ŠPANCI

V modi je španska drama Atletico, Barça & Real

Objavljeno 06. maj 2014 15.53 | Posodobljeno 06. maj 2014 15.54 | Piše: Marko Uršič

Ž Vodilna trojica španskega nogometnega prvenstva ga je minuli vikend hudo polomila.

Resda Španci obožujejo bikoborbe, a ko gre za manj krvavo športno panogo, potem ni dvoma, da klečijo pred bogom nogometom. Če je madridski Atletico tri kroge pred koncem v boju za prvi naslov državnega prvaka po letu 1996 imel še vse v svojih rokah, pa je po porazu proti Levanteju v Valencii zdaj na vrhu izjemno zapleteno. Atletico 88 točk, Barcelona 85, Real (s tekmo manj) 83; obeta se torej popolna drama v zadnjih dveh krogih.

A zdaj se vsi lahko le tolčejo po glavi. Ne da so ga polomili priljubljeni žimničarji iz Madrida, Barcelona je doma le remizirala s Getafejem (2:2), gostje so izenačili v drugi minuti sodnikovega podaljška, Cristiano Ronaldo pa je prav tako v 92. minuti na domačem stadionu Santiago Bernabeu Realu rešil točko v dvoboju z Valencio. Atletico bo do konca la lige doma gostil Malago, za razburljiv finiš pa bo šel še k Barceloni v kotel Camp Noua. Barcelona gostuje v Elcheju, nato, kot rečeno, doma pričakuje četo Diega Simeoneja. Real bo v sredo v preloženi tekmi gostoval v Valladolidu, nato gostuje v Vigu pri Celti, v zadnjem krogu pa v srcu Kastilje pričakuje katalonski Espanyol. »Še vedno smo v privilegiranem položaju, usodo imamo v svojih rokah. Če dobimo preostali tekmi, bomo prvaki,« je o španskem trenutku nogometne resnice navrgel kapetan Atletica Gabi. Ta pa je s sogralci tudi v boju za lovoriko v ligi prvakov, kjer se bodo rdeče-beli 24. maja v Lizboni pomerili z mestnim tekmecem Realom.

Močna čustva

»Vseskozi sem trdil, da bo prvenstvo odločeno v zadnjem krogu. Ta konec tedna je bil težak za vodilna moštva, liga je odprta bolj kot kadar koli,« je pomodroval Italijan Carlo Ancelotti, trener belega baleta. Ta se bo v boju za naslov najbolj zanašal na Portugalca Ronalda, ki je že četrto zaporedno sezono v vseh tekmovanjih zabil po petdeset zadetkov, letos samo v la ligi 31. A če bo Atletico v paru tekem denimo osvojil štiri točke, bo v primeru istega števila točk prvak pred Realom, ker ima boljši izkupiček v medsebojnih obračunih. Če pa baletniki trikrat zmagajo, katalonski velikan pa v finišu užene drugi madridski klub, bo naslov prvaka Realov.

»Prvenstvo je zdaj mnogo bolj zanimivo. Poraz v Valencii je najbolje, kar bi se nam lahko zgodilo, saj bomo zdaj ostali povsem osredotočeni ne le na domačo, temveč tudi ligo prvakov. Čakajo nas trije tedni močnih čustev in velike napetosti. To je idealna priložnost za moje igralce,« je filozofiral Argentinec Simeone. Evropski finale bo sicer teden dni po zadnjem krogu španskega ligaškega tekmovanja. Atleticovi navijači so po zadnji tekmi rasistično zmerjali senegalskega igralca Levanteja Papeja Diopa, ta je odgovoril s plesom, madridski pristaši pa so se v odgovor opičje pačili.

»Zapravili smo veliko priložnost, a iztržili vsaj remi. A to se dogaja v nogometu, moramo dvigniti glave in se boriti naprej. Moramo opraviti svoje delo in potem počakati, kaj bo. Ne bomo se zanašali na druge,« je po domačem neodločenem izidu z Valencio pripomnil Realov branilec Marcelo. V preteklih letih so se mnogi pritoževali, da je špansko prvenstvo preveč predvidljivo, letos ne bo tako. Valencia je bila prvak leta 2004, nato pa sta kraljevala le Barça in Real, Barcelona je tudi šampion iz zadnje sezone. 

Deli s prijatelji