REPREZENTANCA

V Stožicah se obeta 
igra mačke z mišjo

Objavljeno 26. marec 2015 08.37 | Posodobljeno 26. marec 2015 08.38 | Piše: Rok Tamše

Selektor Srečko Katanec snuje zasedbo in taktiko za obračun s San Marinom za euro 2016.

Fiorentininemu Josipu Iličiću bi sosedi iz San Marina lahko dobro deli za dvig reprezentančnega apetita. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Kako napasti in streti obrambno usmerjeno reprezentanco San Marina, ki bo jutri zvečer (20.45) v Stožicah avtsajder v dvoboju s slovensko izbrano vrsto? To je glavno vprašanje za selektorja Srečka Katanca in njegove sodelavce v strokovnem vodstvu pred nadaljevanjem kvalifikacij za euro 2016. Gostje (181. mesto na lestvici Fife, Slovenija je na 48.), ki jih vodi domači strokovnjak Pierangelo Manzaroli, so že včeraj prispeli v Ljubljano. Tudi s tem kljub vsej svoji tekmovalni skromnosti kažejo določeno ambicioznost. Spomnimo, San Marino je v svoji zgodovini v kvalifikacijah za SP oziroma EP osvojil le tri točke. Posebno zanimivo je, da je novembra na svojem igrišču odščipnil točko Estoniji (0:0). Če ne drugega, to poziva k dodatni previdnosti slovenskih asov. Sicer je Slovenija s San Marinom doslej igrala dvakrat – v kvalifikacijah za SP 2010 – in zabeležila gladki zmagi s skupnim izidom 8:0 (doma 5:0, v gosteh 3:0).

Ker razlika v kakovosti ni sporna, bo Katanec od svojih varovancev tudi tokrat zahteval visoko zbranost, disciplino, odločnost, kompaktnost in ustvarjalnost v igri. Zadnje leti predvsem na napadalni del moštva, ki bo moral proti bunkerju San Marina hočeš nočeš pokazati domiselnost in spretnost tudi v igri ena na ena. Novinarji in navijači radi ugibamo o postavitvi začetne enajsterice; ali bo ta 4-2-3-1, 4-1-4-1, 3-5-2 ali morda kaj četrtega. Že pred časom je Katanec dobil potrditev, da Slovenija ne deluje dobro z dvema klasičnima napadalcema, hkrati pa jutrišnji tekmec ponuja možnost napadalnejše različice. Ob tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da bi lahko ta tekma na neki način služila tudi kot dodatno uigravanje sistema 4-2-3-1 za junijski spopad z Anglijo. A, kot že rečeno, omejenost tekmeca kliče po napadalnejšem pristopu.1


Anglija in Švica doma, Skomina v Sofiji

V kvalifikacijski skupini E sta v 5. krogu kvalifikacij za euro 2016 ob slovenski tekmi na sporedu še dvoboja Anglija - Litva na londonskem Wembleyju in Švica - Estonija v Luzernu. Trenutni vrstni red: Anglija 12 točk, Slovenija, Švica in Litva po 6, Estonija 4, San Marino 1. V tem reprezentančnem terminu bodo dejavni tudi slovenski sodniki z Damirjem Skomino na čelu, ki bodo varuhi nogometnih pravil na tekmi Bolgarija - Italija v Sofiji (skupina H). 
 

Dobitna kombinacija

Samir Handanović v vratih, Mišo Brečko, Branko Ilić, Boštjan Cesar in Andraž Struna v zadnji vrsti, Jasmin Kurtić v vlogi obrambnega zveznega igralca, kvartet Valter Birsa, Josip Iličić, Kevin Kampl, Andraž Kirm na sredini, s tem da bi bil Iličić takoj za Milivojem Novakovićem, ki bo ordiniral v konici napada. To se zdi dobitna kombinacija slovenske reprezentance proti moštvu, kjer je glavni igralec 38-letni napadalec in kapetan Andy Selva, ki je doslej zabil osem golov. Brečko je sicer zaradi bolečine v stopalu izpustil en trening, a menda ne gre za nič hujšega. Trboveljčan je že dolgo tega izgubil mesto v udarni zasedbi bundesligaša Kölna, na srečo pa ima Katanec na položaju desnega bočnega branilca kar dve izvrstno pripravljeni alternativi – Martina Mileca in Petra Stojanovića. Iličić se je odločil, da pred tekmo ni na voljo za medije. Pa naj govori na igrišču! »Pričakujem, da bo Jojo v reprezentanci naposled eksplodiral,« je dejal Srečko Nacionale, ko ga je znova uvrstil na svoj seznam. Lepše priložnosti, kot je tekma s San Marinom, ki jo bo sodil Avstrijec Oliver Drachta, si težko predstavljamo. Če bodo Slovenci v tekmo z amaterji stopili spoštljivo in neusmiljeno hkrati, potem znajo gostje v Stožicah – Katančeva vrsta je tam vadila že včeraj zvečer, drevi bo še enkrat – doživeti rezultatski masaker.

Deli s prijatelji