OKREPITVE

Velikonja pri Olimpiji hoče do reprezentance

Objavljeno 23. junij 2016 09.55 | Posodobljeno 23. junij 2016 09.57 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak iz Ljubljane je predstavil prvi poletni okrepitvi.

Nova zmaja sta branilec Leo Ejup, levo, in Etien Velikonja. Foto: Leon Vidic

Športni in poslovni direktor nogometnega prvaka Olimpije Nenad Protega in Borut Arlič sta imela včeraj prvič priložnost zasijati v polni luči, ob odsotnosti predsednika zmajev Milana Mandarića, ki je bil do včeraj glavni protagonist na vseh novinarskih konferencah. To dokazuje, da je popolnil svojo vodstveno ekipo in da ji popolnoma zaupa. Protega in Arlič sta namreč včeraj predstavila odmevni okrepitvi, 27-letnega napadalca Etiena Velikonjo in 21-letnega branilca Lea Ejupa. Oba sta v zmajevo gnezdo prišla visoko motivirana. Velikonja prihaja po odlični golgeterski sezoni v drugi belgijski ligi, kjer je bil v dresu Liersa prvi strelec tekmovanja (29 tekem, 24 zadetkov). Šempetrčan je imel na mizi precej ponudb, izbral je ljubljansko. Protega je pojasnil: »Z Etienom sva se že pogovarjala pred desetimi leti, to je bila moja prednost v pogovorih. Vesel sem, ker je prišel k nam zaradi ambicioznosti. Za Olimpijo se ni odločil zaradi denarja, saj je imel na mizi ponudbe, ki so bile dvakrat večje od naše. Etien je dejal, da ima v Olimpiji največje možnosti, da se vrne v reprezentanco. S tem smo začeli konstruktiven pogovor, predstavili smo mu njegovo vlogo v ekipi, kaj od njega pričakujemo. Prihaja v Olimpijo, v takšnem klubu še ni bil.« Velikonja je potrdil, da iz Maribora, kjer je igral sezono in pol, ni dobil konkretne ponudbe. »Vzel sem si čas za premislek takoj po koncu prvenstva v Belgiji. Lahko rečem, da sem bil odločen že po prvem sestanku s predsednikom in športnim direktorjem Olimpije. Slišal sem namreč tisto, kar sem želel. Takoj sem vedel, da bom prišel v Ljubljano, bila je še samo stvar enega sestanka. Tu gre za ambiciozen projekt, igrali bomo v kvalifikacijah za ligo prvakov, kar je bila moja ambicija. Že kratkoročno gledano je moja želja tudi to, da se uvrstim v reprezentanco. V belgijski drugi ligi morda nisem bil toliko na očeh selektorja in javnosti, zdaj bom verjetno bolj. Na meni je, da se dobro fizično pripravim in odigram najbolje,« je pojasnil Velikonja, ki zaradi preteklosti v vijoličnem dresu ni imel pomislekov, da bi podpisal pogodbo z Olimpijo: »Ne, zaradi tega nisem imel pomislekov. Sem profesionalec, v Mariboru sem imel izjemno obdobje, vsak dan sem dal vse od sebe. Tudi v novem klubu bom dal vse od sebe za uspeh ekipe in tudi za lasten uspeh. Klubu hočem pomagati, da uresniči vse svoje cilje.«

O usodi Roka Kronavetra

»Rokovega položaja se ne bi smelo reševati zdaj, ampak že januarja. Za sabo ima izvrstno sezono, zato želimo, da ostane v Olimpiji. Vse bomo naredili, da bo tako. Storili smo korak naprej, saj si je zaslužil pogovore, čeprav ima pogodbo s klubom še eno leto in bi lahko prezrli njegove želje. Mislim, da bomo že jutri končali naše pogovore z novo pogodbo,« je napovedal športni direktor Olimpije Nenad Protega

Mladi reprezentant Ejup je že pred časom prerasel nogometno okolje v domačem Novem mestu. Zdaj je še pod vtisom prestopa v velik klub, ki pomeni prelomnico v njegovi karieri. »Občutki so neverjetni, saj je prihod v največji nogometni klub v Sloveniji najmanj stopnička višje v moji karieri. V prejšnji sezoni je Olimpija z osvojitvijo naslova državnega prvaka pokazala, da se kot klub razvija v pravi smeri. V veliko zadovoljstvo mi bo deliti garderobo z nekaterimi izkušenejšimi posamezniki, od katerih se bom lahko veliko naučil. Moji cilji so povezani z vsakodnevnim dokazovanjem, vsekakor pa si želim izboriti mesto v začetni enajsterici, kar bo glede na kakovost igralskega kadra vse prej ko lahka naloga,« je realen novi branilec zmajev.

O Trenčinu

Olimpija se bo v 2. predkorgu lige prvakov pomerila s slovaškim prvakom Trenčinom. »Gre za zelo zelo dobro ekipo. Vse, kar ne bi bil naš pristop, kot da igramo proti Real Madridu, bi za nas pomenilo samomor. Moštvo Trenčina se oblikuje že pet let, korenine igre in organizacije vleče iz Ajaxa, zato nam je lahko vse jasno. So izjemno hitri, eksplozivni in močni nogometaši. Če hočemo verjeti v uspeh, bomo morali biti več kot stoodstotni. Absolutno nas ni strah, to je spoštovanje do nasprotnika. Naredili bomo vse, da bomo dobro pripravljeni. Če bomo takšni, imamo enakovredne možnosti za napredovanje,« meni Protega.

Navijače zdaj zanima, kdo bo še okrepil ambiciozno Olimpijo. Najvidnejši fantje na radarju zanimanja so izkušeni reprezentant Andraž Kirm, ki počiva v Ljubljani, 22-letni bočni branilec Gregor Sikošek iz Krškega, vezist Celja Blaž Vrhovec... »Iščemo takšne igralce, ki nas bodo okrepili in bodo s svojimi finančnimi zahtevami in hkrati značajem spadali v naše moštvo. Čez naše finančne omejitve ne bomo šli. Če bomo v naslednjih letih še boljši, se dviguje tudi finančna lestvica, tako pa bi hitro prišli do stene, od katere bi se odbili. Pri tem bomo vztrajali tudi za ceno, da koga od igralcev izgubimo. Pripeljali bomo takšne fante, ki nam bodo lahko pomagali že takoj, ali pa bodo takšni, kot je Leo, s katerim lahko računamo tudi dolgoročno,« je strategijo nagovarjanja okrepitev predstavil superaktivni športni direktor Nenad Protega.

Deli s prijatelji