NA ZELENICAH

Vijolični mislili na Astano, vznesena nova Olimpija

Objavljeno 20. julij 2015 09.05 | Posodobljeno 20. julij 2015 09.06 | Piše: Rok Tamše

Na startu državnega prvenstva nogometašev so si prvaki iz Maribora privoščili izgubo dveh točk proti Zavrču. V ljubljanskih Stožicah so navijači pozdravili visoko zmago zmajev proti Gorici in napoved boljših časov.

Damjan Bohar, levo, in Jure Matjašič sta različno doživela remi Maribora in Zavrča. (Foto: Tadej Regent)

Že na startu 25. sezone nogometnih klubov v Prvi ligi Telekom Slovenije smo dobili jasen namig, da bo to prvenstvo verjetno najzanimivejše v zgodovini tega tekmovanja. Prvak Maribor je v svojem Ljudskem vrtu pred 3200 gledalci iztržil mršavi remi v dvoboju z Zavrčem (1:1). Letos nadvse ambiciozni gostje iz Haloz so celo povedli z golom Jureta Matjašiča, do odmora pa je izenačil Luka Zahovič. V drugem polčasu je sledil juriš vijoličnih, a obramba Zavrča ni več klonila. »Prepoceni smo dobili zadetek, kakršnega po navadi ne prejmemo. Zato se je v nadaljevanju tekma usmerila po željah gostov iz Zavrča in v nasprotju z našimi. Izenačili smo, v drugem polčasu igrali skoraj na en gol, toda gostje so bili dobro postavljeni, zgoščeni in kljub vsem našim poskusom žoga ni več šla v mrežo. Škoda teh dveh izgubljenih točk,« je obžaloval Damjan Bohar. »Želeli smo si zmage, a je bilo v prvem polčasu z naše strani premalo energije. V drugem že več, vendar je kljub napadom manjkalo zbranosti v zaključnih delih akcij,« je dejal trener Ante Šimundža.

Ta spodrsljaj ni pripomogel k nujno potrebnemu boljšemu ozračju pred povratno tekmo z Astano v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Mariborčani bodo že danes odpotovali v Kazahstan, kjer bodo v sredo branili prednost 1:0 s tekme na domačem igrišču v torek. Nedvomno jih na vzhodu čaka pravi športni pekel. »Imamo lepo popotnico, doma nismo dobili zadetka. Strokovni štab nas bo zelo dobro pripravil, tako da ni nobene bojazni glede obrobnih dogajanj. Prilagodili se bomo na umetno travo in na vse, kar nas čaka tam. Verjamem, da se bomo vrnili domov kot udeleženci tretjega kvalifikacijskega kroga,« Bohar ostaja optimist. Če bo Maribor napredoval, se bo pomeril z zmagovalcem dvoboja Ventspils – Helsinki. Finci so prvo tekmo v Latviji dobili s 3:1.

Spet kemija Olimpije in Green Dragons

Povsem drugačno, že prav vzneseno je bilo razpoloženje v ljubljanskih Stožicah, kjer je prenovljena Olimpija proti Gorici startala silovito in potrdila, da je napočilo novo, lepše obdobje zmajev. Na tribunah je bila ves čas izjemno glasna navijaška skupina Green Dragons, zeleno-beli pa so se približno dvatisočglavi množici oddolžili z zmago s 4:1 (Rok Kronaveter 2 zadetka, Nik Kapun, Andraž Šporar za Olimpijo ter Sandi Arčon za Gorico). »Najpomembnejša je zmaga. Tekma je bila lepa za gledalce, ne pa toliko za trenerje. Veliko je bilo napak, pomanjkljivosti v igri. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bi prenovljeno moštvo že po petih tednih igralo super nogomet. Prisotni pa so bili želja in naša agresivnost, veliko teka. Po vodstvu z 2:0 smo igrali začetniško. Tega si v prihodnje ne želim. Veseli smo zaradi dobrega starta, vendar je to že za nami. Naš pristop mora biti še resnejši in trši,« ostaja neomajen trener Olimpije Marijan Pušnik, ki bo šele v prihodnjih tednih kompletiral svojo zasedbo, ko bodo za igro nared tudi novinci, branilec Dejan Kelhar, vezist Ricardo da Silva in napadalec Martin Mimoun. Zmaji so bili zelo veseli podpore s tribun, na koncu tekme so Green Dragons skandirali Pušniku. »Ena lastovka še ne prinese pomladi, zaradi tega ne bi bil evforičen. Vesel pa sem visoke zmage in dobrega ozračja na tribunah. Rad bi, da bi ljudje z naših tekem odhajali dobre volje. Potrebujemo dobre igre v nizu, pa bodo tribune še bolj polne,« meni šef zmajev.

Odlično službeno premiero v dresu Olimpije je imel vezist Rok Kronaveter, ki je zrelo in prefinjeno igro začinil z dvema zadetkoma. »Start je res zelo lep, vesel sem dveh zadetkov, toda najpomembnejša je zmaga moštva,« je bil kratek in jedrnat 28-letni Mariborčan, ki se je po petih letih v tujini vrnil po nov zalet na domačo sceno. Z uspešno Olimpijo si želi nove priložnosti za donosen prestop, navijači zmajev pa vsaj to, da bi njihovi ljubljenci resno ogrozili primat Maribora. »Po eni tekmi je o tem težko govoriti. Toda če bomo igrali tako kot tokrat, se nam ni treba bati za dobre rezultate,« napoveduje Kronaveter. V tretji tekmi 1. kroga je Krka v Velenju premagala Rudar z 1:0 (Marin Perić), sinoči sta bila na sporedu dvoboja Krško – Celje in Luka Koper – Domžale.

Deli s prijatelji