NOGOMET

Velika Albanija zares velika, zdaj je še na nogometnem EP

Objavljeno 13. oktober 2015 13.29 | Posodobljeno 13. oktober 2015 13.30 | Piše: Marko Uršič

Albanski nogometaši so se prvič v zgodovini uvrstili na euro.

V Tirani so navijači v zamaskiranem slogu proslavili uvrstitev albanskih nogometašev na evropsko prvenstvo. (Foto: Reuters)

Kvalifikacijski boji za evropsko nogometno prvenstvo so, vsaj po skupinah, saj nas čakajo še dodatne kvalifikacije, pri koncu. V nedeljo se je še dopolnil sestav udeležencev eura, in medtem ko v drugih skupinah ni bilo senzacij, Poljska je denimo doma odpravila zaradi poraza na koncu tekme hudo živčne igralce Republike Irske, je po izidih še posebno odmevalo v kvalifikacijski skupini I. Okej, na EP gredo prvi v skupini Portugalci, drugo neposredno mesto pa so si po zmagi s 3:0 nad Armenijo v Jerevanu priigrali albanski žogobrcarji. Prehiteli so celo Dance, ki gredo v dodatne boje, Srbija pa je končala le na četrtem mestu, in to z desetimi točkami manj kot Albanci. No, pri tem razpletu je bila ključna tekma lanskega 14. oktobra v Beogradu, ko je zastava velike Albanije, obešena na dron, tako razjarila Srbe, da v splošnem ravsu, seveda tudi gledalskem vpadu na igrišče, niso mogli dokončati dvoboja; izid do časa incidenta je bil 0:0. No, športni birokrati so tekmo registrirali z izidom 3:0 za Albance, Srbiji pa so odvzeli še tri točke. To je srbskim nogometašem spodrezalo kvalifikacijski zagon, tekma z Albanijo je bila šele njihova druga, Albanci pa so zagon nadaljevali, povsem za uvod bojev za euro 2016 so denimo v gosteh z 1:0 ugnali Portugalsko. Zdaj pa so se izbranci Italijana Giannija De Biasija prvič v zgodovini uvrstili na sklepni turnir evropskega prvenstva. Skupaj z nedeljskimi tekmami so si nastop na euru, poleg gostiteljice Francije, že izborile izbrane vrste Italije, Walesa, Belgije, Anglije, Islandije, Severne Irske, Avstrije, Portugalske, Švice, Španije, Češke, Nemčije, Poljske, Romunije in seveda Albanije.
 

Je Albanija na EP prišla s podkupnino?

Medtem ko v Albaniji slavijo prvo uvrstitev albanske nogometne reprezentance na evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, tamkajšnji portal opozita.com poroča, da so štirje igralci Armenije prejeli dva milijona evrov podkupnine, da so priredili tekmo, na kateri se je Albanija z zmago s 3:0 uvrstila na prvenstvo stare celine. Opozita.com piše, da so neimenovani vratar in trije branilci dobili vsak po pol milijona evrov, njihova naloga pa je bila, da Albanija čim lažje doseže zmago in s tem uvrstitev na EP. Kvote na stavnicah v Londonu, Hongkongu, Singapurju, Berlinu in Parizu na zmago Albanije so med tekmo padle z 2,60 na 2,05. Prvi albanski gol na nedeljski tekmi je dosegel armenski branilec Kamo Hovhanisjan, nato sta bila uspešna še Berat Djimsiti in Armando Sadiku.


Uresničene sanje

Albanski nogometaši so po koncu tekme v Jerevanu od veselja drug drugemu skočili v objem, kapetan Lorik Cana, igral je za Paris Saint-Germain, Marseille, Sunderland, Galatasaray, Lazio, zdaj za Nantes, pa je celo jokal. »Ne najdem besed, da opišem veselje. Ko sem se pred 12, 13 leti pridružil izbrani vrsti, sem imel kaj malo možnosti, da bi nekoč doživel to, kar se je zgodilo zdaj,« so Cani čustva vrela na plan. Zanimivo, na vseh štirih gostovanjih v skupini I Albanci niso dopustili, da bi jim tekmeci zatresli mrežo. V Tirani, predvsem na trgu Skenderbeg, in seveda tudi v kosovski Prištini, so navijači proslavljali na ulicah, trobili z avtomobilskimi trobljami in prižigali petarde. »Sanje, ki so se zdele neuresničjive, so se spremenile v resničnost,« je bil vesel tudi albanski ministrski predsednik Edi Rama.
 

Lewandowski izenačil rekord

Poljski nogometaš Robert Lewandowski je v odlični strelski formi. Le dva tedna potem, ko je v nemškem prvenstvu za Bayern na eni tekmi dosegel kar pet zadetkov, je izenačil še en mejnik. V kvalifikacijah za euro 2016 je zabil 13 zadetkov, kar je izenačenje dosedanjega rekorda Severnega Irca Davida Healyja iz kvalifikacij za EP 2008. Lewandowski je trinajsti zadetek zabil na zadnji in odločilni tekmi Poljske za odhod na euro. Natančen je bil v 42. minuti prvega polčasa za končni izid 2:1 proti Republiki Irski. Po dvanajst zadetkov sta v kvalifikacijah dosegla Nizozemec Klaas-Jan Huntelaar (euro 2012) in Hrvat Davor Šuker (euro 1996). Rekorder po številu zadetkov na evropskem prvenstvu pa je Francoz Michele Platini z devetimi goli leta 1984.

 

Deli s prijatelji