KVALIFIKACIJE ZA SP

VIDEO: Pogba odločil v Amsterdamu, Benteke v zgodovino

Objavljeno 11. oktober 2016 02.13 | Posodobljeno 11. oktober 2016 02.13 | Piše: STA, S. U.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 je bil derbi večera v Amsterdamu, kjer so Francozi ugnali Nizozemce.

Benteke se je v Gibraltarju vpisal v zgodovino.

V današnji osrednji tekmi 3. kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 je Francija v Amsterdamu premagala Nizozemsko z 1 : 0. Edini gol je dosegel Paul Pogba v 30. minuti, pravico pa je delil Slovenec Damir Skomina. V okviru skupine A je Švedska na domačih tleh ugnala Bolgarijo s 3:0, Luksemburg pa je osvojil točko v Belorusiji.

V skupini B so favorizirane izbrane vrste upravičile vlogo favorita. Švica je po skromni predstavi zmagala v Andori z 2 : 1. Za nogometaše iz dežele sira in čokolade sta zadela Fabian Schaer (19.) in Admir Mehmedi (77.), za gostitelje pa Cristian Martinez (90.). Portugalska je v gosteh ugnala Ferske otoke s 6 : 0. Madžarska je vse tri točke osvojila v Latviji po zmagi z 2 : 0, zadela sta Adam Gyurcso (10.) in Adam Szalai (77.). .

V skupini H so belgijski in grški nogometaši še tretjič zmagali. Belgijce je na gostovanju v Gibraltarju že v prvi minuti popeljal Christian Benteke, ki je nato zadel še v 43. in 55. minuti. Poleg njega so se za končno zmago s 6 : 0 med strelce vpisali še Axel Witsel (19.), Dries Mertens (52.) in Eden Hazard (78.). Grki so zmagali v Estoniji z 2 : 0. Nogometaši iz BiH so na domačih tleh premagali Ciper, dvakratni strelec pa je bil Edin Džeko v 70. in 81. minuti.

Belgijec v zgodovino

Belgijski nogometni reprezentant Christian Benteke je dosegel najhitrejši gol v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, hkrati pa tudi najhitrejši v zgodovini svoje reprezentance.

Dosedanji najhitrejši strelec v kvalifikacijah za SP je bil  Davide Gualtieri, nogometaš iz San Marina, ki je leta 1993 Angležem gol zabil po 8,3 sekunde. Najhitrejši zadetek na svetovnih prvenstvih si še vedno lasti Turek Hakan Sukur, na sklepnem turnirju na Japonskem in v Južni Koreji 2002 je južnokorejsko mrežo zatresel po 10,8 sekunde igre.

Evropske kvalifikacije se bodo nadaljevale v torek, ko bodo na sporedu tekme v skupinah C, E in F. Slovenija bo v okviru skupine F gostila Anglijo, na sporedu pa sta še dvoboja Litva Malta in Slovaška Škotska. Pari skupine C so Nemčija Severna Irska, Norveška San Marino in Češka Azerbajdžan, skupine E pa Kazahstan Romunija, Poljska Armenija in Danska Črna gora.

Deli s prijatelji