v gosteh v 27. krogu. »Vsaka tekma je za nas zelo težka, saj moramo zmagati. Ekipa Luke Koper je po uvrstitvi v pokalni finale šla v tekmo razbremenjena. Nismo pokazali tega, kar znamo. Že v prvem polčasu smo zapravili nekaj priložnosti, v nadaljevanju je težko priti tako pogosto do takšnih položajev. Na žalost smo osvojili samo točko,« je ugotavljal trener Darko Karapetrović. Zdaj je na vrsti derbi z Mariborom. Če bodo Ljubljančani jutri klonili v Ljudskem vrtu, Domžalčani in Celjani pa zmagali proti objektivno skromnejšima tekmecema (Zavrč in Krka), bodo zbledele tudi sanje o osvojitvi tretjega mesta. »Pričakujemo težko in borbeno tekmo z veliko želje na obeh straneh. Zelo dobro se moramo pripraviti na obračun z Mariborom. Do konca prvenstva je še sedem tekem, to je 21 točk. Gremo od tekme do tekme,« ne meče puške v koruzo branilec Nemanja Mitrović. Toda zmaji se že nekaj tednov ponavljajo v izjavah, rezultatskega presežka pa ni.

Vsaj milijon
 za golgeterja

Medtem se je že začela razprodaja igralcev v knežjem mestu, kjer je pod taktirko mladega trenerja Simona Rožmana zraslo obetavno moštvo, pravi hit te sezone, ki je navrglo kopico zanimivih fantov za uglednejše tuje klube. Iz Celja so včeraj nadvse veseli sporočili, da je že dogovorjen prestop prvega zvezdnika Benjamina Verbiča v danski København. Omenjajo rekordni znesek, a molčijo o konkretni številki. Torej lahko ugibamo, da je prvi strelec Celjanov in trenutno tretji golgeter v ligi z 12 zadetki in prvi asistent lige z osmimi podajami svojemu klubu zagotovil okrog milijon evrov odškodnine. Ob omenjenih statističnih podatkih je treba upoštevati dejstvo, da je Verbič star 21 let in da skokovito napreduje v svojem razvoju, to dokazuje tudi vpoklic v člansko reprezentanco, v kateri je debitiral prejšnji mesec. Po drugi strani je København velikan skandinavskega nogometa, iz te regije je najvišje uvrščen klub na lestvici Evropske nogometne zveze (45. mesto). »V prvi vrsti bi se rad zahvalil staršem, družini in drugim najbližjim, ki so mi vedno stali ob strani. Da bom v prihodnje nogometaš tako velikega kluba, kot je København, gre zasluga nedvomno tudi vsem, ki so nad menoj bdeli tudi v nogometnem klubu Celje. Slednji bo vedno v mojem srcu in se bom močno trudil, da bi v tujini dobro predstavljal ugled mojega matičnega kluba. Nikdar ne bom pozabil, da so mi v klubu močno stali ob strani tudi v trenutkih, ko mi ni šlo, tako da bi se še enkrat iz srca rad zahvalil tudi vsem, ki so del klubskega mozaika,« je dejal Verbič, ki je z novim klubom podpisal štiriletno pogodbo, v København pa se bo preselil poleti. »Ob tem veseli spoznanje, da se je naša strategija razvoja mladih nogometašev pokazala za uspešno ter da je Benjaminov prestop le prvi v nizu uspešnih zgodb,« je nove rezultatske uspehe in bogate prestope napovedal športni direktor Celja Ambrož Kranjc. Povejmo še, da je København trenutno drugi v danski superligi, 11 točk za vodilnim Midtjyllandom. Lani je bilo moštvo norveškega trenerja Staleja Solbakkena podprvak, predlani pa prvak Danske. 

Deli s prijatelji