POKAL SLOVENIJE

Vanoli bi finale končal z enajstimi igralci

Objavljeno 19. maj 2015 11.00 | Posodobljeno 19. maj 2015 11.00 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: pokal slovenije

Nogometaši Luke Koper in Celja se bodo jutri udarili v finalu pokala Slovenije.

Koprski Domen Črnigoj in celjski Benjamin Verbič sta položila roki na pokal, a odnesel ga bo lahko le eden. Foto: Igor Mali

Klubski nogometaši v Sloveniji sicer ne igrajo za kraljevi pokal, kot je to običaj na Pirenejskem polotoku, a za vsakega je to krona sezone. Jutri ob 20.30 se bosta v finalu pokala Slovenije na koprski Bonifiki udarila Luka Koper in Celje in poskušala še nadgraditi polfinalna uspeha, ko sta izločila favorizirane Domžale in Maribor. Obalno moštvo po letih 2006 in 2007 lovi svojo tretjo pokalno lovoriko, Celjani svojo drugo; edino so si priigrali 2005.

Koprski strateg Rodolfo Vanoli v primorsko igro vnaša prvine italijanske nogometne folklore, seveda tudi razmišlja v takšni smeri. »Pokalni finali niso tekme za igrati, temveč za zmagati. Celje spoštujemo, vemo, kaj vse je letos postorilo v prvenstvu. A verjamem v svoj Koper. Upam pa, da bomo tekmo končali z enajstimi igralci, in ne z devetimi kot na zadnji ligaški v Celju. Zaradi tega sem bil globoko razočaran,« sivolasi Italijan zaradi spornih izključitev še enkrat ni pohvalil dela glavnega sodnika Asmirja Sagrkovića. Finale bo sicer kot glavni sodil Mariborčan Slavko Vinčič. »Smo zelo odločni, nabiti s pozitivno energijo. V prvenstvu smo dali igralni prostor mladim, v finalu pa boste videli povsem drug Koper,« je Vanoli ocenil mlahavo koprsko ligaško sezono, za finale na domači Bonifiki pa seveda logično razmišljal, da bo to moštvu gotovo dalo večji zalet. Varežan tudi še ne ve, ali bo lahko med vratnicama in pod prečnikom postavil načetega vratarja Vasjo Simčiča, boli ga namreč golen.

Junaška dejanja

Mladi trener Celjanov Simon Rožman s savinjskim moštvom dela čudeže. Nogometni knezi so namreč dva kroga pred ligaškim koncem trdno na mestu podprvaka. »Z ligaško zmago proti Olimpiji smo izpolnili prvi cilj. Zato bomo maksimalno razbremenjeni pritiska, ki smo si ga naložili. V naslednji sezoni bomo igrali v evropskem pokalu in menim, da smo si po prikazanem to tudi zaslužili. Pokalni finale je za nas v idealnem času. Smo v polni formi in pričakujem fantastično tekmo. Glede na ozek igralski kader, ki ga imamo, so naši uspehi junaška dejanja,« je Rožman poln samozavesti. Vprašljiv je nastop vratarja Matica Kotnika; na tekmi v Stožicah se je pri posredovanju zaletel v vratnico in jo odnesel s poškodovano ličnico, arkado in pretresom možganov. Pri pregledih niso odkrili notranjih krvavitev, Kotnik se dobro počuti. »Če bo maksimalno pripravljen, bo dobil priložnost za igro,« zanj pravi Rožman, ki ga zaradi težav s stegensko mišico skrbi tudi Blaž Vrhovec.

Devetnajstletni koprski zvezni igralec Domen Črnigoj je v zadnjih dveh letih s svojim klubom osvojil pokalni lovoriki za mladince. »Pokalna zmaga je edina pot, ki nam prinaša evropsko tekmovanje. Sezona se nam ni izšla, kot smo pričakovali. Zadnje tekme smo odigrali z mešanimi postavami, z mlajšimi močmi, da bi se telesno in psihološko pripravili za našo tekmo sezone.«

Celjski ostrostrelec Benjamin Verbič bo zadnje srečanje za moštvo z Arene Petrol odigral prav jutri. Njegov novi danski klub FC København si namreč ne želi, da bi se slovenski reprezentant s tekme proti Katarju v zadnjih dveh krogih morebiti poškodoval. »Finali so za zmagovanje, s takšno miselnostjo tudi odhajamo v Koper. Gostitelji bodo napadli od prve minute, a ne obremenjujemo se s tem, igrali bomo svojo igro. S svojo napadalno miselnostjo bomo poskušali na torto položiti še češnjo,« je sladkosned 21-letni drugi strelec in najboljši asistent Prve lige Telekom Slovenije. 

Deli s prijatelji