NOGOMET

Vijolična pomlad bo dišala po evropsko

Objavljeno 03. januar 2014 08.10 | Posodobljeno 02. januar 2014 21.44 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora že končali počitnice, v mislih zgodovinski obračun s Sevillo.

Marko Šuler je v letu 2013 izgubil mesto v reprezentanci, pri Mariboru bo spet iskal zaupanje Srečka Katanca. Foto: Leon Vidic/Delo

Kot prvi med slovenskimi nogometnimi prvoligaši se bodo po zimskem odmoru zbrali Mariborčani. Drevi se bodo srečali na večerji, jutri pa že začnejo delo na igrišču. Za zdaj bo trener Ante Šimundža v vijolični slačilnici pozdravil branilca Marka Šulerja, ki je po ne preveč posrečeni avanturi pri Legii iz Varšave izgubil status reprezentanta. Tridesetletni Korošec, ki je sicer za Slovenijo odigral 39 tekem in dosegel tri zadetke, med drugim je bil standardni član izbrane vrste tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010, v Ljudski vrt prihaja izjemno motiviran in odločen, da si po zdravstveni in statusni kalvariji na Poljskem spet odpre vrata v nacionalno moštvo pod Kalvarijo v štajerski prestolnici. Prvi par centralnih štoperjev Maribora, Arghus in Aleksander Rajčević, je v Šulerju dobil odlično konkurenco, zato gre verjeti, da bo obramba v nadaljevanju sezone še precej boljša.

Kot kaže, Šuler ne bo edini, ki je tipal kljuko vijoličnih vrat za prihod oziroma odhod. Športni direktor Zlatko Zahovič si prizadeva še dopolniti zasedbo, saj mu to omogoča tudi dodatni zaslužek z uvrstitvijo v šestnajstino finala evropske lige. Maribor namreč že 20. februarja čaka prva tekma s špansko Sevillo v Ljudskem vrtu, povratna na Iberskem polotoku sledi teden dni pozneje. Marsikaj je sicer odvisno od morebitnega odhoda katerega od zveznih igralcev slovenskega prvaka, vseeno pa ni skrivnost, da Štajerci niso ravnodušni do nekdanjega reprezentanta Dareta Vršiča, ki se je pri dunajski Austrii znašel v slepi ulici. Pri vijoličnih iz avstrijske prestolnice nanj sploh ne računajo več. Verjetno 29-letnemu vezistu ni toliko do lepe plače ob igralskem umiranju na obroke na tribunah kot pa do oživitve njegove kariere in novih uspehov, ki bodo v Mariboru praktično neizogibni. In prav to išče Zahovič za osvežitev moštva: že dokazano kakovost, ki je spet lačna dokazovanja in zmagovanja.

Zelena zima za zdaj omogoča vadbo Mariborčanov doma, po prvotnem načrtu pa 23. januarja sledi selitev v Moravske Toplice, ki je že njihova stalna pripravljalna baza. Med drugim imajo na tem delu ravnice tudi ogrevano nogometno igrišče, tako da tamkajšnje običajne padavine za to letno obdobje ne morejo resneje zmotiti trenažnega procesa. Po prekmurski etapi bo Šimundža 1. februarja svoje varovance odpeljal v turško Antalyo, kjer sledi oblikovanje spomladanske evropske podobe vijoličnega kluba z vrsto pripravljalnih tekem. Po dveh tednih dela v Turčiji se bodo junaki nogometne jeseni vrnili v domače okolje, kjer jih bo že štiri dni pozneje čakal zgodovinski dvoboj s Sevillo v nedvomno razprodanem Ljudskem vrtu. Drugi del slovenskega prvenstva se bo začel 1. marca.

Deli s prijatelji