LIGA PRVAKOV

V Münchnu in Madridu tekmi na življenje in smrt

Objavljeno 09. april 2014 09.22 | Posodobljeno 09. april 2014 09.22 | Piše: R. T.

V četrtfinalu lige prvakov Bayern : Manchester United in Atletico Madrid : Barcelona.

Ali lahko danes zvečer klecneta najprepričljivejša velikana svetovnega nogometa v zadnjem obdobju, evropski prvak Bayern in Barcelona, ki je v zadnjem desetletju uveljavila svojevrsten slog igre, razvit do popolnosti? Za odgovor bodo poskrbeli v taborih Manchester Uniteda, ki bo v Münchnu poskušal rešiti svojo klavrno sezono na angleški sceni, in Barcelone, ki bo v gosteh pri Atleticu Madridu poskušala dokazati, da je še vedno nogometni vladar na Iberskem polotoku. Tako United kot Barça sta doma iztržila identičen remi (1:1), na vročih gostovanjih pa bosta drevi od 20.45 hočeš nočeš morala napasti.

Ko je minuli vikend Bayern v bundesligi končal kar 53 tekem dolgo obdobje neporaženosti in si s tako rekoč rezervnim moštvom privoščil poraz proti Augsburgu, je trener perfekcionist Pep Guardiola mrtvo hladno komentiral: »To ni pomembno. Naš finale je v sredo. To je vprašanje življenja in smrti.« Bolje ne bi mogel opisati pomembnosti drevišnjega dvoboja z Manchester Unitedom, čeprav si je nakopal dodatno jezo mnogih v Nemčiji, saj je Augsburgu tako rekoč podaril tri točke v boju za mesto, ki vodi v evropsko tekmovanje. Toda FC Hollywood, kakor radi rečejo bavarskemu klubu zaradi številnih afer, ki so ga in ga še pretresajo (zadnja, verjetno največja v zgodovini kluba, je davčna utaja predsednika Ulija Hoenessa), se na to ne ozirajo preveč.

Angleški sindrom Bayerna

Toda tokrat bo proti Manchester Unitedu izjemno težko, saj Guardiola nima na voljo kaznovanih Bastiana Schweinsteigerja in Javija Martineza ter poškodovanih Thiaga Alcantre in Xherdana Shaqirija. Bayern torej tanko piska v zvezni vrsti, posebno v obrambi. Če dodamo, da Bavarci v zadnjih štirih obračunih z angleškimi moštvi na svojem stadionu niso zmagali (po vrsti proti Chelseaju, Arsenalu, Manchester Cityju in letos spet proti Arsenalu), je razlogov za zaskrbljenost v deželi piva več kot dovolj. Pa še to: od marca 2011 se ni zgodilo, da bi Bayern nanizal tri tekme brez zmage. »Igrati moramo na zmago. Če bomo ciljali na remi brez golov, bomo izgubili. Od začetka moramo biti agresivni, morali bomo napasti in poskusiti doseči zadetek,« meni branilec Dante.

Če z igrišča preidemo še k drugim orožjem, s katerimi so udarili Angleži, potem münchenski obračun dobiva novo razsežnost. Bayernov vezist Toni Kroos bo namreč zamenjal Schweinstegierja in prav on je tarča rdečih vragov v poletnem prestopnem roku. Na Old Traffordu so baje pripravljeni Nemcem plačati zajetno odškodnino (blizu 50 milijonov evrov), saj bi okrog 24-letnega vezista ustvarjali moštvo za prihodnost. Tudi Kroos je prijateljem menda že dal vedeti, da je raje osrednja figura v Unitedu kot pa še naprej zamenjava Schweiniju v Bayernu.

Vsekakor nameravajo Angleži drago prodati svojo kožo, čeprav trener David Moyes ne more računati na poškodovanega Robina van Persieja, Wayne Rooney pa pridno golta protibolečinske tablete, da bi lahko igral kljub poškodovanemu prstu. Vseeno se v Unitedu zavedajo, da lahko nocoj vsaj deloma rešijo neuspešno sezono v premier league. Pomagajo si celo z dosežkom Chelseaja iz leta 2012, ko je osvojil ligo prvakov, v domači ligi pa je bil komaj šesti. »Smešno, toda sezona me spominja na takratni Chelsea, ki je v domači ligi tudi igral slabo. Ne pravim, da bomo storili enako, toda včasih moraš biti pozitiven, kajne? Seveda je neobičajno za nas, da bi sezono rešili z eno samo tekmo. V vsakem primeru moramo igrati tako, da bodo navijači ponosni na nas,« moštvo opogumlja branilec Patrice Evra.

Srhljivka na Vicente Calderonu

Nič manj zanimivo ne bo v španski prestolnici, kjer se bosta za uvrstitev v polfinale LP še drugič udarila Atletico Madrid in Barcelona. Tudi v drugo vsi pričakujejo povsem izenačeno tekmo, zasedbi pa bosta nekoliko spremenjeni. Madridčani bodo igrali brez glavnega golgeterja Diega Coste, ki si je na prvi tekmi poškodoval stegensko mišico. Ker pri Atleticu nameravajo zadržati prvo mesto v španskem prvenstvu (točka prednosti pred Barcelono), ne nameravajo tvegati s poslabšanjem zdravstvenega stanja pri Brazilcu s španskim potnim listom. Nekaj težav s poškodbo ima tudi Arda Turan, a bo verjetno stisnil zobe.

Na drugi strani Katalonci ne morejo računati na branilca Gerarda Piqueja, ki je prav tako predčasno zapustil igrišče na prvi tekmi zaradi poškodbe kolka, že od prej pa je na seznamu poškodovanih vratar Victor Valdes.

Blaugrano je pretresla tudi kazen Fife o prepovedi nakupov in prodaje igralcev v dveh naslednjih prestopnih rokih. Tudi zato želijo igralci letos v LP do konca, saj trenutno ne vejo, kako konkurenčna bo Barcelona v prihodnjih sezonah. Osredotočenost na rdeče-bele je torej na vrhuncu. »Atletico nam je dobro zaprl prostor na prvi tekmi. Tako ni bilo lahko priti do priložnosti za zadetek. Naša igra mora biti bolj tekoča in hitrejša. Vse je odvisno od nas. Ustreza nam, da moramo igrati na zmago, saj smo napadalna ekipa, toda nasproti nam stoji moštvo z drugačno igralno filozofijo,« je o receptu za novo zmagoslavje razpredal Xavi. Zna biti, da bomo spremljali celo podaljšek in kazenske strele, saj sta Atletico in Barça na vseh štirih medsebojnih tekmah v tej sezoni remizirala. 

Deli s prijatelji