V LJUDSKEM VRTU

Velika vrnitev vijoličnih ali usoden pobeg zmajev?

Objavljeno 05. marec 2016 11.33 | Posodobljeno 05. marec 2016 11.33 | Piše: Rok Tamše

Danes ob 20.15 je na sporedu nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo.

Novi napadalec Maribora Milivoje Novaković je lačen igre. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Kaj bo prinesla nenadna menjava trenerja na klopi nogometašev Maribora? To je ključno vprašanje pred velikim derbijem med vijoličnimi in Olimpijo danes ob 20.15 v Ljudskem vrtu. Odstavljeni Krunoslav Jurčić in njegov igralni sistem 4-3-3 sta zgodovina, športni direktor Zlatko Zahovič in stari novi šef Darko Milanič kot eden dihata za previdnejšo različico 4-4-2 ali 4-2-3-1. Toda saj vemo, sistemi ne igrajo. Milanič je moral v treh dneh spraviti k sebi pretresene vijolične bojevnike za želenih 13 prvenstvenih zmag. Ob vrnitvi je dejal, da ima Maribor močna orožja v napadu ter da jih namerava izkoristiti. Toda glede na njegov trenerski DNK se bo pričakovano zatekel k preverjeni formuli, previdni igri s potrpežljivim čakanjem na napake tekmeca. Če pa bo kdo od njegovih adutov eksplodiral, toliko bolje zanj. Navijači ugibajo, ali bo priložnost za igro od prve minute dobil prvi zvezdnik prestopnega roka Milivoje Novaković. Sprašujejo se tudi, ali se obetajo boljši časi za hitrega in prodornega Damjana Boharja, ki je bil doslej nerazumljivo zapostavljen. Oba sta nabrušena za nastop, čeprav Novagol še lovi soigralce v fizični pripravljenosti, saj se je pozno priključil moštvu. »Odkar sem tukaj, še nisem imel prostega dne. Treniral sem tudi, ko je trener preostalim igralcem namenil počitek. Napredek je opazen, soigralci so še v prednosti, ampak na vsakem treningu se trudim, da bi lahko čim prej pomagal ekipi. Trdo treniram kot v celotnem obdobju kariere. Vem, kakšne so moje naloge. Na vsakem treningu si prizadevam dati vse od sebe, trener pa odloča o sestavi ekipe. Seveda mi manjkajo tekme, a bom storil vse za uspeh ekipe. Kot sem dejal že ob prihodu, s svojimi izkušnjami iz kariere želim pomagati do uresničitve ciljev,« pravi Novaković.

Sosedski derbi v Krškem

Pari 24. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije so: Celje – Zavrč (danes ob 15. uri), Luka Koper – Rudar (danes ob 17. uri), Maribor – Olimpija (danes ob 20.15), Krško – Krka (jutri ob 15. uri), Domžale – Gorica (jutri ob 16.55). Lestvica strelcev: Andraž Šporar (Olimpija) 17 golov, Blessing Eleke (Gorica, Olimpija) 12, Jean-Philippe Mendy, Marcos Tavares, Agim Ibraimi (vsi Maribor) in Rok Kronaveter (Olimpija) po 10 ...

Igralci Olimpije mirno prihajajo pod Pohorje, v žepu imajo šest točk prednosti pred Mariborom. Kapetan Darijan Matić, ki je v nedeljo od navijačev prejel priznanje zmajevo srce, brez ovinkarjenja napoveduje: »Naša želja je, da povečamo naskok pred Mariborom, tako se tudi pripravljamo. Po zadnji tekmi se nam je okrepila samozavest in mislim, da bomo pokazali dobro pripravljenost. V Maribor prihaja čez 1000 naših navijačev, to je dodatna obveznost in motivacija. V teh dneh se je treba pripravljati tudi psihološko, se znati brzdati, da ne bi pregoreli v želji. Naš cilj je zadovoljiti vse naše navijače. Vemo, kako.« Pri zeleno-belih ima eno od ključnih vlog tudi Miha Zajc. »V Maribor potujemo samozavestni in odločni, da se domov vrnemo z novimi tremi točkami. Vemo, da nas v Ljudskem vrtu čaka pravi pekel, toda takšne tekme so najboljša možna reklama za slovenski klubski nogomet. Na roko nam gre tudi uvodni spodrsljaj Maribora, a če kdo misli, da nam bo zaradi tega kaj lažje, se grdo moti,« opozarja Zajc. Tekmo bo sodil Matej Jug, za varnost bo skrbelo 300 policistov in 200 varnostnikov. Organizatorji opozarjajo gledalce, naj pravočasno pridejo na stadion, saj bo veljala personifikacija vstopnic.

Deli s prijatelji