NOGOMET

Večno mesto se trese: kako ustaviti Messija?

Objavljeno 16. september 2015 12.05 | Posodobljeno 16. september 2015 12.06 | Piše: R. T.

Po sinočnjem startu v nogometni ligi prvakov drevi v akciji še Barcelona. Evropski prvak, ki gostuje v Rimu, je favorit številka 1 tudi v novi sezoni.

Lionel Messi bo danes odigral 100. tekmo v ligi prvakov. (Foto: Reuters)

Evropski nogometni kralji iz katalonske prestolnice danes začenjajo pohod k ubranitvi naslova zmagovalcev lige prvakov. V junijskem finalu so v Berlinu premagali torinski Juventus s 3:1, novo sezono lige prvakov pa bodo odprli s prav tako italijanskim pridihom. Na rimskem Olimpicu jih namreč pričakuje Roma, zadnji dve sezoni drugo moštvo na Apeninskem polotoku za Juvetom. V skupini E ob Barçi in Romi igrata še nemški podprvak Bayer Leverkusen s slovenskim reprezentantom Kevinom Kamplom in beloruski šampion Bate Borisov, toda prav vsi poznavalci in površni spremljevalci nogometa so prepričani, da bo Barcelona zlahka prva v skupini, verjetno kar s stoodstotnim izkupičkom točk. Toda vsekakor bodo morali tudi v blaugrani najprej skočiti in šele nato reči hop.

O kakovosti španskega prvaka govorijo tudi besede trenerja Rome, Francoza Rudyja Garcie: »Če Barcelona ni najboljše moštvo na svetu, je vsekakor med najboljšimi. Igrali bomo s ponižnostjo in ambicioznostjo. Želimo si napredovanja v osmino finala, in to je šele prva od šestih tekem. V vsaki bomo poskušali vse, da pridemo do točk. Tako v obrambi kot v napadu bomo morali igrati kot ekipa. Dali bomo svoj maksimum, delali drug za drugega in karseda dolgo držali žogo v svojih nogah, ko bomo napadali.« Tudi če imaš v svojih vrstah takšne ase, kot so Francesco Totti, Daniele De Rossi, Mohamed Salah, Juan Iturbe in Edin Džeko (zadnji trije so poletne okrepitve v napadu), je razmerje moči takoj nekoliko drugače, ko je na drugi strani Barcelona z Lionelom Messijem.



Kampl gosti beloruskega prvaka

Današnji pari 1. kroga lige prvakov (skupine E do H): Bayer Leverkusen – Bate Borisov, Roma – Barcelona; Dinamo Zagreb – Arsenal, Olympiacos – Bayern; Dinamo Kijev – Porto, Chelsea – Maccabi Tel Aviv; Valencia – Zenit St. Petersburg, Gent – Lyon (vse ob 20.45). 

»Lionel Messi? On je eden najboljših igralcev na svetu, najverjetneje najboljši,« je pomodroval 51-letni Garcia, ki sinove volkulje vodi od leta 2013, ne glede na ambicioznost njegovega moštva mu je jasno naslednje: »Za Barcelono je v skupini odprta skupina. Vsi so prepričani, da bo osvojila 18 točk, torej to vključuje šest točk iz naših dvobojev. Toda včasih se v nogometu dogajajo čudeži. Ničesar nimamo izgubiti, storiti moramo vse, da postavimo na glavo napovedi na stavnicah.« Na teh je favorit številka 1 za novo lovoriko prav Barcelona, sledita ji Bayern in Real Madrid. Garcia se v prvi vrsti boji, da bi njegovi varovanci tekmo s prvaki začeli prestrašeno, s pomanjkanjem samozavesti. Svež je še namreč polom proti Bayernu lani oktobra na Olimpicu, ko so Bavarci povsem demolirali Garcievo četo s 7:1. Zato in tudi zato, ker je odsoten glavni plejmejker Miralem Pjanić, je večno mesto te dni ovito v kopreno nogometnega strahu. In potem so tu še novinarji, ki sprašujejo, kako ustaviti Messija. »Nimamo anti-Messi plana, tako kot tudi ne obstaja niti za Suareza ali Iniesto. Kot je dejal de Rossi, se bomo z grožnjo spopadli kolektivno, tako v obrambi kot v napadu,« napoveduje Garcia.

V Rim je s posebnimi občutki pripotoval Barcelonin strateg Luis Enrique, saj je Romo vodil na začetku svoje trenerske kariere v sezoni 2011/12. Ni mu šlo kaj prida, saj so bili takrat rumeno-modri v dobi tranzicije, ko se je današnji mozaik moštva, ki naskakuje naslov italijanskega prvaka, šele začel sestavljati. Danes Enrique živi v povsem drugih dimenzijah, z Barço je v prvi sezoni kot njen trener osvojil pet lovorik. V svoji ekipi ima med drugim magični napadalni trio Messi-Neymar-Luis Suarez, za katerega doslej še nobena obramba ni našla pravšnje zapore. Ko, denimo, Messi samo kihne, najprej vprašajo Enriqueja, kaj je narobe. Zato ga je sedma sila napadla tudi po zadnji prvenstveni tekmi z Atletico Madridom, čeprav jo je Barcelona v gosteh dobila z 2:1. Messi je namreč v igro vstopil šele v 60. minuti in prispeval zmagoviti gol. Petinštiridesetletni Enrique mu je namenil počitek po igranju za reprezentanco Argentine na prijateljskih tekmah in petkovem rojstvu drugega sina Matea. »Govoril sem z Messijem in sporazumela sva se, da je za njim dolgo potovanje, zato ni bilo potrebno nobeno tveganje. Zelo pomemben je za nas, zato ga želimo imeti v najboljšem stanju, moramo poskrbeti zanj,« je še pojasnil Enrique. Messi bo sicer drevi poskušal doseči svoj rekordni 78. zadetek v 100. nastopu v ligi prvakov. Na drugi strani bo 38-legenda Rome Francesco Totti nabrušen kot pred 15 leti, da bi proti španskemu velikanu zabil svoj 300. gol v dresu edinega kluba njegovega življenja.



Olimpija in Luka Koper v četrtfinalu

Slovenski nogometaši imajo na programu tekme 2. kroga pokalnega tekmovanja. Po ptujski Dravi in Celju sta se v četrtfinale uvrstili še Olimpija in Luka Koper, ki sta bila uspešna v gosteh. Olimpija je s 3:1 premagala tretjeligaša Ivančno Gorico, zadetke za zeleno-bele so dosegli Danilo Mariotto, Ezekiel Henty in Dejan Djermanović, za gostitelje je bil natančen Marko Šajn. Koprčani so v Kranju ugnali drugoligaša Zarico s 3:0. Preostale štiri tekme so na sporedu danes ob 16. uri: Ilirija – Domžale, Farmtech Veržej – Zavrč, TKK Tolmin – Maribor in Rudar Velenje – Krka. 

 

Deli s prijatelji