NOGOMET

Vanoli je že bivši kanarček

Objavljeno 29. avgust 2014 13.41 | Posodobljeno 29. avgust 2014 13.41 | Piše: Rok Tamše

Po šestih krogih DP že prva trenerska zamenjava na prvoligaški sceni. Luka Koper je nanizala štiri zaporedne poraze s preveč obrambno igro.

Napadalec Luke Koper Jaka Štromajer bi znal kmalu v slačilnici pozdraviti novega trenerja. Foto: Aleš Černivec/Delo

Klavrn uvod nogometašev Luke Koper v novo sezono je terjal korenite spremembe. Potem ko so rumeno-modri izpadli v kvalifikacijah za evropsko ligo proti precej izkušenejšemu in bogatejšemu azerbajdžanskemu Nefčiju, je sledil nepričakovani niz porazov v slovenskem prvenstvu. Varovanci italijanskega trenerja Rodolfa Vanolija so nanizali štiri zaporedne ničle v boju za prvenstvene točke, tri celo na domačem stadionu. V gosteh so klonili proti Zavrču na Ptuju, na Bonifiki pa so položili orožje pred Celjem, Domžalami in v sredo še proti Olimpiji v zaostali tekmi 2. kroga Prve lige Telekom Slovenije.

Zmaji iz prestolnice so kanarčke oskubli z izidom 2:1 (strelca za Olimpijo Nik Omladič in Andraž Šporar, za Luko Koper pa Mitja Lotrič). Igra Koprčanov je bila kljub potrebi po zmagi spet orientirana preveč defenzivno, kar je sicer značilnost stratega Vanolija. Tako so Primorci pravzaprav premagali sami sebe, saj so prvi zadetek prejeli že v tretji minuti po neodločnosti pred svojimi vrati, drugega pa v drugem polčasu, ko so z vso silo jurišali na izenačenje rezultata, v obrambi pa pustili preveč prostora Šporarju. Luka Koper je po šestih krogih na skromnem 7. mestu prvenstvene lestvice z vsega šestimi točkami, kar je precej manj od sposobnosti igralcev in pričakovanj pred začetkom sezone. Ob tem je treba upoštevati, da imajo na Obali zelo dobre možnosti za delo, igralci in strokovno vodstvo so dobro in redno plačani.

Nov trener 
domačin ali Hrvat?

Prejšnji teden je položaj športnega direktorja zasedel nekdanji reprezentant Matej Mavrič Rožič, ki si prav tako želi moštvo kar najhitreje vrniti v zmagovite tirnice. Njegova naloga je toliko težja, ker sta klub zapustila ključna igralca Goran Galešić in Miroslav Čovilo, ki nista več našla skupnega jezika s trenerjem Vanolijem. Očitno šef ni bil na isti valovni dolžini še s katerim od igralcev, saj rumeno-modro moštvo na igrišču preprosto ni dalo tistega, česar je realno sposobno. To je pomenilo, da je napočil čas za slovo od sicer profesionalnega in korektnega Vanolija, ki pa je vztrajal na enem in istem sistemu igre ne glede na moč nasprotnika? Težko namreč verjamemo, da lahko sedanja zasedba Luke Koper proti vsakemu (tudi realno slabšemu) nasprotniku razmišlja zgolj o branjenju svoje mreže in hkrati zgolj čaka na napake na drugi polovici. Tu gre v prvi vrsti za filozofijo trenerja, ki pa je lahko povsem drugačna. O tem priča tudi delo dveh najmlajših trenerjev v prvi ligi, Luke Elsnerja (Domžale) in Simona Rožmana (Celje), čigar moštvi sta z manj zvenečimi imeni pravi hit prvenstva.

In kakšna je alternativa za Luko Koper? Domači strokovnjak, ki pozna mentaliteto moštva in klub (Vlado Badžim, Nedžad Okčić, Oliver Bogatinov), ali pa ponovna usmeritev na hrvaški trg, kamor rad pogleduje predsednik kluba Ante Guberac. Je nekdanji igralec in trener splitskega Hajduka Ante Miše zgolj ljubiteljsko analiziral igro kanarčkov?

Deli s prijatelji