LIGA PRVAKOV

Van Persie s hat-trickom junak v gledališču sanj

Objavljeno 21. marec 2014 08.57 | Posodobljeno 21. marec 2014 08.57 | Piše: R. T.

Znani so vsi četrtfinalisti nogometne lige prvakov.

Stadion Old Trafford se je po dolgem času spet izkazal za resnično gledališče sanj, kakršen je njegov vzdevek že dolgo časa. Nogometaši Manchester Uniteda so se v sicer klavrni sezoni za klub šampionskega kova na veličasten način uvrstili v četrtfinale lige prvakov. Proti grškemu Olympiacosu so morali nadoknaditi zaostanek 0:2, v dvoboju visokega ritma, številnih spektakularnih akcij in brezkompromisnega boja na obeh straneh jim je uspelo z odliko. Glavni junak četrtkovega večera je bil nizozemski napadalec Robin van Persie, ki je zabil hat-trick. Golijado je odprl v 25. minuti z bele točke, potem ko je prekršek za kazenski strel nad njim zagrešil Jose Holebas. V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je 30-letni van Persie udaril drugič, po odlični podaji Wayna Rooneyja je pospravil žogo na počitek v mrežo. Tretji zadetek je zabil v 51. minuti iz prostega strela, ko se je vratar grškega prvaka Roberto zmotil v oceni smeri leta žoge. Navijači rdečih vragov so noreli od navdušenja, a hkrati tudi trepetali, da bi varovanci trenerja Davida Moyesa vsaj ohranili ta izid. Le en gol gostov, ki so sicer silovito pritiskali, a jih je v obup spravljal vratar David de Gea, bi namreč sanje Angležev spremenil v moro.

»Danes na igrišču pač ni bilo sprehajalca, vsak igralec se je krčevito boril za vsako ped igrišča. To je bila čudovita predstava mojega moštva, odigrali smo res odličen nogomet. Morda to sezono nismo favoriti v boju za lovoriko lige prvakov. Nobenih težav nimam s tem, da bomo v četrtfinalu avtsajderji. S takšnim moštvom bomo trd oreh za vsakega tekmeca,« je pogumno napovedal Moyes. Van Persieja je v izdihljajih tekme z neprevidnim startom s hrbta z igrišča poslal Ivan Marcano, a menda ne gre za resnejšo poškodbo.


Točno opoldne žreb četrtfinalnih parov

Danes ob 12. uri bo spet napeto na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v švicarskem Nyonu. V četrtfinale lige prvakov so se uvrstili Bayern, Borussia Dortmund, Real Madrid, PSG, Barcelona, Chelsea, Manchester United in Atletico Madrid. Žreb je odprt, torej se lahko srečata tudi kluba iz iste države. Prve četrtfinalne tekme bodo 1. in 2. aprila, povratne pa 8. in 9. aprila. 

Tretji veliki junak Unitedove zmage je bil 40-letni veteran Ryan Giggs, ki od konca januarja ni dobil prostora v udarni enajsterici. Moyes je namreč vztrajno iskal in dajal priložnost igralcem za prihodnost, v prvi vrsti 19-letnemu Adnanu Januzaju. Pred obračunom z Grki je uvidel, da potrebuje Giggsove izkušnje, hladnokrvnost, odločnost in natančnost. Zimzeleni Valižan, ki ima že 140 nastopov v ligi prvakov (rekorder je Španec Raul s 142), se mu je oddolžil z izvrstno partijo, tudi podajama pri dveh zadetkih. »Glede na izid bi kdo pomislil, da smo spremljali enosmerni promet, a ni bilo tako. Mi nismo izkoristili svojih številnih priložnosti za zadetek. Dejstvo, da je bil vratar eden najboljših Unitedovih igralcev, pove dovolj. Pogled na razočarane igralce v slačilnici je bil zelo boleč,« je dejal trener Olympiacosa Michel.

Brez podobnih pretresov je v četrtfinale v četrtek zvečer napredovala še Borussia iz Dortmunda, čeprav je na domačem stadionu proti Zenitu izgubila z 1:2. Ker je evropski podprvak prvi dvoboj v Rusiji dobil s 4:2, si je lahko privoščil nekoliko bolj zadržan pristop. Za moštvo iz Sankt Petersburga sta zadela Hulk in Rondon, poraz gostiteljev je omilil kapetan Sebastian Kehl

Deli s prijatelji