SLOVENSKA LIGA

Vijolice so tulipanom Luko prodale prepoceni

Objavljeno 08. avgust 2015 11.23 | Posodobljeno 08. avgust 2015 11.24 | Piše: Marko Uršič

Tržna vrednost Heerenveenu prodanega nogometaša Luke Zahoviča je 800.000 evrov.

Tržna nogometna vrednost Luke Zahoviča se viša in viša. Foto: Tadej Regent/Delo

V slovenski nogometni ligi so res kakovostni igralci redki kot kapljica vode v Sahari in zato bi jih bilo treba kot redkost, ki ne sme izumreti, naseliti v Triglavski narodni park. Da ima devetnajstletni Luka Zahovič očetove gene vrhunskega igralca, je seveda jasno. Zdaj, ko je novi član nizozemskega prvoligaša Heerenveena, ta je znan kot odskočna deska za mlade nogometaše, pa ima v pravšnjem ligaškem tekmovanju na tej stopnji razvoja priložnost, da pokaže, kaj trenutno premore in se razvije v pravo žogobrcarsko ime.

Da bo Maribor zaradi poloma v kvalifikacijah za ligo prvakov moral prodati del svojega kadra, je bilo jasno po koncu tekme v kazahstanski Astani. Po nemški spletni strani transfermarkt je po tržni ceni najvrednejši igralec vijoličnih desni branilec Petar Stojanović. Vreden je dva milijona evrov, januarja pa ni bil uspešen njegov prestop v vrste nemškega prvoligaša Hannoverja 96. Posel z devetnajstletnim slovenskim reprezentantom je propadel, ker je mariborsko vodstvo zanj zahtevalo previsoko odškodnino. »Škoda, saj smo bili navdušeni nad Stojanovićevimi nogometnimi in telesnimi zmožnostmi, prepričal nas je,« je takrat navrgel Dirk Dufner, športni direktor Hannoverja 96.

Zaslužili bodo

Če so vijolični pozimi za Petra Stojanovića zahtevali preveč, pa so zdaj Luko Zahoviča, ker je rojen na Portugalskem ima tudi luzitanski potni list, iztržili premalo. Za predčasno končanje pogodbe bodo na Mladinski 29 v obdravskem mestu dobili 700.000 evrov nadomestila, po spletni strani transfermarkt pa je tržna vrednost sina Zlatka Zahoviča 800.000 evrov. Torej so vijolični, ker bi vrednost Luki Zahoviču še rasla, naredili slab posel, dober, čeprav seveda tudi deloma tvegan, pa nizozemski tulipani, ki bodo v primeru dobrih iger nekdanjo vijolico lahko preprodali za denimo precej višjo ceno. Upoštevati je namreč treba tudi mladost Luke Zahoviča.

A neuspeh v kvalifikacijah za ligo prvakov je odnesel velik kup denarja od nagrad Evropske nogometne zveze, vedeti pa je treba, da je Maribor v zadnji sezoni igral v skupinskem delu starocelinskega elitnega klubskega tekmovanja. Športni direktor vijoličnih Zlatko Zahovič je tako na Štajerskem ostal brez sinove družbe in le vprašanje časa je, kdaj bo Ljudski vrt za odškodnino zapustil tudi Petar Stojanović. A takšen je danes nogometni svet. Eni prodajajo, da preživijo, bogati pa kupujejo vse po vrsti.

Verbič izključen, København izpadel

Nogometaši Københavna so v 3. predkrogu evropske lige izpadli iz nadaljnjega tekmovanja. Proti Jabloncu so doma izgubili z 2:3 in izpadli, v 64. minuti pa je bil izključen njihov Benjamin Verbič. Uvodno tekmo pretekli teden je z evrogolom (0:1) odločil prav nekdanji nogometaš Celja. Danski klub je bil na domači tekmi po češkem vodstvu z 0:2 zelo živčen, Verbič je ugovarjal ciprskemu sodniku Leontiosu Tratuju, ta pa ga je na presenečenje vseh na stadionu Parken izključil, čeprav Slovenec pred tem ni prejel rumenega kartona. Verbič je v prodoru malce teatralno padel na približno 18 metrih od vrat, glavni sodnik pa ni zapiskal prekrška. Borussia je v Dortmundu v drugem polčasu do vrha napolnila mrežo avstrijskega kluba WAC (5:0). Nemci so na tekmi v Celovcu zmagali z 1:0, v Dortmundu pa je slovenski nogometaš Tadej Trdina za Avstrijce v igro vstopil v 67. minuti. Borussijin Kevin Kampl je vso tekmo sedel na klopi. Madžarski Debrecen je izpadel proti norveškemu Rosenborgu, Rene Mihelič je igral od 77. minute, Martin Milec pa je odigral vso tekmo pri napredovanju belgijskega Standarda proti Željezničarju.

 

Policisti ustavili Heerenveen

Nizozemska nogometna zveza je objavila, da je kar pet od devetih tekem prvega kroga nizozemskega prvenstva, ki bodo na sporedu ta konec tedna, preloženih zaradi stavke policistov, ki zahtevajo višje plače. Med preloženimi tekmami je tudi tista v Haagu, kjer bi proti domačemu prvoligašu moral igrati branilec naslova PSV Eindhoven. Prav tako konec tedna ne bo prvoligaških nogometnih tekem še v Groningenu, Heerenveenu (novi klub Luke Zahoviča bo proti De Graafschapu igral v torek, moral pa bi že včeraj), Nijmegenu in Zwolleju. Župani teh mest so dejali, da bi bilo igranje tekem brez policijskega varstva preveč tvegano, saj se bojijo izgredov nogometnih huliganov. Zanimivo je, da je ena od zahtev policijskega sindikata v novem predlogu kolektivne pogodbe to, da bi moralo biti varovanje tekem visokega tveganja plačano vsaj dvakratno. Odpovedanih pet tekem prvega kroga naj bi bilo na sporedu prihodnji torek ali sredo, če se bo takrat stavka policistov že končala. Kljub stavki si bodo nizozemski nogometni navdušenci lahko ogledali derbi uvodnega kroga v Alkmaarju med domačo ekipo AZ in Ajaxom, prav tako bodo tekme še v Kerkradeju, Rotterdamu in Tilburgu.

 

Deli s prijatelji