1. SNL

Veliko hude krvi ob realnem razpletu

Objavljeno 28. september 2015 14.54 | Posodobljeno 28. september 2015 14.54 | Piše: Rok Tamše

Na derbiju nogometnega prvenstva med Domžalami in Olimpijo je sodnik Mitja Žganec v drugem polčasu povzročil obilo nezadovoljstva v obeh taborih.

Trener Olimpije Marijan Pušnik je Ezekielu Hentyju čestital za igro in potezo tekme. Foto: Leon Vidic/Delo

Še dolgo po zadnjem sodnikovem pisku na derbiju z Domžalami je Olimpijin strateg Marijan Pušnik žolčno razpravljal o sojenju Mitje Žganca in njegovih pomočnikov. Da ne bo pomote, to je folklora na nogometni sceni v 70 odstotkih primerov, povsem drugače pa je koroški strokovnjak deloval pred mikrofoni novinarjev: »Čestitam svojim fantom za borbeno, pošteno in dobro igro. Držali so se taktičnega načrta. Do avtogola in poznejše izključitve Mitrovića smo stvari držali v svojih rokah, praktično ni bilo strela proti našim vratom. Žal so se potem zgodile stvari, ki jih sploh ne bom komentiral. Čestitam fantom, izjav o drugih stvareh se bom vzdržal,« je dejal Pušnik. Vseeno smo poskusili, a je bil neomajen: »Brez komentarja.« Nad razpletom tekme niti ni bil razočaran, saj je Olimpija navsezadnje osvojila točko proti eni najboljših zasedb v ligi, in še to na njenem terenu. In kar je najpomembneje: zeleno-beli so še vedno na vrhu lestvice.

Kapetan zmajev Andraž Šporar, ki je z osmimi goli skupaj z Elekejem na vrhu lestvice strelcev, ni skrival slabe volje: »Danes smo si zaslužili več kot samo točko. Rdeči karton je očitna sodniška napaka. Ne morem verjeti, da to stori človek, ki vidi normalno tako kot jaz. Toda na svetu se dogajajo še hujše stvari, moramo se sprijazniti s točko.« Šporar je tokrat zabil gol z glavo iz neposredne po izjemnem prodoru in podaji Ezekiela Hentyja po levi strani. »Henty je povsod dober, pa če ga daš na levo ali desno stran ali v konico. Je močan in hiter, povsod deluje dobro,« je kapetan še pohvalil kolega.


Tretja zaporedna zmaga Zavrča

Izidi 12. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Celje : Luka Koper 1:1 (650 gledalcev; Enis Đurković 90.; Leo Štulac 33.), Domžale : Olimpija 1:1 (2500 gledalcev; Dejan Kelhar 66.-avtogol; Andraž Šporar 39.; rdeči karton za Nemanjo Mitrovića v 70. minuti pri Olimpiji), Zavrč : Rudar 3:2 (900 gledalcev; Lovro Cvek 68., Aleks Pihler 79., 90.; Ivan Knezović 57., Damjan Trifković 84.; rdeči karton za Trifkovića v 90. minuti pri Rudarju), Gorica : Krka 2:0 (600 gledalcev; Miran Burgič 82., Blessing Eleke 90.; rdeči karton za Miodraga Mitrovića v 65. minuti pri Krki), Krško – Maribor (večerna tekma). Vrstni red strelcev: Andraž Šporar (Olimpija) in Blessing Eleke (Gorica) po 8 golov, Rok Kronaveter (Olimpija) 7, Ezekiel Henty (Olimpija) 5... Pari 13. kroga: Gorica – Celje (v soboto, 3. oktobra ob 16. uri), Maribor – Luka Koper (v soboto ob 17.45), Rudar – Domžale (v soboto ob 18. uri), Krka – Zavrč (v nedeljo, 4. oktobra, ob 16. uri), Olimpija – Krško (v nedeljo ob 17.45).
 

Sodnik Žganec je po odlično opravljenem delu v prvem polčasu v nadaljevanju poskrbel za veliko hude krvi v obeh taborih. V 70. minuti je pokazal rdeči karton branilcu Olimpije Nemanji Mitroviću, ki se je v boju za žogo pred izvajanjem prostega strela malce prerival z Gabrom Dobrovoljcem. Nedvomno bodo v sodniški organizaciji znali teoretično podkovano pojasniti po njihovem mnenju pravilno odločitev Žganca, ostaja pa vtis, da je delivec pravice v tekmi posebnih napetosti izgubil kompas za kriterij zaradi preprostega pomanjkanja občutka za nogometno igro. V 73. minuti so bentili Domžalčani, potem ko jim je Žganec razveljavil zadetek Slobodana Vuka za vodstvo z 2:1. Menil je namreč, da je Žan Majer tik pred strelom Vuka pri padcu v kazenskem prostoru simuliral zadetek, a je res, da je imel Olimpijin branilec Dejan Kelhar roko na njegovem ramenu, potem ko mu je Majer ušel. Torej...

Trener Domžal Luka Elsner se ni ubadal s sojenjem. »Razumeti je treba, da so to tekme, ki jih nihče noče izgubiti. Ker je bila Olimpija nekoliko bolj zadržana, smo se tudi mi zbali igrati, ker smo se zavedali, kako težko je po izgubljeni žogi zapreti prostor njihovim napadalcem. Prvi gol smo prejeli ravno po takšni izgubljeni žogi. Prav ta gol je pokazal, zakaj smo v prvem polčasu igrali nekoliko bojazljivo. V peklenskem ritmu, ko smo v šestih dneh odigrali tri težke tekme, moramo biti s točko proti Olimpiji zadovoljni, čeprav smo imeli občutek, da bi lahko po rdečem kartonu iztržili tudi nekaj več,« je dejal Elsner.

Deli s prijatelji