NOGOMET

V Skopje po igro in boljše ozračje

Objavljeno 13. november 2012 08.43 | Posodobljeno 13. november 2012 08.43 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca si prizadeva priti na pota stare slave.

Kapetan slovenske reprezentance Samir Handanović hoče spet zmagovati (foto: Marko Pigac).

LJUBLJANA, SKOPJE – Vodna ujma je pošteno prizadela nekatera območja Slovenije, nad nogometno reprezentanco pa so ta čas zgrnjeni zelo temni oblaki. Ob novem zboru naših najboljših nogometašev na Brdu pri Kranju ni veliko smeha. Po slabih izidih in neprepoznavni igri v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji je pred selektorjem Slavišo Stojanovićem in njegovimi izbranci težka naloga, da na jutrišnji prijateljski tekmi v Skopju proti Makedoniji popravijo vsaj ozračje v slačilnici. »Cilj je, da čim bolje odigramo tekmo v Skopju in preizkusimo različne variante za naslednjo kvalifikacijsko tekmo proti Islandiji spomladi in ponuditi priložnost igralcem, ki so doslej igrali malo ali pa nič. V poštev prideta le maksimalno garanje in podrejanje kolektivu. Vsaka zmaga je dobrodošla, ključnega pomena pa je, da dobimo odgovor na vprašanji, kdo lahko sledi temu ritmu, kakšne so alternative sistemske postavitve, in da zgradimo pozitivno ozračje, ki je zdaj načeto zaradi slabih rezultatov,« je jasen selektor Stojanović.

Handanović misli resno

Da je res tako, priča nedavna izjava kapetana in prvega zvezdnika izbrane vrste Samirja Handanovića, ki je v luči prevzemanja odgovornosti napovedal slovo od reprezentance, če ne bo rezultatov v tem kvalifikacijskem ciklusu. Včeraj je bil na vprašanje, ali je o tem govoril tudi s selektorjem, kratek in jedrnat: »Ne bi več govoril o tem. Bil sem dovolj jasen. O tem se nisem pogovarjal z nikomer. Sprejemam odločitve, ki se tičejo mene osebno. O tem se nimam s kom pogovarjati.« Vrag je torej vzel šalo, 28-letni vratar milanskega Interja pa je vendarle z mislimi povsem pri skopski preizkušnji: »Pomembno je, da preizkusimo vse igralce, ki so tokrat na voljo. Prijateljska tekma služi temu, da se fantje med sabo začutimo v igri in da potem vidimo, na koga se lahko računa in na koga ne. Seveda pa je pomemben tudi rezultat.«

Manjkal bo tudi Pandev

Makedonci bodo prav tako pogrešali nekaj članov prve enajsterice, manjkal bo tudi prvi as, napadalec Napolija Goran Pandev. »Zame je škoda, da ne bo Pandeva. Makedonskih igralcev ne poznam podrobneje, verjetno pa niti oni ne nas,« je dejal Handanović, selektor pa je dodal: »Makedonija ima mlado moštvo. Tudi oni na tem zboru nimajo vseh najboljših igralcev. V tem trenutku je to navdahnjena reprezentanca, ki je dobila zalet po zadnji zmagi proti Srbiji in ji ne manjka motivov za zmago.«

V slovenskem taboru, kjer bosta manjkala standardna branilca Boštjan Cesar (poškodba) in Mišo Brečko (potrebuje ga nemški drugoligaš Köln), se v glavnem ubadajo sami s seboj. »V prvi vrsti moramo pokazati kakovost, ki je bila prisotna ob vseh uspehih reprezentance. To pa predstavljajo nepopustljivost, organiziranost, doslednost, agresija in disciplina. Na tem mora temeljiti naše delo. Sami smo krivi, da je reprezentanca izgubila precej simpatij javnosti. Z rezultati in igro smo jih pripeljali do tega, da so postali apatični v odnosu do reprezentance. Po drugi strani so bila morda pričakovanja javnosti previsoka in zato je razočaranje še toliko večje. Toda mi smo na potezi, da povrnemo vero v to moštvo,« je še povedal Stojanović.

Kako je pri Makedoncih

Selektor Čedomir Janevski (leta 1993 je igral na prvi mednarodni tekmi Makedonije, ki je v Kranju s 4 : 1 premagala Slovenijo) poskuša vzpostaviti red v moštvu, saj je pred kvalifikacijsko tekmo za SP proti Srbiji zaradi nediscipline domov poslal Gorana Popova (WBA) in Stevico Ristića (Suvon, J. Koreja). Ob njiju in Goranu Pandevu (Napoli) bodo manjkali še Nikolče Noveski (Mainz), Nikola Gligorov (Alki, Ciper), Ivan Tričkovski (Club Brugge) in Bojan Markovski (Apolon, Ciper). Novinci so Dejan Blaževski (Turnovo, Makedonija), Mite Cikarski (Vardar), Adis Jahović (Zürich) in Kire Ristevski (Bilis Bals, Albanija).

Deli s prijatelji