SERIE A

V nogometnem raju igra le devet Slovencev

Objavljeno 24. december 2013 17.23 | Posodobljeno 26. december 2013 16.44 | Piše: Rok Tamše

V serie A je sedem Slovencev, največji as je Samir Handanović, eden ključnih mož milanskega Interja.

Samir Handanović.

Slovenski nogometni prvoligaši bodo z izjemo Maribora, ki bo februarja igral v šestnajstini finala evropske lige s Sevillo, tekmovalno sezono nadaljevali šele 1. marca v domačem prvenstvu. Povsem drugače je z najmočnejšimi petimi ligami na svetu, kjer spremljamo nastope devetih slovenskih nogometašev. Pri njih je odmor krajši, v angleški premier league bodo igrali še ta četrtek in tudi prvi dan v novem letu.

Najštevilnejša kolonija slovenskih asov je na Apeninskem polotoku. V italijanskem prvenstvu je leto izvrstno končal reprezentančni vratar Samir Handanović v dresu Interja, saj se je v mestnem derbiju veselil zmage prot Milanu z 1:0. Sarma je bil z odličnimi obrambami eden izmed junakov v moštvu modro-črnih in je edini Slovenec, ki je eden ključnih mož v nogometnem velikanu v eni izmed najmočnejših lig. Inter je trenutno na petem mestu serie A. Veseli tudi, da je Josip Iličić po težavah s številnimi poškodbami in prilagajanju na življenje pri Fiorentini, ki je na lestvici mesto pred Interjem, začel igrati v začetni enajsterici. Nastope Valterja Birse je pri Milanu, ki iz kroga v krog doživlja nova razočaranja in zaseda šele 13. mesto, ustavila poškodba stegenske mišice. Primorec bo nared za igro šele po novem letu. Birsa je v rdeče-črnem dresu jeseni doživel igralski preporod, čeprav je klub porazen na domači sceni. Milaniste pokonci drži le pričakovanje dvoboja v osmini finala lige prvakov, kjer bo njihov tekmec Atletico Madrid.

Boj za obstanek

Vse druge slovenske fante v serie A čaka hud boj za obstanek med elito. V Chievu iz Verone (16. mesto v 20-članski ligi) je reprezentančni kapetan Boštjan Cesar standardni član udarne zasedbe, a zadnje tekme ni odigral zaradi kazni. Njegov soigralec Dejan Lazarević je v porazu s Torinom v gosteh (4:1) sodeloval na zelenici zadnjih 20 minut, ves čas pa pri rumeno-modrih dobiva minutažo po koščkih. Vezist Bologne (17. mesto). Rene Krhin že kaže nekaj boljše igre kot pred kratkim, odigral je vso tekmo proti Genoi in se veselil zmage z 1:0. Jasmin Kurtić, vezist Sassuola (18. mesto), je v zadnji letošnji tekmi doživel prav takšen poraz proti Fiorentini, Belokranjec pa je odigral drugi polčas. Italijanski prvoligaši bodo prvenstvo nadaljevali 5. januarja.

V španski primeri division ima Slovenija le enega predstavnika, reprezentančnega branilca Bojana Jokića, ki je zadnjo tekmo svojega Villareala proti Sevilli (domači poraz z 1:2) spremljal s klopi za rezervne igralce. Rumena podmornica je ta čas na visokem 6. mestu, na Iberskem polotoku bodo prvenstvo nadaljevali 4. januarja. Tudi v angleški premier league Slovenijo zastopa le en as, bivši kapetan reprezentance Robert Koren, ki igra za Hull City. Novinec v elitni ligi na Otoku se dobro drži, tik pred novim letom je v sredini razpredelnice, na 12. mestu med 20 klubi. Koren je bil mesec dni zunaj pogona zaradi zlomljene kosti v stopalu in zaradi tega izgubil stalno mesto v udarni zasedbi. Po tekmah na novega leta dan si bodo tudi angleški klubi privoščili desetdnevni odmor (do 11. januarja), ki ga običajno izkoristijo za t. i. team building v toplih krajih. V nemški bundesligi in francoski ligue 1, kjer ni slovenskih igralcev, so prav tako že na počitnicah. Nemci bodo boje za prvenstvene točke nadaljevali šele 24. januarja, Francozi pa bodo spet na igriščih že 10. januarja. Takrat bo večina slovenskih prvoligašev šele začela priprave na spomladanski del sezone.

Deli s prijatelji