PRESTOPI

Velika novoletna želja: 
bogati in prijazni snubci
 iz najmočnejših lig

Objavljeno 29. december 2014 20.04 | Posodobljeno 29. december 2014 20.04 | Piše: Rok Tamše

Številni slovenski nogometni reprezentanti se bodo v prihodnjih dneh preselili v nove klube.

Devetnjastletni branilec Petar Stojanović, levo, je najbolj vroč igralec na tržišču iz slovenske lige. Foto: Tomi Lombar

Kevin Kampl, eden ključnih igralcev slovenske nogometne reprezentance v zadnjem obdobju, se je ekspresno rešil negotovosti glede nadaljevanja klubske kariere. Še pred božičem je prejel življenjsko darilo, ko je potrdil prestop iz vrst avstrijskega prvaka Red Bull Salzburga k nemškemu velikanu Borussii iz Dortmunda. Živahni in žilavi Kampl ter njegov zastopnik iz MR Sportmanagement, ki ima sedež v Monheimu na Renu, si lahko maneta roke, prav tako so zadovoljni na Solnograškem, saj so prejeli med 10 in 12 milijoni evrov odškodnine.

Čeprav se je sprva zdelo, da se zna odhod 24-letnega vezista iz Avstrije dodobra zaplesti, je zdrava poslovna logika odvrnila glavnega pokrovitelja Red Bull, da Kampla prisilno usmeri v prav tako njihov Leipzig, ki se v tej sezoni bori za uvrstitev v elitno bundesligo. S tem bi bilo veliko slabe volje, precej precej manj denarja, Kampl pa bi bil kot žrtev brezobzirne igre korporacije, ki ima povsem svojo računico. No, rdeči bik je še enkrat dokazal, da razume naravo in zakonitosti športa ter značaj športnika. Kampl se bo lahko odslej na eni izmed najbolj mogočnih nogometnih scen uveljavil kot zvezdnik svetovnega formata. Morda v prihodnjih letih ne bomo več poročali o tem, da med stoterico najboljših nogometašev sveta ni nobenega Slovenca. V Nemčiji rojeni Slovenec lahko v prihodnje postavi nov rekord v znesku odškodnine, izplačane za slovenskega nogometaša. Ta je zdaj v lasti vratarja Jana Oblaka, ki je poleti prestopil iz Benfice v Atletico Madrid za neverjetnih 16 milijonov evrov odškodnine. Kljub temu je za zdaj drugi čuvaj mreže rdeče-belih.

Uganka Josip Iličić

Na tej poti smo lani že videli Josipa Iličića, ki se je prelevil v največjega osmoljenca med slovenskimi reprezentanti v letu 2014, če denimo ne upoštevamo poškodb Bojana Jokića in Tima Matavža. Jojo se je novembra odpovedal reprezentanci, potem ko ga je oktobra po ostri kritiki selektor Srečko Katanec črtal s seznama igralcev za tekmi s Švico in Litvo. Kmalu zatem se je 26-letni Iličić sprl še z navijači Fiorentine, s čimer si je naredil medvedjo uslugo. Potem ko je v letu in pol pri Violah le občasno navdušil s svojimi potezami na igrišču, je šlo v zadnjih mesecih samo še navzdol tudi v medsebojnih odnosih v Toskani.

Prav Iličić bo z največjo nestrpnostjo čakal na sporočila svojega agenta Amirja Ružnića, ki mu je doslej na Apeninskem polotoku izdatno pomagal, da si je pridobil odličen status. Spomnimo, Fiorentina je lani poleti Palermu zanj plačala 11 milijonov evrov odškodnine. Zdaj je dejstvo, da za ta plačni razred Iličić prispeva premalo. Po neuradnih informacijah so za nesojenega slovenskega reprezentanta najbolj zainteresirani pri Torinu in Udineseju. Morda se mu bo v novem klubu pridružil tudi sedanji soigralec Jasmin Kurtić, ki sicer ima nekaj več igralne minutaže v Firencah, a tudi on precej pogosto obsedi na klopi za rezervne igralce.

