EL CLASICO

Varnost pred zvezdniki

Objavljeno 21. november 2015 11.41 | Posodobljeno 21. november 2015 11.42 | Piše: R. T.

Danes znameniti nogometni el clasico med Realom Madrid in Barcelono.

Trener Rafael Benitez napoveduje napadalno igro Reala Madrid. Foto: AFP

Pa smo ga dočakali! Največji nogometni derbi na svetu namreč. Danes ob 18.15 bo 80.000 gledalcev na kultnem stadionu Santiago Bernabeu v Madridu pospremilo uvodni sodnikov žvižg na tekmi med Realom Madrid in Barcelono. Po enajstih krogih letošnje sezone v la ligi ima vodilna Barça tri točke prednosti pred Realom (27:24), ki si je privoščil hud spodrsljaj s porazom pri Sevilli ravno v prejšnjem krogu. Dvoboj nogometnih velikanov bo spremljalo tudi več kot pol milijarde televizijskih gledalcev po vsem svetu.

Tokrat v ospredju ni zgolj obračun med najboljšima igralcema sveta Cristianom Ronaldom, ki je v majhni krizi glede doseganja zadetkov, in Lionelom Messijem, ki se danes vrača v tekmovalni ritem po dvomesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena. Portugalec in Brazilec sta se znašla v senci skrbi za varnost tega športnega megaspektakla (več o tem v okvirčku). V slačilnici Reala pa imajo še en velik problem. To je psihološko stanje napadalca Karima Benzemaja, ki v zadnjih tednih polnil stolpce črne kronike. Francoski reprezentant je namreč v sodnem postopku zaradi izsiljevanja kolega iz izbrane vrste Mathieuja Valbuene z objavo posnetkov s seksualno vsebino. Poleg tega so Benzemaja pretresli nedavni teroristični napadi v Parizu. » Govorili bomo z njim in dognali, v kakšnem psihofizičnem stanju je. Potem se bomo odločili, kaj je najbolje za nas in zanj,« je sporočil trener Rafael Benitez, ki bo drevi debitiral na znamenitem el clasicu, na voljo pa ima prav vse može; vrnil se je tudi Gareth Bale. Za krajšo strelsko sušo Ronalda ga ne skrbi: »Cristiano je ključni igralec. Ima kapaciteto, da doseže veliko zadetkov. Ima moje absolutno zaupanje, saj vem, da bo zagotovo zabijal gole. Kakor koli bo to storil, mi ni mar. Pomembno je, da se v igri počuti udobno, da napada in zadeva.«

V taboru Kataloncev pa se vse vrti okrog vrnitve Messija. Sicer se bo do zadnjega špekuliralo z odločitvijo zdravnikov, ali je Argentinec, ki bo januarja dobil še peto zlato žogo za najboljšega nogometaša sveta, resnično pripravljen za igro v tako napornem dvoboju. No, njegov kolega iz napada, Urugvajec Luis Suarez, je že dal jasno vedeti: »Na treningih je nabrušen kot še nikoli prej.« Medtem ko je Messi zdravil poškodbo, je vajeti igre v napadu prevzel Brazilec Neymar. Vsi so si enotni, da je postal popolnoma zrel igralec, pravi vodja. Na zadnji tekmi proti Villarealu je zablestel z dvema zadetkoma za končni izid 3:0. Ni kaj, v Madridu se bo spet iskrilo na vse strani. Spektakel je zagotovljen!

Varovanje kot na OI 1992

Tokratni el clasico je že pred današnjo tekmo podrl en rekord. Za varnost bo skrbelo največje število policistov in varnostnikov v zgodovini španskega prvenstva. V Španiji je bilo toliko policistov vpoklicanih le med olimpijskimi igrami leta 1992 v Barceloni. Za varnost na stadionu Santiago Bernabeu in okrog njega bo skrbelo 1000 policistov, 1400 pripadnikov zasebnih varnostnih družb ter še dodatni pripadniki lokalne policije. Za poostreno varnost so se odločili po terorističnih napadih skrajnih samomorilskih islamistov 13. novembra v Parizu.


 

Deli s prijatelji