EVFORIJA

V modi je multikulti Hopp, Schwiiz

Objavljeno 16. oktober 2013 12.31 | Posodobljeno 16. oktober 2013 12.33 | Piše: Rok Tamše

V smučarsko zapriseženi deželi letos evforija zaradi nogometa in hokeja.

Švicarji že dolgo uživajo blagostanje domovine, alpska dežela v srčiki Evrope je tradicionalna obljubljena dežela za številne gastarbajterje z vsega sveta. V državi, ki je simbol politične nevtralnosti in multikulturalnosti, se ponašajo z visokim standardom in kakovostjo življenja, finančno stabilnostjo, tu vlada ekonomski eldorado, ki mu do živega ne more niti globalna kriza. »Saj se tudi tu pozna, da je v svetu kriza. Morda zdaj že iz previdnosti in splošne krizne psihoze ne trošimo kot prej, a še vedno imamo visoko kakovost življenja in socialni mir. Ne smemo se pritoževati,« nam je priznala v Srbiji rojena natakarica Gordana, ki dela v eni izmed številnih picerij z italijanskim pridihom v Bernu.


Slovenci v Švici

V Švici si nogometni kruh služi 25-letni slovenski nogometaš Džengis Čavušević, napadalec prvoligaša St. Gallena, ki je pod vodstvom selektorja Slaviše Stojanovića lani odigral eno tekmo za slovensko reprezentanco. V tej državi sta močan pečat pustila tudi nekdanja reprezentanta Sašo Udovič (Lausanne 1996––1999 in 2001–2002) ter Ermin Šiljak (Servette 1998––2001).

 

Leto 2013 je zelo srečno tudi za švicarski šport, vsaj, ko govorimo o hokeju in nogometu. Najhitrejša moštvena igra na svetu je v deželi ur, bank, čokolade in sira številka 1, njeni privrženci so v Švici maja padli v delirij, ko je njihova reprezentanca osvojila srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu na Švedskem. Klonila je šele v finalu proti gostiteljem turnirja, vsi pa so se strinjali, da je bilo moštvo kanadskega strokovnjaka Seana Simpsona veliki hit prvenstva v Skandinaviji. To je bila prva kolajna za švicarski hokej na velikem tekmovanju po daljnem letu 1953, ko so osvojili bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Dolgoletno sistematično delo in enormni denarni vložki v hokej so bili letos naposled poplačani še s srebrom zlatega sijaja. Enaindvajsetletni Nino Niederreiter, član NHL-moštva Minnesota Wild, je nosilec svetle prihodnosti švicarskega hokeja.

Vroča Nati

Letos pa je evforijo povzročila še nogometna Nati, kakor ljubkovalno imenujejo nacionalno moštvo. Ne glede na sinočnji izid zadnje kvalifikacijske tekme proti Sloveniji v Bernu si je zasedba selektorja Ottmarja Hitzfelda že zagotovila nastop na mundialu v Braziliji prihodnje leto. In ne samo to, Švica je zdaj tudi med najboljšimi reprezentancami sveta, še do včeraj so se borili za status nosilca na žrebu skupin za svetovno prvenstvo. Z izjemno nadarjeno in narodnostno povsem mešano ekipo so prišli ob bok svetovnim velesilam Braziliji, Argentini, Nemčiji, Španiji ...

Sedanji rod švicarske izbrane vrste je zaznamovan z albansko krvjo

V ekipi so številni otroci priseljencev, Valon Behrami, Blerim Džemaili, Pajtim Kasami, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka in Admir Mehmedi. Multikulti podobo nogometnega orkestra dopolnjujejo Johan Djourou, Ricardo Rodríguez, Gökhan Inler, Eren Derdiyok, Nassim Ben Khalifa, Mario Gavranović in Haris Seferović. A to niti domorodnih ljubiteljev najbolj priljubljene igre na svetu ne moti, da ne bi strastno navijali s prepoznavnim vzklikom Hopp, Schwiiz, hopp, Schwiiz! Kako tudi ne, saj Švica do včeraj ni izgubila tekme od 12. maja 2012. V mundialski vročici so tako globoko v senci tudi drugi prepoznavni švicarski športniki, kot so Roger Federer, Fabian Cancellara in cela vrsta smučarskih junakov, ki jih čakajo olimpijske igre v ruskem Sočiju.

Deli s prijatelji