Šelestenje bankovcev

Če se vrnemo k bolj optimističnim zgodbam z zvezi s prestopi slovenskih reprezentantov, potem izstopata tudi Zlatan Ljubijankić (iz Omiye Ardije v Urawa Red Diamonds; japonska prva liga) in Nejc Pečnik (iz Crvene zvezde v Jef United; japonska druga liga). Za oba to pomeni mirno pričakovanje nove sezone, podžgana pa sta še z željo po dokazovanju v novih sredinah. Na trnih glede selitve v nov klub so najverjetnejši rekorder po prestopu iz slovenske lige Petar Stojanović, pa še Željko Flipović, Aleš Mertelj in Damjan Bohar iz Maribora, Erik Janža iz Domžal, ki se bo v Maribor morda preselil že pozimi, zagotovo pa poleti, in Benjamin Verbič iz Celja, ki se prav tako najresneje spogleduje s slovenskimi prvaki. Seveda je vselej možna sprememba tudi pri drugih, ki se zdijo zasidrani v svojih klubih. Dominicu Marohu denimo poleti 2015 poteče pogodba s Kölnom, jeseni pa je tako kot soigralec Mišo Brečko (pogodba do poletja 2016) izgubil standardno mesto v prvi enajsterici. Za skok na bolje so vselej dovzetni tudi igralci iz slabših tujih lig (Grčija, Ciper, Bolgarija). Če na vrata potrka premožnejši snubec, sploh iz razvitejše nogometne države, takoj zaživijo nove nogometne ljubezni, podkrepljene s šelestenjem evrskih bankovcev.

Torres in Podolski z novim upanjem

Še pred začetkom januarskega prestopnega roka sta se okrog zamenjave klubov sporazumela zvezdnika svetovnega formata. Španski napadalec, 31-letni Fernando Torres, ki se je znašel v slepi ulici pri Milanu kot posojeni igralec Chelseaja, se po sedmih letih vrača v matični klub Atletico Madrid. Tam si bo slačilnico delil tudi s slovenskim reprezentantom Janom Oblakom. Devetindvajsetletni nemški napadalec Lukas Podolski pa se ni najbolje znašel pri Arsenalu, zato bo v spomladanskem delu sezone svojo kariero poskušal oživiti pri milanskem Interju. Ružnić z osmerico reprezentantov

Po podatkih ugledne spletne strani Tranfsermarkt le pet slovenskih reprezentantov s širšega seznama (37 imen) nima menedžerskih agencij oziroma agentov, ki bi jih zastopali pri pogajanjih s klubi. V teh primerih običajno najamejo odvetnike, da posel še formalnopravno izpeljejo. V izbrani vrsti je kar osem igralcev, ki jih zastopa Amir Ružnić. Med njih smo uvrstili tudi napadalca Celja Benjamina Verbiča, čeprav zaradi poškodbe prejšnji mesec ni doživel reprezentančnega krsta proti Kolumbiji. Samir Handanović, Valter Birsa (P&P Pastorello and Partners S.A.S.), Jan Oblak (Miha Mlakar), Mišo Brečko (Karl M. Herzog Sportmanagement), Boštjan Cesar (brez zastopnika), Branko Ilić (Jurkicsport, d. o. o., Andjelko & Mato Jurkic), Gregor Balažic (brez zastopnika), Dominic Maroh (GoalSky AG), Miral Samardžić, Damjan Bohar (Soccer11), Siniša Andjelković, Josip Iličić, Jasmin Kurtić, Petar Stojanović, Robert Berić, Martin Milec, Aleš Mertelj, Benjamin Verbič (AR Sport Management), Andraž Struna, Erik Janža (Sašo Župan), Bojan Jokić (Star Management Signings Ltd.), Rajko Rotman (studio-nussi consulting), Željko Filipović (MVA Sports Management), Kevin Kampl (MR Sportmanagement), Dalibor Stevanović (Perfect Element BV), Goran Cvijanović (brez zastopnka), Nejc Pečnik (Pro Transfer), Andraž Kirm (Gerasimos Zapatinas), Dejan Lazarević, Mitja Viler, Rene Krhin, Vid Belec (Marcel Kačinari), Tim Matavž (World Soccer Consult), Roman Bezjak (Sportagentur Klaus Funk & Partner), Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić (brez zastopnika), Džengis Čavušević (Sportfornt GmbH). 

Deli s prijatelji