DERBI

Vijolični drago plačali cincanje s srčno Olimpijo

Objavljeno 07. april 2017 09.15 | Posodobljeno 07. april 2017 09.15 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije se veselijo prve zmage v letošnjem letu, padel je Maribor. Vroča povratna polfinalna tekma za pokal Slovenije v Ljudskem vrtu bo v sredo.

Dvakratnemu strelcu Leonu Benku je ognjevito čestital tudi Sebastjan Cimerotič. Foto: Marko Pigac

Po prvi polfinalni tekmi za pokal Slovenije na ljubljanskem stadionu Stožice, kjer je Olimpija pred 4200 gledalci premagala Maribor z 2:1, je trener vijoličnih Darko Milanič na novinarsko konferenco prišel besen kot ris. »Za pozabiti je zadnjih deset minut tekme, ki smo jo imeli z odličnim rezultatom popolnoma pod nadzorom, imeli smo še priložnost za povišanje vodstva. Glede na naše izkušnje bi morali tekmo mirno pripeljati do konca, toda z eno nepazljivostjo smo jim dali energijo in izgubili. Rezultat nas kljub temu še ohranja v igri za uvrstitev v finale,« je dejal Milanič, čigar dve menjavi (Aleš Mertelj namesto Blaža Vrhovca v 66. minuti in Damjan Bohar namesto Dareta Vršiča v 80. minuti) se nista obnesli. Maribor je sicer v 48. minuti povedel z zadetkom Vršiča, pozneje je Luka Zahovič zapravil dve lepi priložnosti za povišanje vodstva (eno je imel še v prvem polčasu), zato je goste kaznoval super iznajdljivi napadalec Olimpije Leon Benko, ki je v 81. minuti vratarja Maribora Matka Obradovića matiral s tako imenovanimi škarjicami, v 85. minuti pa je še iz neposredne bližine zatresel mrežo, potem ko je bil Obradović nezanesljiv pri lovljenju žoge. V teh trenutkih je bila videti štajerska obramba kot švicarski sir. »Vse smo imeli v svojih rokah, ko je bil nasprotnik praktično mrtev. Podarili smo mu, da je oživel. Zakaj smo se zaustavili, je nerazumljivo,« ima o čem do druge tekme razmišljati Milanič.

Uspešna šokterapija

Novopečeni trener Olimpije Safet Hadžić se ni prepustil pretiranemu veselju, saj se zaveda zahtevnosti povratnega obračuna, ob tem pa je bila to šele prva zmaga zeleno-belih to pomlad, potem ko so v prvenstvu nanizali pet porazov in en neodločen izid. Ena lastovka pač še ne prinese pomladi. »Zelo smo si želeli te zmage, živeli smo za to tekmo, zato smo bili nagrajeni z dvema zadetkoma. Počasi se moramo dvigniti. Še vedno je prisotna psihološka nestabilnost, a upam, da se bo tudi to kmalu uredilo. Pred povratno tekmo imamo pozitiven rezultat. Poskusili bomo storiti vse, da bi osvojili pokalno lovoriko,« je dejal Hadžić. Za vodstvo Olimpije s predsednikom Milanom Mandarićem na čelu zdaj spet tli veliko upanje, da bi lahko tekmovalno rešili sezono vsaj z zmagoslavjem v pokalnem tekmovanju. Prvi mož zmajev je z velikim olajšanjem spremljal proslavljanje zmage igralcev skupaj z Green Dragonsi, ki so pred tekmo od moštva zahtevali borbeno igro do krvavih kolen. Izkazali so se za odlične motivatorje, njihovi ljubljenci pa so zdaj nekoliko okrepili samozavest po klavrnih predstavah in dveh menjavah trenerjev to pomlad. »Vsaka stvar prinese nekaj. Šokterapija z menjavo trenerja je pomagala, Safet Hadžić se je potrudil, da iz nas izvleče maksimum, jasno pa je tudi, da je derbi specifična tekma. V tem tednu se je veliko dogajalo, tudi navijači so nam predstavili, kako si želijo, da igramo za ta dres. Vse to je pripomoglo k temu, da smo tokrat pustili srce na igrišču,« je pojasnil nekdanji reprezentant Andraž Kirm. Torej se le da, če se hoče. Tega pri zmajih to pomlad še nismo videli, če izvzamemo prvenstveni derbi v Mariboru, ki pa so ga prav tako izgubili. Zdaj je že bolj jasno, da jim delo s prejšnjima strategoma Luko Elsnerjem in Marijanom Pušnikom ni bilo pogodu. Tudi v tem primeru cilj opravičuje vsa sredstva, le da imajo igralci Olimpije do cilja – osvojitve pokala – še zelo dolgo, trnovo pot. Sploh če upoštevamo mnenje kapetana Maribora Marcosa Tavaresa: »Na tekmi pride do trenutkov, ko tekmeci igrajo bolje. Ne vem, zakaj se nam je zgodil takšen padec v igri ob koncu tekme. Po zaostanku smo spet zaigrali bolje, a to je bilo premalo. Toda še vedno smo favoriti za napredovanje, doma nam zadošča že zmaga z 1:0 in gremo naprej.« V sredo, 12. aprila, ob 17.15 v Ljudskem vrtu sledi drugi polčas tega ognjevitega pokalnega dvoboja med Mariborom in Olimpijo. Verjetno bo precej bolj mirno dan prej v Novem mestu, kjer bodo Domžale proti Krki branile prednost z 2:0.

 

Deli s prijatelji