NOGOMET

Veliki evropski mrk angleških velikanov

Objavljeno 15. marec 2013 09.42 | Posodobljeno 15. marec 2013 09.43 | Piše: R. T.

V četrtfinale nogometne lige prvakov se ni uvrstil noben klub iz najbogatejše lige na svetu.

Resda je aktualni evropski klubski prvak še vedno londonski Chelsea, ki je lani v velikem finalu v Münchnu premagal Bayern, toda tokrat je na istem prizorišču, torej münchenski Allianz Areni, angleški nogomet dobil še eno zaušnico. Bayern je namreč v osmini finala lige prvakov izločil londonski Arsenal, čeprav je bilo zelo tesno. V Londonu so Bavarci presenetili topničarje in zmagali s 3 : 1, v povratnem dvoboju pa je Arsenal sicer prišel do zmage 2 : 0, a mu je do napredovanja zmanjkal še en zadetek. Nemci so napredovali, Angležem je ostal ponos.

Med osmimi najboljšimi klubi na stari celini v letošnji sezoni ni predstavnika tako čislane premier league. To se je nazadnje zgodilo leta 1996. Tokrat so po vrsti odpadli Chelsea, Manchester City, Manchester United in naposled še Arsenal. »To je ogromno razočaranje za angleški nogomet. Dolga dolga leta sploh nismo bili vajeni česa takšnega. To je alarmantna budnica za vse nas. Samo poglejte, kakšni klubi so izpadli, to se že dolgo ni zgodilo. Vse kaže na to, da so nas evropski klubi ujeli in celo prehiteli. To bomo morali v prihodnje še kako upoštevati,« je po porazu v južni Nemčiji zmajeval z glavo trener Arsenala Arsene Wenger. Njegovi fantje so pokazali dobro predstavo v povratnem dvoboju, zato so se s toliko večjo grenkobo spominjali katastrofalne igre na prvi tekmi v Londonu. Kljub temu je Wengerjev kolega na nemški klopi, Jupp Heynckes, poskušal nekoliko omiliti rezultatski spodrsljaj Otočanov: »Tovrstne primerjave o moči klubov ne povejo kaj dosti. V prejšnjih letih se je podobno dogajalo tudi nemškim klubom. Mislim, da je Manchester United izpadel nesrečno, pa tudi Arsenal je dokazal, da ima zelo kakovostno moštvo. Takšni so pač ciklusi v nogometu, že naslednje leto se bodo angleška moštva vrnila.«

Bayern je bil že štirikrat evropski prvak, v zadnjih treh sezonah je dvakrat izgubil v finalu lige prvakov, zdaj pa bi se mu skorajda pošteno zalomilo na vnovičnem pohodu proti evropskemu prestolu. »Ne bi smelo biti tako tesno. O tem smo se pogovarjali pred povratno tekmo. Arsenal ni imel česa izgubiti, mi pa smo bili premalo agresivni. Morda nas bo to le prebudilo, saj vemo, da smo bili blizu izpada,« je priznal Nizozemec Arjen Robben, ki je tudi v tem dvoboju pokazal vse razkošje sebičnosti v napadalnih akcijah.

Bavarci se v tej sezoni spogledujejo s trojčkom lovorik; v bundesligi imajo na prvem mestu prednost 20 točk, v polfinalu pokalnega tekmovanja se bodo pomerili z Wolfsburgom, danes pa bodo dobili tekmeca v četrtfinalu lige prvakov. Možni nasprotniki so Real Madrid, Juventus, PSG, Borussia Dortmund, Barcelona, Galatasaray in Malaga, ki je s skupnim izidom 2 : 1 izločila Porto.

Papež navija za San Lorenzo

Novi papež Frančišek je dolgoletni navijač argentinskega nogometnega kluba San Lorenzo in tudi član kluba z izkaznico z zaporedno številko 88235. Povsem v skladu s slavnim navijačem se najbolj goreči privrženci kluba imenujejo Santos (Svetniki). Ime navijaške skupine je seveda precej starejše od papeža samega, klub je namreč pred več kot 100 leti ustanovil salezijanski menih. Frančišek je leta 2008 kot nadškof in kardinal bral mašo ob 100-letnici kluba. Takrat so mu igralci predali klubski dres s podpisi. San Lorenzu trenutno grozi izpad v drugo ligo, zato je eden izmed navijačev na klubski spletni strani papežu sporočil: »Moli za nas.« 

Deli s prijatelji